PODMIENKY OCHRANY OSOBNÝCH ÚDAJOV

Ochrana osobných údajov našich zákazníkov je pre nás veľmi dôležitá. Z tohto dôvodu všetky procesy spracúvania osobných údajov priebežne analyzujeme a zabezpečujeme ich súlad s nariadením GDPR – nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2016/679 z 27. apríla 2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov, ktorým sa zrušuje smernica 95/46/ES (všeobecné nariadenia o ochrane osobných údajov) (ďalej len „GDPR“), ktoré je záväzné pre všetky členské štáty Európskej únie, ako aj zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „Zákon“).

Touto cestou Vás informujeme o spôsobe a podmienkach spracúvania Vašich osobných údajov, ako aj o Vašich právach, ktoré sú s tým spojené.

1. Aké sú naše kontaktné údaje?

Účely a prostriedky spracúvania Vašich osobných údajov podľa týchto Podmienok sú určené prevádzkovateľom, ktorým je občianske združenie:

SLOVENSKÝ PACIENT, so sídlom: Súbežná 3/A, 811 04 Bratislava-Staré Mesto, Slovenská republika, IČO: 42 184 371, zapísané v evidencii občianskych združení registrového úradu Ministerstva vnútra Slovenskej republiky pod r.č. VVS/1-900/90-36996.

Ak máte otázku, na ktorú v týchto podmienkach o ochrane osobných údajov nenájdete odpoveď, alebo ak si želáte podrobnejšie informácie k niektorému z týchto bodov, alebo máte záujem uplatniť akékoľvek Vaše právo na ochranu osobných údajov, neváhajte nás kontaktovať:

  • pre poštovú komunikáciu, prosím, použite nasledovné kontaktné údaje:
    SLOVENSKÝ PACIENT,
    Súbežná 3/A,
    811 04 Bratislava – Staré Mesto
  • pre elektronickú komunikáciu, prosím, použite nasledovné kontaktné údaje:
    e-mailový kontakt:
    herda@slovenskypacient.sk
  • pre telefonickú komunikáciu, prosím, použite nasledovné kontaktné údaje:
    telefónny kontakt:
    +421 905 225 630

2. Kto zodpovedá za plnenie povinností?

Vzhľadom na skutočnosť, že nám predmetná povinnosť nevyplýva z právnej úpravy, nemáme určenú žiadnu zodpovednú osobu v oblasti ochrany osobných údajov, pričom všetky a akékoľvek povinnosti a záväzky si v tejto sfére plníme sami s najvyššou odbornou starostlivosťou, na ktorú sa môžete spoľahnúť.

3. Aký je rozsah, účel a právny základ spracúvania osobných údajov?

Touto cestou si Vás dovoľujeme informovať, že ako prevádzkovateľ spracúvame iba a výlučne Vaše nasledovné osobné údaje, a to na tieto účely a na základe týchto právnych základov:

Účel spracúvaniaPrávny základ spracovateľskej činnostiKategória osobných údajov
Vedenie účtovníctva, vrátane pokladne, stavu majetku a záväzkov a pod.Článok 6 ods. 1 písm. c) GDPR:
spracúvanie je nevyhnutné na splnenie zákonnej povinnosti prevádzkovateľa
Bežné osobné údaje, najmä meno, priezvisko, titul, adresa trvalého pobytu, adresa prechodného pobytu, bydlisko, číslo bankového účtu, telefónne číslo, e-mailová adresa, podpis, IČO, DIČ, IČ DPH
Uzavretie zmluvy (zahŕňajúc zmluvy o spolupráci, zmluvy o poskytovaní služieb, autorské zmluvy a príkazné zmluvy) možnosť spracovania objednávky, riadne plnenie zmluvy, vystavenie a doručenie faktúry, ako aj možnosť realizovania úhrady ceny za plnenie a jej spárovanie s objednávkou a plnenie iných práv a povinností súvisiacich s uzavretím a plnením zmluvy Článok 6 ods. 1 písm. b) GDPR:
plnenie zmluvy

ak dotknutá osoba je zmluvnou stranou

Článok 6 ods. 1 písm. f) GDPR:
Oprávnený záujem prevádzkovateľa

ak dotknutá osoba nie je zmluvnou stranou

Oprávneným záujmom je záujem prevádzkovateľa ako aj druhej zmluvnej strany na riadnom plnení zmluvy, pričom za týmto účelom je nevyhnuté spracúvať osobné údaje dotknutej osoby ako štatutára, prípadne zamestnanca či inej kontaktnej osoby druhej zmluvnej strany.
Bežné osobné údaje, najmä meno, priezvisko, titul, adresa trvalého pobytu, adresa prechodného pobytu, telefónne číslo, e-mailová adresa, podpis, číslo bankového účtu, pracovné zaradenie, podpis, IČO, DIČ, IČ DPH
Sledovanie dodržiavania právnych predpisov, uplatňovanie právnych nárokov, vedenie obrany v prípade nárokov tretích strán atď.Článok 6 ods. 1 písm. f) GDPR:
Oprávnený záujem prevádzkovateľa

Oprávneným záujmom prevádzkovateľa je právna ochrana jeho nárokov, resp. právna obrana voči nárokom tretích subjektov, ako aj záujem na plnení práv a povinností v súlade s právom. S poukazom na zásadu proporcionality, je prevádzkovateľ toho názoru, že oprávnený záujem prevádzkovateľa v tomto prípade prevažuje nad záujmom ochrany súkromia dotknutej osoby.

a

Článok 6 ods. 1 písm. c) GDPR
plnenie zákonnej povinnosti
Bežné osobné údaje a osobitná kategória osobných údajov, najmä meno, priezvisko, titul, adresa trvalého pobytu, adresa prechodného pobytu, bydlisko, dátum narodenia, rodinný stav, číslo bankového účtu, iné údaje spracovávané v agende súdnych sporov
Vedenie prijatej a odoslanej pošty - plnenie povinností podľa zákona č. 395/2002 Z.z.Článok 6 ods. 1 písm. c) GDPR:
plnenie zákonnej povinnosti
Bežné osobné údaje, najmä
meno, priezvisko, titul, adresa trvalého pobytu, adresa prechodného pobytu, bydlisko, pracovné zaradenie (funkcia, kategória), osobné číslo zamestnanca alebo splnomocnenca, e-mailová adresa, podpis
Príležitostné informovanie o novinkách, špeciálnych akciách, reklamných ponukách, pozvánkach na podujatiaČlánok 6 ods. 1 písm. a) GDPR
súhlas dotknutej osoby
Bežné osobné údaje, najmä e-mail
Príležitostné zasielanie dotazníkov na zlepšenie komunikácie medzi nami a našimi čitateľmi s cieľom zlepšiť obsah našich služiebČlánok 6 ods. 1 písm. a) GDPR súhlas dotknutej osobyBežné osobné údaje, najmä e-mail a údaje uvedené v dotazníkoch

 

4. Komu sa Vaše osobné údaje poskytujú?

Osobné údaje našich klientov chránime, pričom tieto nesprístupňujeme a ani neposkytujeme tretím osobám či subjektom, s výnimkou osôb, ktoré zabezpečujú vedenie účtovníctva našej spoločnosti prípadne zmluvných partnerov. Výber našich partnerov realizujeme okrem iného aj s ohľadom na záruky ich spoľahlivosti a odbornej starostlivosti pri spracúvaní osobných údajov našich klientov, pričom tieto subjekty sú nami zaviazané mlčanlivosťou a povinnosťou prijať primerané technické a organizačné opatrenia, aby spracúvanie osobných údajov spĺňalo požiadavky GDPR a Zákona. V prípade, ak takáto povinnosť bude vyplývať zo zákona alebo rozhodnutia orgánu verejnej moci, môžu byť Vaše osobné údaje poskytnuté aj orgánom verejnej moci či iným subjektom.

5. Prenášame Vaše osobné údaje mimo Európskej únie?

Prevádzkovateľ si Vás dovoľuje informovať, že Vaše údaje nie sú prenášané mimo Európsku úniu do tretích krajín či medzinárodných organizácií.

6. Po akú dobu uchovávame Vaše osobné údaje?

Vaše osobné údaje uchovávame iba po dobu, po ktorú je to nevyhnutné pre účely, pre ktoré sa spracúvajú. Osobné údaje, ktoré spracúvame pre účely dodania tovaru zákazníkom na právnom základe plnenia zmluvy uchovávame po dobu desať (10) rokov. Zvyšné osobné údaje, ktoré spracúvame pre iné účely uchovávame po dobu uvedenú v registratúrnom pláne.

Po uplynutí doby uchovávania osobných údajov zabezpečujeme ich výmaz prípadne anonymizáciu, a to plne v súlade s GDPR.

7. Aké sú Vaše práva voči nám v oblasti ochrany osobných údajov?

Ako dotknutej osobe Vám z GDPR vyplývajú viaceré práva, na ktoré si Vás dovoľujeme touto cestou upozorniť, a to:

  • Právo na prístup k osobným údajom
    Máte právo od nás požadovať potvrdenie o tom, či spracúvame osobné údaje, ktoré sa Vás týkajú a ak áno, tak máte právo získať prístup k týmto osobným údajom, ako aj právo na základné informácie o spracúvaní Vašich osobných údajov. Za týmto účelom je možné nás kontaktovať kedykoľvek, a to prostredníctvom kontaktných údajov uvedených v časti „Aké sú naše kontaktné údaje?“.
  • Právo na opravu a/alebo doplnenie osobných údajov
    Máte právo požadovať, aby sme bez zbytočného odkladu opravili nesprávne osobné údaje, ktoré sa Vás týkajú, ako aj právo na doplnenie neúplných osobných údajov. Za týmto účelom je možné nás kontaktovať kedykoľvek, a to prostredníctvom kontaktných údajov uvedených v časti „Aké sú naše kontaktné údaje?“.
  • Právo na vymazanie osobných údajov
    Právo požadovať bezodkladné vymazanie Vašich osobných údajov máte iba v prípade, ak:

    • osobné údaje už nie sú potrebné na účely, na ktoré sa získavali alebo inak spracúvali;
    • odvoláte súhlas, na základe ktorého sa spracúvanie vykonáva, a ak neexistuje iný právny základ pre spracúvanie;
    • namietate voči spracúvaniu a neprevažujú žiadne oprávnené dôvody na spracúvanie;
    • osobné údaje sa spracúvali nezákonne;
    • osobné údaje musia byť vymazané, aby sa splnila zákonná povinnosť podľa práva Európskej Únie alebo práva členského štátu, ktorému podliehame;
    • osobné údaje sa získavali v súvislosti s ponukou služieb informačnej spoločnosti podľa článku 8 ods. 1 GDPR.

    Za týmto účelom nás môžete kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom kontaktných údajov uvedených v časti „Aké sú naše kontaktné údaje?“, pričom následne posúdime, či vo Vašom prípade neexistujú výnimky, kedy nie je potrebné vymazať Vaše údaje aj keď je splnená niektorá z vyššie uvedených podmienok (napr. je to potrebné na uplatňovanie právnych nárokov).

  • Právo na obmedzenie spracúvania osobných údajovMáte právo, aby sme obmedzili spracúvanie Vašich údajov (t.j. Vaše údaje iba uchovávali, avšak iným spôsobom ich nespracúvali), ak:
    • ste napadli správnosť osobných údajov;
    • spracúvanie je protizákonné a Vy namietate proti vymazaniu osobných údajov a žiadate namiesto toho obmedzenie ich použitia;
    • už nepotrebujeme Vaše osobné údaje na účely spracúvania, ale potrebujete ich Vy na preukázanie, uplatňovanie alebo obhajovanie právnych nárokov;
    • namietate voči spracúvaniu.

    Za týmto účelom nás môžete kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom kontaktných údajov uvedených v časti „Aké sú naše kontaktné údaje?“, pričom následne posúdime, či vo Vašom prípade neexistujú výnimky, kedy je možné Vaše osobné údaje spracúvať aj iným spôsobom, nielen uchovávaním.

  • Právo namietať proti spracúvaniu osobných údajov
    Máte právo namietať proti spracúvaniu Vašich osobných údajov, ak je právnym základom spracúvania Vašich osobných údajov: a) nevyhnutné splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme alebo pri výkone verejnej moci alebo b) spracúvanie je nevyhnutné na účely oprávnených záujmov, ktoré sleduje naša spoločnosť alebo tretia strana, s výnimkou prípadov, keď nad takýmito záujmami prevažujú záujmy alebo základné práva a slobody Vašej osoby, ktoré si vyžadujú ochranu osobných údajov, najmä ak je dotknutou osobu dieťa. Ak sa Vaše údaje spracúvajú alebo budú spracúvať na účely priameho marketingu, máte právo kedykoľvek namietať proti spracúvaniu osobných údajov v rozsahu, v akom súvisí s takýmto priamy marketingom. Za týmto účelom nás môžete kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom kontaktných údajov uvedených v časti „Aké sú naše kontaktné údaje?“. Vaše osobné údaje môžeme spracúvať iba, ak by sme preukázali nevyhnutné oprávnené dôvody na spracúvanie, ktoré by prevažovali nad záujmami, právami a slobodami alebo dôvody na preukazovanie, uplatňovanie alebo obhajovanie právnych nárokov.
  • Právo na prenosnosť osobných údajov
    Ak sa spracúvanie Vašich osobných údajov vykonáva automatizovanými prostriedkami, a to na základe Vášho súhlasu alebo pre účely plnenia zmluvy, máte právo získať osobné údaje, ktoré sa Vás týkajú a ktoré ste nám poskytli, a to v štruktúrovanom, bežne používanom a strojovo čitateľnom formáte a máte právo preniesť tieto údaje ďalšej osobe (prevádzkovateľovi). Za týmto účelom nás môžete kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom kontaktných údajov uvedených v časti „Aké sú naše kontaktné údaje?“.
  • Právo kedykoľvek odvolať súhlas so spracúvaním osobných údajov
    V neposlednom rade máte právo kedykoľvek odvolať Vami udelený súhlas so spracovaním osobných údajov, ktoré sa Vás týkajú. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založenom na súhlase pred jeho odvolaním. Za týmto účelom nás môžete kedykoľvek kontaktovať prostredníctvom kontaktných údajov uvedených v časti „Aké sú naše kontaktné údaje?“.
  • Právo podať sťažnosť dozornému orgánu
    Touto cestou Vás zároveň informujeme, že v prípade, ak máte za to, že došlo k porušeniu práv fyzických osôb pri spracúvaní Vašich osobných údajov alebo k porušeniu nariadenia GDPR, môže podať návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov, a to Úradu pre ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Vzor návrhu je uverejnený na stránke Úradu pre ochranu osobných údajov Slovenskej republiky www.dataprotection.gov.sk.

8. Ste povinný nám poskytnúť Vaše osobné údaje?

Poskytnutie Vašich osobných údajov je v zásade dobrovoľné, avšak niektoré Vaše osobné údaje sa vyžadujú pre riadne plnenie zmluvy (t.j. pre riadne a včasné poskytnutie tovaru a služby), a preto ak k ich poskytnutiu nedôjde, nebude možné z našej strany riadne plniť povinnosti súvisiace s dodaním tovaru alebo služby.

9. Získavame Vaše osobné údaje aj z iných zdrojov, než od Vás?

Nie, všetky osobné údaje, ktoré spracúvame, pochádzajú výslovne od Vás.

10. Realizujeme automatizované rozhodovanie vrátane profilovania?

Nevydávame žiadne rozhodnutia, ktoré by boli založené výlučne na automatizovanom spracúvaní, vrátane profilovania a ktoré by malo právne účinky, ktoré by sa Vás týkali alebo by Vás podobne významne ovplyvňovali.

11. Aké sú ďalšie súvisiace informácie?

Tieto podmienky o ochrane osobných údajov sa môžu príležitostne zmeniť, Vaše práva, ktoré zaručujú tieto podmienky, však nebudeme bez Vášho výslovného súhlasu obmedzovať. Všetky zmeny podmienok o ochrane osobných údajov budú zverejnené na tejto stránke. O prípadných významných zmenách podmienkach o ochrane osobných údajov budú používatelia vopred informovaní (týka sa aj informovania prostredníctvom e-mailu v obzvlášť závažných prípadoch).

Tieto podmienky sú platné od 20.5.2018.  

Ďakujeme za potvrdenie a doterajšiu dôveru.

SLOVENSKÝ PACIENT