Click here! Divertikulitída: Nebezpečný zápal v črevách. Jedálny lístok pri divertikulóze

Divertikulitída: Zápal v hrubom čreve. Jedálny lístok pri divertikulóze

Zdieľaj
0
PrevenciaPríznaky| |
divertikulitída-hrubého-čreva

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Divertikuly sú malé výdute vo výstelke tráviaceho traktu. Najčastejšie sa tvoria v dolnej časti hrubého čreva.

Divertikuly zvyčajne nespôsobujú žiadne problémy. Vtedy hovoríme o divertikulóze.

Komplikácie nastanú vtedy, keď sa výdute zapália, infikujú alebo roztrhnú. Takto vzniká zápalový stav – divertikulitída.

Aké sú príznaky divertikulitídy?

Kedy treba vyhľadať lekára?

Existuje prevencia pred týmto ochorením?

Prečo vznikajú divertikuly?

Medzi 40-ročnými má divertikuly 110, medzi 60-ročnými 510. Nad 80 rokov ich má takmer každý. Divertikuly vznikajú, keď na slabé miesta v hrubom čreve pôsobí tlak. Tieto miesta sa potom z epitelu vydujú. Keď sa nakoniec roztrhnú alebo infikujú, vzniká zápal.

Príznaky divertikulitídy – zápalu čreva:

  • silná bolesť brucha, ktorá pretrváva niekoľko dní – zvyčajne ju cítite v ľavej spodnej časti brucha, no nemusí to byť pravidlo,
  • citlivosť brucha na dotyk,
  • zápcha, hnačka (zriedkavejšie),
  • malé množstvo krvi v stolici.
  • nevoľnosť, zvracanie,
  • horúčka,
  • častejšie močenie.

Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Odpoveď je jednoduchá – vždy keď máte trvalú, nevysvetliteľnú bolesť brucha. To predsa nie je normálne, aj keď nemusí ísť priamo o divertikulitídu. Keď sa navyše pridruží horúčka, dlhodobá zápcha alebo hnačka, okamžite konajte.

Miernu divertikulitídu liečime odpočinkom, zmenou v stravovaní a antibiotikami. Ťažká alebo opakujúca sa divertikulitída, už vyžaduje radikálnejšie riešenie – chirurgický zákrok.

Hrozí vám divertikulitída?

Ako sme spomenuli, od určitého veku to hrozí každému – riziko jednoducho rastie s vekom. V niektorých prípadoch je však ohrozenie reálnejšie aj u mladšieho človeka. K rizikovým faktorom patrí:

  • nadváha, obezita
  • nedostatok pohybu,
  • strava s vysokým obsahom živočíšnych tukov,
  • nedostatok vlákniny,
  • užívanie niektorých liekov – steroidy, opioidy, nesteroidné protizápalové lieky (ibuprofén a naproxén sodný),
  • fajčenie.
divertikulitída-fajčenie

Zdroj foto: AdobeStock.com

Diagnostika divertikulitídy

Najviac prípadov lekári odhalia pri akútnych záchvatoch. Bolesť brucha však môže znamenať čokoľvek, preto lekár najskôr vylúči ostatné príčiny. V prvom rade vám prehmatá brucho, aby preskúmal jeho citlivosť.

Potom podstúpite krvné a močové testy, aby sa potvrdila/vylúčila infekcia. Ďalej vám urobia test pečeňových enzýmov a stolice.

Ak výsledky nasvedčujú, že ide o divertikulitídu, lekár vám odporučí CT vyšetrenie. To spoľahlivo preukáže infikované, prípadne prasknuté divertikuly.

Vďaka CT vyšetreniu lekár vidí závažnosť divertikulitídy. Ženy absolvujú aj gynekologické vyšetrenie, ktoré sleduje ochorenia malej panvy, cysty, resp. tehotenstvo.

Liečba divertikulitídy

Terapia závisí od závažnosti stavu. Nekomplikovaná divertikulitída sa rieši antibiotikami. Nové štúdie dokonca ukazujú, že niekedy nemusia byť ani tie potrebné. Najdôležitejšia je však zmena stravovanie. Pri silných bolestiach vám lekár predpíše analgetiká.

Diéta pri divertikulitíde

Počas prvých dní liečby budete prijímať len tekutú, číru stravu. Po zlepšení stavu, resp. vymiznutí príznakov, postupne prechádzate na kašovitúpevnú stravu. Tekutá strava, ktorú budete jesť na začiatku, zahŕňa:

  • ľadové kocky (alebo rozdrvený ľad),
  • ovocnú šťavu bez dužiny,
  • vodu,
  • zeleninový alebo slepačí vývar,
  • želatínu,
  • čaj a kávu bez smotany a mlieka.

Preventívne potraviny, ktoré obsahujú veľa vlákniny:

  • otruby a celozrnné potraviny (celozrnné pečivo, bulgur, quinoa),
  • fazuľa, cícer, hrach, šošovica,
  • ovocie – predovšetkým hrušky, avokádo, jablká, sušené slivky, banány,
  • zelenina – hlavne cvikla, brokolica, ružičkový kel, artičoky.

Vláknina + dostatok tekutín = nižšie riziko zápchy. Pri zápche musíme vždy „silno tlačiť“. Práve tento tlak zvyšuje riziko divertikúl, či zhoršenia stavu.

jedálny-lístok-pri-divertikuloze

Zdroj foto: AdobeStock.com

Čomu sa vyhýbať?

Najmä spracovaným potravinám, údeninám, sladkostiam, mastným jedlám, pečivu z bielej múky. Pozor si dávajte aj na zeleninu a ovocie, kde je veľa semienok. Ak sa totiž zaseknú v divertikulách, môžu vyvolať zápal.

Aj keď sa niektorí pacienti obávajú mliečnych výrobkov, priama súvislosť s divertikulitídou nebola dokázaná. Samozrejme, také plesňové alebo tavené syry, nie sú veľmi zdravé. Tým sa skôr vyhýbame.

Kedy je potrebná operácia?

Komplikovaná divertikulitída obvykle vyžaduje hospitalizáciu. Podávajú sa antibiotiká, priamo do žily. Ak máte brušný absces, lekári musia zabezpečiť, aby hnis odtekal a nehromadil sa. Niekedy stačí hadička, inokedy podstúpite chirurgický zákrok.

K operácii sa pristupuje, ak máte tieto komplikácie:

  • črevný absces, fistula,
  • nepriechodnosť čriev,
  • perforácia v stene čreva,
  • opakovaná ľahšia divertikulitída,
  • oslabený imunitný systém.

Primárna resekcia čreva

Chirurg odstraňuje choré časti čreva, a potom spojí zdravé časti. Priechodnosť čriev, aj ich pohyb, bude opäť v normálne. Od rozsahu zápalu závisí, či podstúpite otvorenú operáciu, alebo laparoskopický zákrok.

Resekcia čreva s kolostómiou

Ak lekári nedokážu znova spojiť zdravé časti čreva, urobia vám kolostómiu – vývod z čriev cez brušnú stenu. Otvor (stómia) je spojený so zdravou časťou hrubého čreva. Odpad z neho sa zhromažďuje vo vrecku. Ak sa zápal podarí vyliečiť alebo zmierniť, lekár opäť dokáže spojiť zdravé časti čriev.

Komplikácie pri akútnej divertikulitíde

Približne 25 % pacientov s akútnou divertikulitídou má rôzne komplikácie, ako napríklad hnisanie vo výduti, blokáda hrubého alebo tenkého čreva, či fistula medzi črevami, resp. medzi črevom a močovým mechúrom.

Najhoršou možnosťou je peritonitída. Ide o život ohrozujúci zápal pobrušnice – membrány, ktorá chráni orgány. Peritonitída vzniká, ak praskne infikovaná alebo zapálená výduť a črevný obsah prenikne do brušnej dutiny.

Môžeme divertikulitíde predísť?

Odpoveď nie je jednoduchá. Na druhej strane – každý môže znížiť predpoklad, že sa uňho vyvinie toto nepríjemné, život ohrozujúce ochorenie. Ako to docieliť? Skúste dodržiavať aspoň základy zdravej životosprávy!

  1. Pravidelne cvičte. Ak necvičíte, urobte si aspoň 30-minútovú prechádzku, a to každý deň. Pohyb podporuje normálnu funkciu čriev, takisto znižuje tlak vnútri hrubého čreva.
  2. Jedzte viac vlákniny. Sú to najmä celozrnné obilniny, semená, orechy, čerstvé ovocie a čerstvá zelenina (vyššie sme uviedli konkrétne druhy).
  3. Pite veľa tekutín. Vláknina totiž absorbuje vodu. Tekutinami zároveň zvýšite objem odpadu v hrubom čreve, a ten bude mäkší. Ak nepijete tekutiny, výsledkom je zápcha – a neraz i vtedy, keď jete vlákninu.

Nemýľte si divertikulitídu s divertikulózou

Divertikulóza a divertikulitída sú dva odlišné pojmy, hoci spolu súvisia – bez divertikulózy nevznikne divertikulitída. Diviertikulitída je zápalový stav, divertikulóza zase znamená, že máte výdute črevného epitelu. Z divertikulózy vzniká divertikulitída až vtedy, ak sú výdute infikované, alebo prasknú.

Zdroje:

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií