Peter Planieta radí: Strava robí pri ochoreniach 75 percent

Peter Planieta je známy tým, že miluje svoju prácu – je preňho koníčkom. Zdravému životnému štýlu sa venuje polovicu svojho života. Založil firmu, ktorá preferuje zdravé potraviny, a svojím klientom – priateľom ponúka výrobky bez chemických látok, alebo iných nežiaducich prísad. Cieľom je maximálna kvalita. P. Planieta chce ukázať ľuďom, že aj zdravé jedlo môže dobre vyzerať, výborne chutiť, a to najdôležitejšie – môže podporiť ozdravné procesy v tele. Požiadali sme ho o rozhovor.

Môžeme jesť, koľkokoľvek sa nám páči?

V prvom rade by sme mali jesť podľa toho, v akom zdravotnom stave sa nachádzajú naše vnútorné orgány. V druhom rade, akú máme fyzickú alebo psychickú záťaž, a v akom prostredí žijeme. Lebo ak sa nestravujeme podľa týchto bodov, tak si rozladíme orgány, a to najmä trávenie, a potom je to už iba malý krok k rôznym zdravotným problémom a chorobám.

Dokážeme zdravie „ukočírovať“ cez zloženie stravy?

V Číne je príslovie: Otec choroby je neistý, tvorí 25 %, ale matkou je vždy strava, a tá tvorí 75 %. Preto ak máme „upratané na tanieri“, sme schopní sa rýchlo zbaviť rôznych, aj chronických zdravotných problémov.

Nakoľko platí, že zdravie je zrkadlom stravovania?

Tak, ako som spomenul vyššie, je to 75 %. Čo je vysoké percento, ktoré môžeme ovplyvniť iba tým, že si vyberieme správne potraviny, čo sa týka kvality, množstva a kombinácie.

Ktoré potraviny nás oslabujú? Vieme to sami zistiť?

Všetci dnes vedia: číslo 1 sú jednoduché cukry – biely cukor; číslo 2 sú mliečne výrobky s cukrom – ovocím (menšie zlo je biely jogurt, acidofilné mlieko…); číslo 3 je to mäso, najmä bravčové; číslo 4 biela múka, soľ a nekvalitné oleje a maslá.

Poviete nám, čím si ľudia zanášajú vnútorné orgány?

Je to možno neuveriteľné, ale je to hlavne stravou. Druhým faktorom (keď si oslabíme vnútorné orgány) je slabá psychika, a potom na nás dolieha stres…

Ako sa zbaviť „závislosti“ na sladkom? Čo robí cukor?

Závislosti sa môžeme zbaviť, ak nahradíme jednoduché cukry – sladkosti za BIO sušené ovocie. Ale najmä, ak zavedieme do stravy zeleninové vývary (z cibule, mrkvy, petržlenu..), ktoré varíme 1 – 5 hod., a potom teplé pijeme, denne cca 1 – 2 litra.

Pokiaľ kupujeme mäso, na čo sa máme iste zamerať?

Na BIO, alebo domáci chov – aby zvieratá voľne behali, a boli prirodzene kŕmené.

Popíšete nám chlieb, ktorý je dnes zaručene kvalitný?

Sú to kláskové chleby z BIO pekární, bez konzervačných prísad, ktoré nie sú prifarbované, alebo kamuflované bielou múkou a konzervačnými látkami.

Súvisí vyžarovanie vnútornej energie s jedálničkom?

Určite áno. To, čo dnes jeme, sa nám cez trávenie transformuje na energiu. Preto ľudí, ktorí sa zdravo stravujú, vidíte usmiatych, veselých, a ľudí na bežnej, ťažšej strave, namosúrených a nervóznych.

Keď zmeníme stravovanie, zmenia sa aj naše chute?

Človeku, ktorý si upraví jedálniček, jeho energia vzrastie a zosilnie. Prirodzene ho to potom ťahá ku kvalitným potravinám a k jemnejším chutiam.

Na záver tip od Petra Planietu pre vás: Otestujte si potraviny na divokých zvieratách, napríklad na mačke, ktorá je vonku. Ak od jedla cúvne, nie je to dobré…

Ďalšie podnetné informácie nájdete na stránke: http://www.elementyzdravia.sk/

Fotografia: online archív Petra Planietu

Pridaj komentár