Strava diabetika – energia bez priberania

Mnohým diabetikom sa zdajú otravné reči o tom, čo je jedna sacharidová jednotka (SJ).  Dokonca sa nechcú vracať k počítaniu sacharidových jednotiek v jedle ani vtedy, keď to už vedia. Najmä tí skôr narodení SJ v jedle nepočítajú, hoci sú liečení inzulínom už viac ako 20 rokov.

Motiváciou pre diabetických pacientov by mala byť uspokojivá hladina cukru v krvi. Pri vedomí, že dobrou diabetickou kompenzáciou môžu oddialiť, alebo dokonca aj predísť diabetickým komplikáciám, sa im oplatí počítať SJ v strave. Vystačia si pritom s malou matematikou: množstvo potraviny, ktoré zodpovedá 10 g sacharidov, je 1 SJ. Ak sa diabetik stravuje nepravidelne, podceňuje počítanie SJ v jedle, a množstvo jedla neprispôsobuje dávke inzulínu a fyzickej aktivite, môže mu prudký pokles hladiny cukru v krvi spôsobiť vážne problémy.

Plánovanie jedálnička

Keď máme zoznam potravín v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ, pomôže nám aj celodenný rozpis stravy. Neodporúča sa neúmerne zvyšovať porciu živočíšnych bielkovinových potravín a tukov (mäso a mäsové výrobky, syry, tuky), hoci vieme, že sa do počtu SJ v jedle nezapočítavajú – zvyšovali by sme tým energetickú hodnotu stravy, a živočíšnymi potravinami aj obsah cholesterolu. Navyše, keď nie je energetický príjem úmerný našej potrebe a energetickému výdaju, ľahko sa nám môžeme stať, že priberieme.

Zelenina má niekoľko výhod v strave diabetika. Najviditeľnejšou z nich je, že objemovo veľká porcia zeleniny má nízku energetickú hodnotu, a nepriberá sa z nej. Pozitívne vlastnosti zeleniny teda môže pri stravovaní využiť diabetik, ktorý má vyššiu telesnú hmotnosť, a chce schudnúť. Najlepšia je mrkva, cvikla, kukurica a hrášok.

Včas a správne preliečiť hypoglykémiu, to je ďalšia úloha, ktorú musí každý diabetik zvládnuť. Napr. ovocie niektorí diabetici odmietajú konzumovať, lebo si myslia, že im po ňom glykémia veľmi stúpa. Keď sa však ovocie správne započíta do obsahu SJ v jedle, diabetici si môže spestriť jedálny lístok tromi malými porciami ovocia v rámci dňa, a glykémiu budú mať rovnako dobrú, ako po ktorejkoľvek inej sacharidovej potravine.

Potraviny, ktoré svojím rýchlym nástupom ovplyvňujú výšku glykémie, sú vhodné na preliečenie hypoglykémie (napr. hroznový cukor, cukrom sladené nápoje). No diabetici ich bežne nekonzumujú. Práve tieto potraviny budeme spoznávať v množstve, ktoré obsahuje 10 g sacharidov, čo je (už spomínaná) 1 sacharidová jednotka.

Krátky zoznam dobrých súst

Aby sme mohli informácie o SJ použiť, potrebujeme vedieť, koľko SJ má mať naša celodenná strava, a ako si ju máme prerozdeliť na jednotlivé porcie. Zoznam zatrieďuje potraviny do sortimentu obilnín, ovocia, zemiakov, strukovín, a zo živočíšnej „ríše“ sme vybrali len mliečne produkty. Najväčšiu skupinu tvoria započítateľné sacharidové potraviny, ktoré glykémiu zvyšujú výrazne, ale pomalšie.

Obilniny 1 SJ:

1 lyžica múky alebo krupice,

2 lyžice strúhanky alebo 2 lyžice varených cestovín, ryže, tarhone alebo halušiek,

tenký polkrajček chleba, ½ grahamového pečiva, 1/3 bielej žemle alebo pečiva.

Ovocie – 1 SJ:

1 malé jablko, hruška alebo pomaranč,

½ grapefruitu, ½ malého banána, 2 krajce červeného melóna , resp. 3 slivky,

kompótová miska čerešní alebo ríbezlí.

Zemiaky – 1 SJ:

1 malý zemiak alebo 2 lyžice zemiakovej kaše.

Strukovina – 1 SJ:

3 lyžice varených strukovín

(strukovina zvýši glykémiu pomaly).

Živočíšne potraviny – 1 JS:

200 ml mlieka, 200ml jogurtu alebo 300ml acidofilného mlieka.

Zdroj: www.dias.sk, upravené a redakčne krátené

Pridaj komentár