Click here! Martin Jaroň: Pu-erh je ako kvalitné archívne víno - Slovenský pacient

Martin Jaroň: Pu-erh je ako kvalitné archívne víno

Zdieľaj
0
|

SLOVENSKÝ PACIENT sa vydal na cestu spoznávania čaju. V piatok v podvečer, 29. novembra 2013, bol v priestoroch Café Luxor v centre Bratislavy na prednáške pre verejnosť spojenej s ochutnávkou základných druhov čajov.

SLOVENSKÝ PACIENT sa vydal na cestu spoznávania čaju. V piatok podvečer, 29. novembra 2013, bol v priestoroch Café Luxor v centre Bratislavy na prednáške pre verejnosť, spojenej s ochutnávkou základných druhov čajov. Komunitne sme si zažili tajomný svet vôní a chutí, ktorými nás sprevádzal Martin Jaroň z Čajovne v podzemí. Spomeňme ešte, že kaviarnička má pre návštevníkov v ponuke aj horúcu sezónnu novinku – prírodné babičkine pečené čaje. Zaznamenali sme tu niektoré podnetné informácie.

„Čaj je vlastne druh rastliny – čajovník čínsky alebo asmánsky, spracovaný rôznymi spôsobmi. Vzniká tak biely čaj, zelený čaj, Oolong, čierny čaj a Pu-erh. V našej kultúre si ľudia väčšinou predstavia pod pojmom „čaj“ akýkoľvek vreckový čaj zaliaty vriacou vodou, s tým, že slúži napríklad proti bolesti hrdla, alebo zahreje. Pravý čaj má pritom v sebe určitý podtext, aj účinky na zdravie. O čajoch som nemal predtým, ako som prevzal s manželkou čajovňu, ani poňatia, učil som sa za pochodu. Existujú štúdie o tom, že najmä zelený čaj je zdravým nápojom. Číňania to potvrdzujú niekoľko tisícročí – dožívajú sa vyššieho veku, a nemajú také civilizačné choroby, ako my. Vlastnosti listu čaju majú zostať zachované. Je to aj o procese oxidácie. Čaj Pu-erh sa necháva zrieť, archivuje sa niekoľko rokov. Používa sa hlavne na detoxikáciu a chudnutie. Môžeme ho prirovnať ku kvalitným archívnym vínam. Čaj je tiež bohatý biologický materiál – vieme s ním hnojiť, kompostovať, urobiť z neho bioplyn. Je dobrým materiálom na výrobu dekorácie, mozaiky a iných umeleckých vecí. Ak chcete nájsť naozaj pravý, gurmánsky čaj, zájdite do čajovne. Podľa prístupu a komunikácie „čaj majstra“ spoznáte, ktorá čajovňa vám sadne. Čaj sa dá piť teplý, studený a ľadový. Na internete, alebo v knihách sú dostupné rôzne, overené receptúry na koláče, jedlá z čajov. Čaj sa pridáva aj do zmrzliny a kokteilov. Svet čajov je veľmi široký… Pre mňa je to remeslo. Keď chcem niečo ponúkať, musím to mať vypité, vžité, a dávať tam srdce“, uviedol na akcii pre portál čaj majster Martin.

 

 

Tip pre vás: Čajovňa v podzemí kedysi sídlila v romantickej chodbe v suteréne internátu Bernolák, v súčasnosti je v podzemí Zichyho paláca v historickom centre Bratislavy. Po strmých schodoch sa zostupuje do podzemia, do priestorov bývalého UW café. Príjemne podzemné posedenie pri čaji, kde čas má iný rozmer. Príďte sa vypnúť.


Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba