Peter Planieta: Goji je najhodnotnejšie ovocie na planéte

Zdieľaj
0
|

Určite poznáte výrok: „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili.“ Keď to však nerešpektujeme a žijeme pre jedlo, vyberáme si potraviny podľa chuti. Čakajú nás potom možno utrpenia, bolesti, a plné nemocnice

goji

Určite poznáte výrok: „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili.“ Keď to však nerešpektujeme a žijeme pre jedlo, vyberáme si potraviny podľa chuti. Čakajú nás potom (možno) utrpenia, bolesti, a plné nemocnice a lekárne.

Oslovila som zakladateľa Elementov zdravia, Petra Planietu, ktorý nám zodpovedal niekoľko súvisiacich otázok.

Hrubé črevo. Ako zistíme, že ho máme „zanesené“?

Ľudia majú bežne v hrubom čreve od 3 do 15 kg usadenín. Tieto nánosy si ľudia spôsobujú nekvalitnou stravou a nezdravým životným štýlom. Spôsobov, ako zistiť, či máme zanesené hrubé črevo, je niekoľko. Výrazne pikantná chuť, veľa cibule či cesnaku, biela farba a ryža – to sú všetko preferencie ľudí s oslabeným elementom Kov – pľúca, hrubé črevo.

Títo ľudia majú zvyčajne problémy s pokožkou, či vo forme akné, ekzému, alebo až psoriázy. Bývajú zahlienení, mávajú sennú nádchu, prípadne trpia astmou. Hlavným problémom však býva trávenie, problémy so stolicou – zápchy alebo hnačky, ale aj nadúvanie.

Zdroje živín. Vieme, z čoho sme posilnení, zdravší?

Potraviny nám poskytujú širokú škálu rozličných živín. Niektoré živiny sú nevyhnutné pre produkciu energie, iné zase pre správnu funkciu orgánov, správne využitie potravy a rast buniek. Správna výživa je jedným z najdôležitejších činiteľov ochrany zdravia, a má rozhodujúci význam pre všetky oblasti výkonnosti človeka. Ľudia si zvykli prijímať dostatočné množstvo živín potravou, avšak v dnešnej dobe, keď sú obchody plné spracovaných a chemicky ošetrených potravín, to môže byť dosť náročná úloha. Potreba živín sa mení na základe rozličných kritérií, ako napríklad vek, pohlavie, výška a váha tela, telesné zaťaženie, klimatické podmienky.

Všeobecne však môžeme povedať, že poznáme makro-živiny – to sú tie, ktoré telo potrebuje vo väčších množstvách. Medzi ne patria uhľohydráty, bielkoviny a tuky. Do druhej skupiny sa zaraďujú mikro-živiny – vitamíny a minerály, ktoré sú síce pre telo potrebné iba v malých množstvách, ale zato nevyhnutné pre zdravie každého z nás.

Medzi základné potraviny, ktoré by nemali chýbať v našom jedálničku, a ktoré nám dodávajú energiu, patria celozrnné obilniny, strukoviny, semiačka, orechy a zelenina.

Jedlo ako závislosť… Stretávate sa s tým v praxi?

Určite áno. Skúsme sa zamyslieť a pozrieť na svoj život, čo dnes jeme, ako sa po jedle cítime, a či sme schopní bez určitej potraviny, ktorú dennodenne konzumujeme, vydržať aspoň tri dni. Dnešný potravinársky priemysel totiž vyrába také potraviny, na ktorých máme byť závislí. Ženy sú závislé hlavne od sladkostí, syrov a chleba, muži zase od mäsa a alkoholu. Lenže život by nemal byť o závislosti, ale o slobode.

Určite poznáte výrok: „Nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme preto, aby sme žili.“ Keď sa však tento zákon nerešpektuje, žijeme pre jedlo, a potraviny si vyberáme podľa chuti, čaká nás utrpenie a bolesť. Dôkazom porušovania tohto vesmírneho zákona sú dnes plné nemocnice a lekárne, ktoré nájdete už aj v každej malej dedinke, prípadne v meste – hneď tri vedľa seba, čo určite nie je známka zdravia a života, ale skôr dôkaz vysokej chorobnosti a prežívania.

Zdravé chudnutie. Čo treba mať pod kontrolou?

Chudnutie je v dnešnej dobe pre väčšinu ľudí problematická záležitosť. Veľa žien, ale aj mužov sa trápi rôznymi diétami a kúrami, no problém pri chudnutí je hlavne v tom, že veľa z nich si neuvedomuje dva dôležité faktory – príjem a výdaj. Musíme si uvedomiť , čo konzumujeme, čo naša strava obsahuje.

Prvým pravidlom je – konzumovať celozrnné obilniny. Celé zrno je najlepšou metlou vo vašom čreve, jedine ono môže rozbiť rokmi nazbierané usadeniny v črevách. Druhým pravidlom je kontrola nad tukmi. Vylúčte zo stravy nekvalitné tuky – mliečne výrobky, nekvalitné oleje – a nahraďte ich tými kvalitnými – orechami, semiačkami a kvalitnými olejmi. Tretím pravidlom je ustriehnutie cukrov v strave, najmä tých jednoduchých – aj v ovocí. Posledný faktor, ale nie menej dôležitý, je výdaj. Pravidelný pohyb by ste mali mať minimálne 3x do týždňa. Takto schudnete zdravo a rýchlo.

Exotické potraviny… Ktoré sú pre nás dostupné?

Exotických potravín, dostupných na našom trhu, je veľmi veľa. Otázne je, ktoré z nich sú pre naše telo vhodné, a neškodia mu. Medzi takéto potraviny môžeme určite zaradiť Kustovnicu čínsku (tzv. Goji), akékoľvek produkty z umeboshi sliviek, či rôzne morské riasy. Viac než 15 % bielkovín, 21 stopových minerálov a 18 aminokyselín robí z plodov Goji jedinečnú, živinami nabitú „superpotravinu“, presahujúcu všetky známe kritéria. Možno ide o nutrične najhodnotnejšie ovocie na celej planéte.

Sušené Goji

Produkty z umeboshi sliviek majú zas obrovskú silu pri problémoch s trávením. Čo sa týka morských rias, tie nás zasa obdarujú veľkým množstvom minerálov.

Naopak, medzi tie exotické potraviny, ktoré by ste do svojho jedálnička nemali zaraďovať, patrí najmä exotické ovocie. Okrem toho, že cestou na Slovensko prejde niekoľkými „chemickými úpravami“, obsahuje vysoké množstvo jednoduchých cukrov, čo je pre bežného človeka nevhodné.

Cvičenie a zdravé jedenie. Nakoľko spolu súvisia?

V prípade, ak chceme byť zdraví, musíme minimálne 3x do týždňa aktívne cvičiť (cca 1hod.), a mali by sme sa spotiť. Práve takýto pohyb podporuje lymfu, ktorá odvádza splodiny z metabolizmu.

Do 18.–20. roku života prebieha prirodzený biologický vývoj, a potom nastupuje starnutie. Čím horšie jeme, menej cvičíme a málo oddychujeme, tým si skracujeme život. „Už tým, že sme sa narodili, sme sa odsúdili k pohybu“, toto je pravdivý výrok jednoho múdreho človeka. Pozrime sa na zdravé dieťa – keď nespí, tak sa neustále pohybuje, skáče, tancuje, je plné energie a života. Dospelí sú pravý opak detí – veľa sedia, sú unavení, a bez energie. Tí múdrejší sa hýbu a pravidelne cvičia.

Prednášky Petra Planietu. Kedy, kde prednášate?

Na Slovensku budeme najbližšie prednášať 27.9. na Raw food festivale v Bratislave, v Central Parku. Festival je organizovaný pod záštitou časopisu Bio&life.

Náš tip

Recept od Elementov zdravia

Polievkový boršč

1 veľká cibuľa
1 veľká mrkva
1 veľká cvikla
½ hlávky menšej bielej kapusty
2pl za studena lisovaného slnečnicového alebo sezamového oleja
1,5l filtrovanej vody
1čl zázvoru
1čl mletej rasce
1čl riasy Arame
2čl morskej soli

Všetku zeleninu očistíme, nakrájame na kocky a osmažíme na oleji. Pridáme soľ, koreniny, zalejeme vodou a varíme 35 minút. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou.

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba