Jablko je vitamínový poklad

Zdieľaj
1
|

Sladké, voňavé, šťavnaté… Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom. 

Sladké, voňavé, šťavnaté… Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, s veľkou pravdepodobnosťou sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom. Poďme si niečo povedať o tomto dare prírody.

Jablko obsahuje až trinásť vitamínov

A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselina pantoténová, niacín, biotín, kyselina listová a cholín – prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke, alebo priamo pod ňou. Preto by sme mali jablká konzumovať neošúpané. Ak si chcete dopriať extra dávku jódu, nevyhadzujte ani jadierka – práve v nich je uložený aj tento stopový prvok.

Vitamín A posilňuje imunitný systém.

Vitamíny skupiny B pôsobia proti vypadávaniu vlasov, udržujú pokožku pružnú, pomáhajú pri ťažkostiach so spánkom a s koncentráciou.

Vitamín C potrebujeme na tvorbu tkaniva, stavbu zubov a kostí. Jeho nedostatok môže viesť k malátnosti a depresiám.

Kyselinu listovú potrebujeme na tvorbu červených krviniek.

Jablká takmer neobsahujú bielkoviny, majú však vysoký obsah vody (až 84 %), málo sacharidov, a v šupke je nepatrné množstvo vody. Mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky. Majú vysoký obsah draslíka, obsahujú až 30 % vlákniny.

Čo dokáže jablko

Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Jablká regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Účinné sú pri bolestiach hlavy a závratoch, pomáhajú pri hnačke a zápche (proti hnačke sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, čo povzbudzuje činnosť čriev). Jablká sú osvedčeným prostriedkom aj pri ťažkostiach s kĺbmi.

Podľa farby spoznáš jablko

Pomoc pri nachladnutí, kašli, chrípke. Rýchlejšie liečenie rán či popálenín. To sú neoceniteľné služby vitamínu C. Obsah tohto vitamínu však závisí od druhu, zrelosti a kvality skladovania. Jedno stredne veľké jablko má toľko vitamínu C, ako napríklad zväzok reďkoviek – najviac ho obsahujú kyslé jablká.

Obsah vitamínov jablka závisí od viacerých faktorov. Jabĺčka, ktoré dozreli na slnku, obsahujú viac vitamínu C, ako plody, ktoré dozrievali v tieni. V menších jablkách sa nachádza viac vitamínov, pretože podiel šupky k dužine je vyšší. Rozdiely vidieť aj pri dužine – podľa odrody je raz žltá, inokedy biela, raz chrumkavá, inokedy jemná, až sa rozpadáva v ústach.

Každý, kto nie je odborníkom na jablká, sa môže pri výbere riadiť základným pravidlom: čím je jablko zelenšie, tým trpkejšiu má chuť. Jedinou výnimkou z tohto pravidla sú jablká Golden delicious, ktoré sú lahodne sladké – aj napriek zelenej šupke.

Prírodná zubná pasta

Aj vy ste už počuli o „prírodnej zubnej paste“? Táto prezývka patrí jablku oprávnene. Vitamín C z jabĺk dezinfikuje ústnu dutinu, tu sa ale jeho pozitívny účinok na vnútro našich úst nekončí. Mierne vlákninová štruktúra jablka, nelepivá konzistencia, šťavnatý obsah a chuť urýchľujú tvorbu slín. Jedenie jablka potom prirodzene čistí zuby a ústnu dutiny. Žutie zároveň precvičuje žuvacie svaly a svaly tváre. Neznamená to však, že zubné kefky vymeníme za jablká!

Jablko každý deň

Podľa istého výskumu amerických vedcov, stačí, aby ste zjedli jedno jablko denne, a väčšina chorôb, vrátane rakovinových, má menšiu šancu ohroziť vás. Jablká totiž obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré ničia škodlivé látky, spôsobujúce poškodenie buniek.

Dobré nielen surové

Aj keď najväčší význam pre zdravie má čerstvé jablko, ako pochúťka sa využíva aj upravené. Rýchly jablčný kompót alebo pyré je obľúbenou prílohou i v diétnej kuchyni. Pre jemnú chuť sa jablká pridávajú do ovocných a zeleninových šalátov, ale aj do jedál z mäsa, rýb a hydiny.

V 100 gramoch skúmaných vzoriek odrody Červený Delícius našli toľko antioxidantov, ako v 1500 miligramovej tabletke vitamínu C. Konzumácia jabĺk výrazne znižuje aj rast rakovinových buniek v hrubom čreve a pečeni, pričom účinok je takmer priamo úmerný množstvu skonzumovaných jabĺk.

Zdroj: www.metabolizmus.sk

Redakčne upravené (taj)

One Response to "Jablko je vitamínový poklad"

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba