Medvedí cesnak: Čo urobí jarná bylinka pre naše zdravie?

Zdieľaj
0
Prevencia| |
medvedí-cesnak-mrazenie

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Liečivú silu medvedieho cesnaku poznali už naši predkovia. Táto nenáročná bylinka, ktorú nájdeme aj hocikde na sídlisku, obsahuje množstvo vitamínov.

Zelené lístky sa oplatí konzumovať hlavne na jar, keď je náš organizmus náchylnejší na choroby. Medvedí cesnak posilňuje imunitu a pomáha pri rôznych zdravotných problémoch.

Vedeli ste, že..?

…názov „medvedí cesnak“ sa skutočne spája s medveďmi? Po dlhej zime je táto bylinka prvou potravou, ktorú si medvede doprajú na prečistenie čriev a organizmu.

Antibiotikum z prírody

Medvedí cesnak sa dnes bežne používa v gastronómii. Chuťovo pripomína cesnak kuchynský, ale je oveľa lepšie stráviteľný. Myslite však na to, že tepelnou úpravou sa časť blahodárnych účinkov stráca.

Veľmi zaujímavou látkou je napríklad alicín, ktorý pôsobí antibakteriálne. Táto látka robí z medvedieho cesnaku prírodné antibiotikum. Okrem alicínu sa nám ujde poriadna dávka:

  • flavanoidov – tie chránia bunky pred voľnými radikálmi,
  • draslíka,
  • horčíka,
  • železa,
  • vápnika,
  • vitamínov skupiny C a B,
  • provitamínu A.
medvedí-cesnak-zber

Zdroj foto: AdobeStock.com

Liečebné účinky medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je vyhľadávanou pochúťkou z viacerých dôvodov. Po zimnej strave, ktorá je obvykle ťažšia, očisťuje črevá a naštartuje metabolizmus. Navyše má močopudné účinky, čo oceníme najmä pri chudnutí, keď sa chceme zbaviť prebytočnej vody. A hlavne – medvedí cesnak má minimum kalórií.

Čo ešte dokáže medvedí cesnak?

  1. Detoxikuje organizmus – odstraňuje škodlivé toxíny, dokonca olovo z tela.
  2. Zmierňuje bolesti hlavy – ak trpíte migrénami, či častými bolesťami hlavy, vyskúšajte tinktúru. Píšeme o nej nižšie.
  3. Ničí baktérie a vírusy – dokáže zabíjať kmene baktérií. S hubami aj vírusmi si poradí bez toho, aby poškodil črevnú mikroflóru, ako sa to deje pri antibiotikách.
  4. Reguluje cholesterol a tlak – zlepšuje prietok krvi, pôsobí preventívne proti srdcovocievnym chorobám. Mali by ho jesť ľudia, ktorých trápia kŕčové žily, hnačky, zápchy, či plynatosť.
  5. Zlepšuje dýchanie – znižuje negatívny vplyv nikotínu u fajčiarov, pomáha pri zápaloch priedušiek, pľúc, či vykašliavaní hlienov.
  6. Vypudzuje hlísty a črevné parazity – silná, korenistá chuť vyháňa z tela nebezpečných cudzopasníkov.
  7. Reguluje cukor v krvi (hypoglykemický účinok) – znižuje a udržiava normálnu hladinu cukru v krvi.
  8. Regeneruje kožu – urýchľuje hojenie rán, pomáha proti chronických kožných ochoreniach.
  9. Posilňuje mozog – upokojuje nervový systém, zlepšuje funkcie mozgu a pamäti.
medvedí cesnak pesto

Zdroj foto: AdobeStock.com

Kedy a kde zbierať medvedí cesnak?

Prízemná bylinka vytvára v listnatých a lužných lesoch voňavé zelené koberce. Rastie už koncom marca, ale listy môžete zbierať takmer do konca mája. Zbierajte ich, kým nekvitnú, vtedy je ich sila najväčšia.

Zelené listy sú 1012 cm dlhé, 2 – 5 cm široké a dosahujú výšku až 45 cm. Najchutnejšie a najvýživnejšie sú mladé listy, staršie a väčšie bývajú horké. Pri zbere sa riaďte čuchom, aby vo vašom košíku neskončili listy konvalinky, ktoré sú jedovaté.

Najšťavnatejší medvedí cesnak nazbierate ráno po opadnutí rosy. Mladé listy netrhajte, radšej ich odrežte alebo odstrihnite. Takto si zaistíte, že medvedí cesnak vyrastie aj o rok.

Vypestujte si vlastný!

Medvedí cesnak je nenáročná bylinka, pokojne ju môžete vypestovať aj doma na záhrade. Rozmnožuje sa cibuľkami alebo semienkami, a potrebuje kyslú pôdu, dostatok vlahytienisté miesto.

S pestovaním treba začať už koncom leta, či skraja jesene. Aby ste si zabezpečili bohatú úradu, nevysádzajte cesnak do pôdy, v ktorej ste predtým pestovali cibuľu.

Myslite tiež na to, že bylinka sa rýchlo rozmnožuje a rozpína. Listy pravidelne zastrihávajte, inak sa môžu premnožiť a vydusiť rastliny navôkol. V prípade, že uprednostníte pestovanie v črepníku, vsaďte na kvalitný substrátdostatočnú zálievku.

Odkvitnuté listy zhnijú, stiahnu sa do zeme, prezimujú a nasledujúci rok opäť vyrastú.

medvedí cesnak pestovanie

Zdroj foto: AdobeStock.com

Ako správne uskladniť medvedí cesnak?

O tom, že najlepšie chutí čerstvý, sme si už hovorili. No ak si ho chcete užívať po celý rok, uskladníte ho niekoľkými spôsobmi. Čerstvé listy vydržia v chladničke dlhšie, ak stonky ponoríte do pohára s vodou.

Vyhnite sa sušeniu medvedieho cesnaku, pretože takto stratí takmer všetky prospešné látky. Lepšie urobíte, ak listy umyjete, vysušítezamrazíte. Do zásoby si môžete nachystať chutné pesto, tinktúru alebo netradičné víno.

Opatrne pri dojčení a v tehotenstve

Počas dojčenia, ale i v tehotenstve sa mnohé bylinky nesmú užívať, keďže zvyšujú tonus maternicového svalstva, čo je aj prípad medvedieho cesnaku. Ten navyše obsahuje aromatické látky, ktoré môžu ovplyvniť chuť materského mlieka.

V čase tehotenstva a pri dojčení sa surový cesnak neodporúča. Malé množstvo je po tepelnej úprave prípustné, no ak sa dostavia tráviace ťažkosti, alebo zaznamenáte zníženie krvného tlaku, prestaňte. Všetko závisí od vášho stavu.

Trpíte histamínovou intoleranciou?

Medvedí cesnak preukázateľne znižuje hladinu histamínu. Ak teda trpíte histamínovou intoleranciou, začnite s menšími množstvami. Pokiaľ vám nevyhovuje surová chuť cesnaku, jemne ho sparte.

Nezabúdajte však na to, že hladina tolerancie je u každého HIT pacienta iná. To, čo niekomu pomáha, nemusí vám, a naopak. Poraďte sa radšej s odborníkom, napríklad s lekárnikom.

Rýchle recepty z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je stávkou na istotu. Vďaka svojej aróme prevonia každého jedlo a dodá mu výnimočnú chuť. Nebojte sa pridať listy medvedieho cesnaku do šalátov, obložte si nimi čerstvý chlieb, dochuťte polievku aj mäso. Existuje veľa možností, ako využiť medvedí cesnak v kuchyni.

Pesto z medvedieho cesnaku

  • 100 g medvedieho cesnaku,
  • 100 g orechov (vlašské, píniové, kešu, pistácie),
  • 100 ml olivového oleja,
  • soľ.

Umyté a vysušené listy vložte do mixéra, pridajte orechy, olej a podľa chuti soľ. Mixujte, kým nevznikne hladká a konzistentná hmota. Hotové pesto skladujte v chladničke sklenenom pohári.

Maslo z medvedieho cesnaku

  • 50 g medvedieho cesnaku,
  • 250 g masla,
  • soľ.

Zmäknuté maslo mixujte s listami cesnaku a trochou soli dovtedy, kým nevznikne hladká hmota. Bylinkové maslo zabaľte do fólie, alebo nechajte stuhnúť v nádobe.

medvedi cesnak polievka

Zdroj foto: AdobeStock.com

Jarná zelená polievka

  • 200 g medvedieho cesnaku,
  • 300 g zemiakov,
  • 50 ml šľahačkovej smotany,
  • 1 cibuľa,
  • hrudka masla,
  • soľ, korenie.

Na masle osmažte cibuľu, pridajte nakrájané zemiaky, medvedí cesnak a podlejte vodou. Dochuťte soľou, korením a nechajte variť. Základ polievky rozmixujte, pridajte šľahačkovú smotanu a nechajte prevariť.

Placky z medvedieho cesnaku

  • 2 hrste listov medvedieho cesnaku,
  • 3 mrkvy,
  • 1 petržlen,
  • 1 cibuľa,
  • 1 kaleráb,
  • 4 vajcia,
  • syr,
  • soľ a korenie.

Očistenú zeleninu a syr nastrúhajte, pridajte vajcia a nakrájaný medvedí cesnak. Dochuťte soľou a korením. Na plech, vystlaný papierom na pečenie, poukladajte placky a pečte pri teplote 180 ºC asi 20 minút.

Omáčka z medvedieho cesnaku

  • 100 g medvedieho cesnaku,
  • 1 lyžica masla,
  • 2 lyžice smotany na šľahanie,
  • 2 dcl bieleho vína,
  • soľ, korenie a muškátový orech.

Na masle sparte medvedí cesnak, ochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orechom. Podlejte vínom a nechajte dusiť. Na záver pridajte smotanu a kúsok masla.

medvedi-cesnak-recepty

Zdroj foto: AdobeStock.com

Víno z medvedieho cesnaku

  • 1 l bieleho vína,
  • 2 poháre nasekaného medvedieho cesnaku,
  • 2 lyžice med.

Víno nalejte do hrnca a varte, kým nevrie. Vložte medvedí cesnak a nechajte zmes 48 hodín macerovať. Potom víno preceďte a pridajte med. „Elixír mladosti“ nalejte do fľaše a užívajte 1 dcl každý druhý deň.

Tinktúra z medvedieho cesnaku

Aby bola jej sila čo najväčšia, pri zbere sa zamerajte na mladé listy a ihneď ich spracujte. Na prípravu potrebujete:

  • medvedí cesnak,
  • 38 % až 40 % lieh,
  • tmavú fľašku.

Do sklenenej nádoby vložte nakrájané listy medvedieho cesnaku a zalejte alkoholom, v pomere 1:5. Na tmavom a suchom mieste nechajte lúhovať aspoň 3 týždne, potom preceďte a nalejte do tmavých fľaštičiek. Tinktúru skladujte na tmavom, suchom a chladnom  mieste.

Použitie:

Užívajte 15 – 20 kvapiek denne perorálne, alebo na dezinfikovanie rán či ošetrenie kože.

Nežiaduce účinky medvedieho cesnaku

Napriek tomu, že medvedí cesnak obsahuje množstvo pre človeka užitočných látok, netreba opomenúť ani jeho nežiaduce účinky. Tie sa môžu prejaviť hlavne pri predávkovaní, preto nič nepreháňajte.

Hoci 100 g cesnaku obsahuje iba 35 kcal, viac ako 20 listov denne nekonzumujte. Zvlášť opatrní musíte byť vtedy, ak máte vážne problémy so srdcom. Vysoké dávky medvedieho cesnaku môžu spôsobiť:

  • nespavosť,
  • pálenie záhy,
  • bolesti hlavy,
  • bolesti žalúdka,
  • výkyvy krvného tlaku.

Zdroje:

livinginnaturalharmony.com,

zdravieastyl.sk,

fitshaker.sk,

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba