Neznášanlivosťou potravín trpí každý druhý človek

Zdieľaj
0
|

Strava významne ovplyvňuje kondíciu, kvalitu života, ale aj chorobnosť. Potravinovej intolerancii, ktorá ovplyvňuje život tisícov ľudí na Slovensku, sa na rozdiel od potravinovej alergie nevenuje dostatočná pozornosť. Pritom podľa

Strava významne ovplyvňuje kondíciu, kvalitu života, ale aj chorobnosť. Potravinovej intolerancii, ktorá ovplyvňuje život tisícov ľudí na Slovensku, sa na rozdiel od potravinovej alergie nevenuje dostatočná pozornosť. Pritom podľa britského prieskumu sa táto diagnóza potvrdila u 45 % obyvateľstva.

 

Každý štyridsiaty je potravinový alergik

MUDr. Martina Šintálová (na fotografii), odborníčka na výživu, Inštitút prediktívnej a personalizovanej medicíny, uvádza, že existujú potraviny, ktoré u ľudí vyvolávajú ťažké alergické, niekedy až životu nebezpečné reakcie. Takýto pacienti vyhľadávajú pomoc u alergológa, imunológa. Klasická potravinová alergia je však pomerne zriedkavá – je zistená len u približne 2,5 % populácie.

Väčšinou takáto alergia trvá po celý rok, a má výrazný nástup – napr. opuch po konzumácii orieškov. Príznaky potravinovej intolerancie sa však často skrývajú za príznaky iných ochorení, a sú nenápadnejšie. Trpí nimi ale oveľa väčšie percento populácie, než na potravinovú alergiu.

 

Polovica Slovákov „pozná“ potravinovú intoleranciu

MUDr. Šintálová zo svojich dlhoročných skúseností odhaduje, že potravinovou intoleranciou trpí každý druhý Slovák. V súčasnosti však nie je možné určiť reálny počet pacientov, pretože potravinová intolerancia sa často skrýva za iné príznaky. Niektorí ľudia chodia od jedného lekára k druhému, absolvujú množstvo vyšetrení, a užívajú lieky bez toho, aby niekto zistil reálnu diagnózu a odstránil príčinu zdravotných problémov. Je to zásadný  problém, čo potvrdzuje aj predaj testov potravinovej intolerancie, ktorý výrazne stúpa (na Slovensku predaj za posledné tri roky vzrástol o viac ako 280 %, vo svete zaznamenal až vyše 300 % nárast).

Samotný test slúži na identifikáciu potravín, ktoré jedincovi výrazne komplikujú život. Rozhodujúca je potom návšteva u odborníka, a korekcia jedálneho lístka pod jeho dohľadom. Špecialista vie zároveň navrhnúť aj alternatívy za vylúčené potraviny, či informovať pacienta o súčasnej situácii ohľadne vhodných potravín, ktoré sú dostupné na našom trhu.

 

Ako sa prejavuje potravinová intolerancia

Niektoré potraviny, ktoré sú pre jedného vhodné, sú pre druhého výrazne nevhodné, a spôsobujú mu problémy. Ľudí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou, najčastejšie trápia tráviace ťažkosti – plynatosť a hnačky. Ďalej sú to kožné ochorenia, bolesti hlavy, migrény či nadváha. Niektorí majú poruchy spánku, depresie, trpia zadržiavaním tekutín. Doteraz sa pri týchto diagnózach príznaky iba tlmili, ale nehľadala sa príčina. Identifikáciou potravín, ktoré organizmus netoleruje, a ich následným vylúčením, sa možno nepríjemných príznakov pomerne rýchlo zbaviť, čím predídeme závažnejším diagnózam.

 

Diagnostika

Pri vyšetrení sa zisťuje potravinová intolerancia na princípe zvýšených IgG protilátok. Najpresnejšou metodikou zisťovania sú krvné testy. Zdravotné problémy nenastupujú okamžite po konzumácii určitej potraviny: reakcia býva výrazne oneskorená. Príčiny gastroenterologických ťažkostí si pacient môže len veľmi ťažko sám odpozorovať.

Pri potravinovej intolerancii nedochádza k bezprostrednému ohrozeniu života pacienta. Na druhej strane, dlhodobý vplyv IgG protilátok podnecuje závažné civilizačné choroby, ako napr. aterosklerózu, metabolický syndróm či autoimunitné ochorenia. Intolerancia je nezávislá od alergie – jej príznaky sa prejavujú neskôr. Nastupuje vtedy, keď sú problémy s trávením, alebo je oslabený imunitný systém. Po stanovení intolerancie nasleduje komplexné odborné poradenstvo a liečba šitá na mieru pacienta, ktorá podporuje imunitný systém a regeneráciu čreva.

 

Väčšine už dnes lekári dokážu pomôcť

„Pacient často nevie zistiť, ako môže nahradiť potravinu, na ktorú vykazuje intoleranciu, aby si zároveň neznížil príjem dôležitých živín. Preto mu odporúčame nutričnú náhradu. Vysvetľujeme, na ktoré potraviny sa má zamerať, a ktoré má vylúčiť, resp. eliminovať ich príjem. Pacienti sa zvyčajne cítia lepšie približne po dvoch týždňoch, tretina vykazuje zlepšenie po štyroch týždňoch a 35 % zaznamená posun k lepšiemu po troch mesiacoch. Z našich skúsenosti – 90 % ľudí popisuje zlepšenie, a z toho 75 % výrazné zlepšenie svojich zdravotných problémov, a tým aj kvality života,“ uzatvára MUDr. Šintálová.

 

Tento článok vyšiel v tohtoročnom Onko magazíne číslo 3-4. Ak máte záujem o celý časopis, môžete si ho objednať po kliknutí na obrázok.

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií