Peter Planieta: Kurkuma má zázračné schopnosti

Príprava na zimu. Viete, ktoré jedlá posilnia vašu imunitu? Podľa Petra Planietu sú to zeleninové, prípadne strukovinové vývary.

Čím dlhšie ich varíte, tým väčšie množstvo tepla do tela dostanete. Na posilnenie imunity si môžete pridať huby reishi a cordyceps, ktoré zoženiete vo forme prášku do nápoja.

Z bylín je vhodná kapucínka, zo zeleniny cibuľa a cesnak. Prvou pomocou v prípade, že sa už necítite vo svojej koži, je kuzu. V 2 dcl vody rozmiešajte 1 čl kuzu, a popíjajte 3-krát denne po dobu 2 dní.

Čajíky v nečase. Aké piť, a prečo práve tie?

Výborný na zahriatie je zázvorový čaj, ktorý určite všetci dobre poznajú. Zázvor má jangový charakter, takže telo zohrieva. Je však dôležité, aby sa nekombinoval s naopak ochladzujúcou mätou, či citrónom. Potom nastáva v tele zmätok, a telo nevie, či má začať zohrievať, alebo ochladzovať.

Ďalšími výbornými čajmi, sú čaje Hojicha alebo Kukicha. Sú to zelené pražené čaje, pochádzajúce z Japonska. Vďaka praženiu získali jangovú energiu, takže telo dokážu zohriať. Obidva čaje sú silno zásadité, čo je vhodné najmä pre ľudí konzumujúcich vysoko prekysľujúce potraviny, ako je mäso, mliečne výrobky, či cukor.

Kurkuma. Má zdravé účinky? Predstavíte ju?

Ako je zvykom u mnohých bylín a korenín, aj kurkuma sa sprvu používala iba ako prísada do jedál. Kurkuma je obľúbenou súčasťou najmä ázijskej kuchyne, v podobe dobre známeho kari korenia. Čoraz viac sa však kurkuma rozširuje aj do kruhov liečiteľských, no žiaľ, stále málo ľudí vie o jej zázračných schopnostiach.

Niektorí prírodní liečitelia ju nazývajú všeliekom. Kurkuma je mierne aromatická, vonia korenisto a sviežo, s náznakom pomarančov a ďumbiera. Chutí štipľavo a horko.

Kurkuma má veľmi široké využitie u pacientov – je výborná na rôzne kožné problémy, tráviace problémy, je veľkým bojovníkom proti pliesňam, či imunobudičom.

Tekvica. Čo sa s ňou dá v kuchyni podniknúť?

Tekvica posilňuje element ZEM – žalúdok, slinivku, slezinu, svojou sladkosťou, tvarom aj chuťou. Dobrá je na varenie, zapekanie, poprípade sa dá z tekvice hokkaido robiť výborná sviečková omáčka.

Dáte nám aj tipy na desiatu pre najmenších?

Našej dcére dávame, napríklad, opražené mandle, lieskovce, či iné orechy, ktoré konzumuje väčšinou s nejakým sušeným ovocím. Inokedy má zase na desiatu čerstvé ovocie nášho pásma, napr. jabĺčko. V rámci slaných vecí obľubuje chia tyčinky, kukuričné chrumky so strukovinovou nátierkou, prípadne kváskový chlebík s bio rastlinným maslom a zeleninou. Výborná forma desiaty je aj čistá zelenina, ako mrkvička, kaleráb či zeler.

Zdravé štvrtky Elementov zdravia. Kto smie prísť?

Zdravých štvrtkov sa môže zúčastniť ktokoľvek, kto si chce rozšíriť vedomosti v oblasti zdravého životného štýlu, spoznať nových a zaujímavých ľudí, a niečo dobré si aj zamlsať. V bežnom živote sa častokrát stretávame s ľuďmi, ktorí nás „onálepkovali“ prezývkou „zdravá strava“, „zdravá výživa“, či prípadne „blázni“, pretože sme sa rozhodli robiť veci ináč. Práve preto sme sa rozhodli spojiť ľudí, ktorí majú chuť žiť zdravší a plnohodnotnejší život. Ľudí, ktorým záleží na tom, čo robia pre svoje telo, ako ho vyživujú.

Beh je pre človeka detoxom. Súhlasíte s výrokom?

Určite áno. Beh stimuluje lymfu, lymfa následne odvádza splodiny z organizmu, čím sa telo detoxikuje. Beh takisto intenzívne „rozhýbe“ krv, a tým sa odbúravajú stagnácie a bloky v tele.

Každá intenzívna aktivita produkuje v tele endorfíny, takže aj ľudia, ktorým sa veľakrát nechce ísť cvičiť, cítia, akoby sa do nich po cvičení nalial nový život a nová krv.

Dokonalý víkend s Petrom Planietom. Pozvete nás?

Dokonalý víkend, ktorý organizujeme, patrí u našich klientov medzi obľúbené pobyty. Účastníci si tu môžu vyskúšať, ako chutí zdravá strava, naučia sa pripravovať zdravé raňajky, obed či večeru. Každý deň sa môžu vzdelávať v podobe prednášok, spoznajú čaro orientálnej diagnostiky, naučia sa správne cvičiť, a zažijú ajurvédsku masáž. Najbližší Dokonalý víkend sa koná od 13.11. do 16.11.2014. Všetci ste srdečne pozvaní!

Ilustračné fotografie

Pridaj komentár