Rozhovory zástupcov politických strán s Ondrejom Sukeľom (SLeK)

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Bratislava 14. 2. 2020 – Slovenská lekárnická komora (SLeK) zverejnila na svojom oficiálnou YouTube kanáli (https://bit.ly/2vclbIh) päť samostatných rozhovorov s odborníkmi na zdravotníctvo z politických strán Smer-SD, PS-Spolu, KDH, Sme rodinaOĽaNO.

Rozhovory so zástupcami politických strán viedol priamo prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

SLeK zvolila formát individuálnych rozhovorov a možnosť prezentácie ponúkla politickým stranám, ktoré v septembrovom prieskume agentúry Focus dosiahli minimálne 5 % hranicu preferencií, s výnimkou ĽSNS.

Ponuku využilo 6 politických strán, pričom rozhovor s nominantom strany Za ľudí – vzhľadom na ukončenie jeho spolupráce s touto stranou – komora nezverejnila.

„Sme v období pred parlamentnými voľbami, keď všetky politické strany prichádzajú s vlastnými víziami, nápadmi a aj sľubmi. Preto sme sa rozhodli, že sa porozprávame so zástupcami všetkých demokratických politických strán o ich predstavách nastavenia a regulácie liekovej politiky, o smerovaní lekárenstva ako jedného z pilierov zdravotnej starostlivosti, aj o postavení samosprávnych organizácií v zdravotníctve,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Rozhovory zástupcov politických strán zverejnila Slovenská lekárnická komora aj na svojej webovej stránke, či na oficiálnych profiloch na sociálnych sieťach. Výber z rozhovorov vychádza aj vo februárovom čísle odborno-informačného časopisu Lekárnické listy.

Lekárnictvo neriešila v predvolebnom programe ani jedna strana

V predvolebnom období prebieha množstvo konferenciípanelových diskusií, v ktorých o zdravotníctve diskutujú aj zástupcovia politických strán. Tieto diskusie umožňujú odbornú konfrontáciu, avšak len málokedy majú účastníci dostatočný priestor na podrobné vysvetlenie programových zámerov.

Ukazuje sa napríklad, že otázky praktického lekárnictva nie sú kľúčovou témou žiadneho z predvolebných programov. Liekovej politike je venovaný veľmi malý priestor – napriek tomu, že ide približne o štvrtinu verejných zdrojov.

O Slovenskej lekárnickej komore

Slovenská lekárnická komora (SLeK) je nezávislá, nepolitická, samosprávna stavovská organizácia. Združuje a reprezentuje vyše 4 700 farmaceutov na území Slovenska.

SLeK vznikla 16. januára 1992. Členstvo v komore je dobrovoľné a členom sa môže stať každý farmaceut, ktorý spĺňa zákonom stanovené podmienky.

SLeK je členom Pharmaceutical Group of the European Union. Aktuálnym prezidentom SLeK je PharmDr. Ondrej Sukeľ.

Zdroj: Slovenská lekárnická komora

Redakčne upravené a krátené (jam)

Pridaj komentár