Zdravá strava – chceme odpad z dovozu?

Strava súčasníka je rýchla a „dynamická,“ ako doba, v ktorej žije. Prijímaná potrava je čoraz jednostrannejšia, a čo je jednostranné, nie je plnohodnotné. Potešiteľné však je, že mnohí ľudia, a najmä v ekonomicky vyspelých krajinách, náhle zmenili spôsob stravovania, ako aj druhy prijímanej potravy.

Slovensko je bohatá krajina

Žijeme v krajine, ktorá má unikátne prírodné podmienky na dopestovanie ovocia, zeleniny, obilia, rýb a mäsa. Všetky ovocné druhy, ktoré u nás rastú, obsahujú antioxidanty. Niektoré viac, niektoré menej, ale absolútne najlepšie sú tie, ktoré rastú v prírode: čučoriedky, brusnice, černice, maliny, jahody, šípky, chren, medvedí cesnak.

Za zdravé, chutné a dobré sa považuje také jedlo, ktoré sa vypestuje v našej blízkosti. Potraviny by mali byť čo najčerstvejšie, ovocie a zelenina prirodzene zrelé. Nie zbierané predčasne, a potom putujúce tisícky kilometrov k nám, do nákupných košíkov… Ak je potravina dlho skladovaná, alebo ju zbierame v nezrelom stave (aby sa počas transportu neznehodnotila), výrazne klesá jej nutričná hodnota.

Musíme jesť „cudzotu“?

Dovážané sú k nám potraviny zo všetkých krajín sveta, v neuveriteľných množstvách, a postupne vytlačili slovenské výrobky do úzadia. Jednak preto, že nedokážeme konkurovať cenám nadnárodných obchodných sietí, a po druhé – nie je vôľa zmeniť to. Z tohto dôvodu nám reťazce diktujú, čo máme jesť, a pritom nás ešte presviedčajú, že práve a len ich potraviny sú najlepšie.

V 50. rokoch minulého storočia prevažovali v ľudskej strave obilninovo-mliečne a zeleninovo-ovocné zložky nad mäsovými – mäso bolo skôr sviatočným jedlom. Zvieratá boli kŕmené „poctivou“ stravou (bez rastových hormónov, antibiotík), a nikto sa pri konzumácii mäsových výrobkov nemusel báť o podiel mäsovej zložky vo výrobku. Fastfoody, ktoré sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube aj u nás, neponúkajú kvalitné mäso (čo už nie je žiadne tajomstvo), navyše, vysoký obsah solí a prídavných látok v tejto strave spôsobil nárast obéznych ľudí. Najohrozenejšie sú v tomto prípade deti. Tie si rýchlo vybudujú závislosť od špecifických, silných chutí umelých náhražok, a tiež od dobre vymyslenej propagandy, ktorá im za zjedený obed ponúka hračku ako odmenu…

Zdravo jesť, len sa neprejesť

K zdravej strave neodmysliteľne patrí aj zdravý úsudok. Na prvý pohľad možno nie je zrejmé, prečo by mal byť pojem „sebaovládanie“ zahrnutý v zdravej výžive, ale pokúsime sa to vysvetliť.

Odolať lákaniu a vybrať si zdraviu prospešné jedlo, nie je vždy ľahké. Pre súčasný svet je totiž charakteristické, že ľudia sa chcú obklopiť blahobytom, a to aj v stravovaní. Odopierať si veľké množstvá nezdravých, ale aj zdravých potravín, už nie je v móde. Rýchla premena stravovacích návykov, ktorej sa človek ešte nestačil prispôsobiť, spôsobila, že sa neustále zvyšuje počet obéznych ľudí.

S týmto faktom ide ruka v ruke aj sedavý spôsob života. Telo síce príjme naraz veľké množstvo energie (v strave), ale nedokáže ho spáliť, a preto si začne ukladať zásoby do tukových buniek. Ľudia celý deň sedia doma, aj v práci. Keď chodia nakupovať, tak pricestujú autom alebo autobusom. V nákupnom centre už pomaly ani obyčajné schody nenájdeme. Eskalátory a výťahy sprevádzajú cestu zákazníka až k cieľu. Vonku – zase autobusom alebo autom späť domov. A potom, aby si po namáhavom dni „konečne“ oddýchli, sadnú si pred televízor a najedia sa kaloricky bohatého jedla. Daň za pohodlnosť je vysoká.

Následky sa neobjavia za deň, ani o týždeň, ale keď už udrú, vôbec, alebo len veľmi ťažko sa ich dokážeme zbaviť. Ateroskleróza, vysoký krvný tlak, nadváha, ischemická choroba srdca – a kvalita nášho života nezadržateľne klesá. Príjem kvalitných a zdravých potravín, hlavne ovocia a zeleniny, nepochybne znižuje aj riziko vzniku rakoviny, napr. nádorov gastrointestinálneho traktu (GIT). Epidémia rakoviny žalúdka a zažívacieho traktu je výsledkom dlhodobého nezdravého stravovania.

Doba prechodu potraviny cez tráviaci trakt predstavuje cca. 72 hodín. Koľko cudzorodých zložiek dnešnej potravy, ktoré častokrát ani naše telo nedokáže spracovať a detoxikovať, má priamy kontakt s črevnou stenou? Pri zmienených nádoroch hľadáme prvé príznaky ochorenia, pritom by sme mali skôr dbať o prevenciu. Pridaním vlákniny do stravy sa zväčší objem, doba posunu v čreve sa zrýchli. Sú to zákony o prúdení v trubici. Väčší objem, ľahší prúd, menší tlak na steny trubice. Keď to už vieme, budeme múdrejší?

Pôst nie je jednoduchá záležitosť. Spája sa s ním veľké sebaovládanie. Zároveň je ale ukážkovým príkladom toho, ako ľudia dospeli k poznaniu, že kontrolou nad sebou samými rastú fyzicky aj psychicky. Pretože ak sa nevieme ovládať v takej jednoduchej veci, ako je jedenie, potom si ťažko zachováme chladnú hlavu v iných krízových situáciách.

Pravidelný pohyb je polovica úspechu

Zdravý životný štýl by sa dal zjednodušene opísať ako pestrá, plnohodnotná strava plus pohyb. Často počujeme, že denne 30 minút pohybu stačí. Nestačí! V súčasnosti napr. obrovsky narastá výskyt cukrovky druhého typu. Naše telo totiž vyrába dostatok inzulínu, no ten nefunguje! Spôsobuje to inzulínová rezistencia. Inzulínovú rezistenciu môžeme prelomiť. Najúčinnejším liekom je pohyb.

Najlepší je pohyb na čerstvom vzduchu, vo zvlnenom teréne. Alebo niekoľkokrát denne vystúpte do schodov, aspoň na druhé poschodie. Zvlášť dôležitá je chôdza v trvaní aspoň 15 minút po každom jedle. Takto inzulínová rezistencia nebude mať šancu.

Pohyb a zdravá strava niekoľkonásobne prevyšujú v účinnosti lieky. Odrátajte si mrzuté čakanie u lekára, doplatky za služby a lieky, a položte si otázku, či sa vám neoplatí zmeniť svoje návyky. Mnohí si už na túto otázku odpovedali. A podľa toho zmenili svoj život. Neskúsite to aj vy?

Na portáli SLOVENSKÝ PACIENT sme si vyhradili dostatok priestoru pre zdravú stravu, a postupne rozoberieme zdravé a nezdravé potraviny, ktoré sa objavujú v našom jedálničku.

Pridaj komentár