Resekcia žalúdka – keď nemôžete zjesť celý tanier

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Odstránenie časti žalúdka (resekcia žalúdka) je pomerne častý chirurgický výkon, najmä pri rakovine žalúdka.

Ak pacient príde napr. o polovicu žalúdka, jeho stravovanie už nikdy nebude rovnaké, ako pred operáciou.

Aby sa však vyliečený pacient mohol vrátiť do normálneho života, potrebuje individuálny nutričný plán, ktorý treba stanoviť čo najskôr.

Ako sa robí resekcia žalúdka?

Funkcie žalúdka sa po operácii zmenia

Ak vezmeme do úvahy dôležité funkcie, do ktorých žalúdok zasahuje, je už na prvý pohľad jasné, že odstránenie jeho časti prinesie mnoho zmien v trávení metabolizme. Mnohí pacienti si však myslia, že keď im odobrali chorú časť žalúdka, nemusia už dodržiavať žiadne diétne opatrenia.

Iní zas majú obavy čokoľvek zjesť a dodržiavajú nezmyselné diéty. Aj tu platí pravidlo, že žiadny extrém nie je dobrý.

Ako začať s „novým“ stravovaním?

Po operácii žalúdka sa snažíme zahájiť príjem stravy per os (t.j. ústami) čo najskôr. Skoré prijímanie perorálnej stravy totiž znižuje infekčné komplikácie, skracuje pobyt v nemocnici a zlepšuje proces hojenia.

Väčšina pacientov dobre toleruje biele pečivo (veka, žemle), varenú ryžu, zemiakovú kašu, ovocné pyré, mliečne výrobky (polotučné jogurty, tvarohy, tvrdé syry) či iné, ľahko stráviteľné a nedráždivé pokrmy. S príjmom potravy treba začať veľmi opatrne.

Stravu spočiatku podávame v malom množstve, 1x za deň. Z hľadiska konzistencie preferujeme kašovitú stravu. Takto by sme sa mali jesť prvé dni po operácii. V ďalších dňoch sa množstvo a počet jedál navyšuje.

Častou chybou, ktorú robia pacienti, je zaradenie kompozične rozdielnych druhov potravín, v snahe čo najskôr sa vrátiť k pôvodnému stravovaciemu režimu. Keď začnete s varenou ryžou či zemiakovou kašou, nemôžete si k tomu dať hneď mäso na hríboch a kompót. Mali by ste si najprv vyskúšať, ako tolerujete jednotlivé potraviny.

Nové potraviny pridávajte do jedálnička postupne. Druh tolerovanej stravy sa u každého pacienta líši, preto nezúfajte, ak váš známy jedol už po týždni to, čo vy nezjete ani po mesiaci.

strava po odstránení žalúdka
Zdroj foto: Shutterstock.com

Bezozvyšková strava

Druhým štádiom je prechod na tzv. bezo-zvyškovú stravu. Ide o plnohodnotnú diétu, ktorá svojím zložením a spôsobom prijímania tlmí sekréciu žalúdočných tráviacich enzýmov, čím zmierňuje zažívacie ťažkosti.

Bezozvyšková strava šetrí tráviaci trakt mechanicky aj termicky. Znamená to, že pri tejto diéte dbáme o to, aby pokrm neobsahoval hrubú vlákninu – šupky z ovocia a zeleniny, semienka, zrniečka, šľachy, kosti a podobne.

Naďalej je však potrebné, aby sme zachovávali šetrnú úpravu pokrmov. Preferujeme varenie, dusenie pečenie bez tuku, bez vytvárania tvrdých kôrok. Dĺžka zotrvania pacienta na tejto diéte je individuálna.

Zásady dlhodobého stravovania po resekcii žalúdka

Znížená tvorba kyseliny chlorovodíkovej, zmenšený objem žalúdka a zrýchlený prestup potravy do čreva, sú podnetom pre zmenu stravovacích zvyklostí v dlhodobom horizonte. Asi pol roka po operácii žalúdka by ste mali dodržiavať tieto hlavné zásady:

  1. Konzumujte menšie porcie a častejšie – jedlá si rozdeľte na 6 – 8 porcií. Najlepšie urobíte, keď budete konzumovať s cca 2-hodinovým odstupom.
  2. Neprejedajte sa, ani nehladujte – ak budete dodržiavať odporúčané 2-hodinové odstupy, nikdy nebudete hladní. A verte, že ani prejedení.
  3. Jedzte pomaly, v pokoji, stravu poriadne rozžujte – ak nemáte v poriadku chrup, potraviny si nakrájajte na malé kúsky, rozomeľte alebo nastrúhajte.
  4. Po jedle krátko odpočívajte – vhodný je približne 15 – 30 min. oddych v ľahu. Takto obmedzíte vyprázdňovanie žalúdka.
resekcia žalúdka
Resekcia žalúdka človeka spomalí – ale pozitívne Zdroj foto: Shutterstock.com

Pite dostatočné množstvo tekutín

Nepite nápoje počas celého dňa, aby nedochádzalo k rýchlemu nasýteniu – pravdepodobne by ste potom prijali menej pevnej stravy. Snažte sa piť najneskôr 45 – 60 min. pred jedením, alebo po jedle, čím predídete rýchlemu vyprázdňovaniu žalúdku. Tekutiny prijímajte v primeranom množstve a dostatočné teplé – ani príliš studené, ani príliš horúce.

Voľte vhodnú technologickú úpravu pokrmov

Pri príprave jedál uprednostnite varenie a dusenie. Úprava by mala trvať dostatočne dlho, aby bola strava mäkká. Nevhodné je smaženie, neodporúča sa ani príprava jedál na cibuľovom základe – smažená cibuľa, cesnak, opražená múka s tukom.

Tuk pridávajte až do hotových pokrmov. Ak používate na varenie niektorých jedál zápražku, zahusťujte nasucho opraženou múkou – zápražka býva zle tolerovaná.

Nekonzumujte opakovane ohrievané jedlo

Ako spomíname vyššie, jedlo nesmie byť ani príliš horúce, ani veľmi studené. Čomu sa však rozhodne vyhýbajte, je opakované ohrievanie jedla. Pri opakovanom záhreve potravín sa zvyšuje šanca na premnoženie patogénnych mikroorganizmov, na ktoré je žalúdok po resekcii náchylnejší.

Zvýšte príjem bielkovín

Vyberajte si jedlá bohaté na bielkoviny – najmä polotučný tvaroh, tvrdé syry, kyslo-mliečne výrobky (acidofilné alebo kefírové mlieko), ryby, chudé mäso. Ak netolerujete mlieko, nepite ho.

Uprednostňujte ľahko stráviteľný tuk a obmedzte cukor

Dávajte si pozor na prepálený tuk, mastné pokrmy, tučné a údené mäso. Voľte radšej maslo a rastlinné tuky – sú ľahšie stráviteľné. Obmedzte cukor a sladké pokrmy – cukor vám môže spôsobovať ťažkosti, ako napr. nevoľnosť, slabosť, bolesť alebo kŕče v bruchu, búšenie srdca a iné.

resekcia žalúdka
Zdroj foto: Shutterstock.com

Ktoré potraviny sú pre mňa vhodné/nevhodné?

  1. Mäso. Vyberajte si netučné druhy – kuracie, teľacie, králik. Obmedzene bravčové a hovädzie. Rybie mäso – filé, šťuka, kapor.
  2. Údeniny a údenárske výrobky. Konzumácia údenín je vo všeobecnosti nezdravá. Ak sa však „svojej“ šunky nechcete vzdať, vyberajte si takú, ktorá má vyšší obsah mäsa, príp. netučné druhy. Mäsové konzervy, paštéty či údené mäsá radšej úplne vynechajte.
  3. Mlieko a mliečne výrobky. U mnohých pacientov sa stretávame s neznášanlivosťou mlieka, ktorá sa prejavuje pocitom plnosti a hnačkami. V takom prípade mlieko vynechajte a nahraďte kyslo-mliečnymi výrobkami, ktoré bývajú tolerované veľmi dobre. Vhodný je kefír, acidofilné mlieko, tvaroh, jogurt, netučný cmar, tavené syry, tvrdé syry. Naopak, nevhodné sú zrejúce syry, plesňové syry a šľahačka.
  4. Vajcia. Pri príprave pokrmov používajte varené vajcia. Menej vhodné sú miešané či smažené vajcia, ktoré sú ťažko stráviteľné.
  5. Pečivo. Voľte slané druhy staršieho pečiva – rožky, veka, žemle, chlieb či slané keksy. Menej vhodné je sladké pečivo – vianočka, buchty, koláče.
  6. Prílohy. Vhodné sú zemiaky, cestoviny, ryža, knedľa. Zo zeleniny vyberajte tú, ktorá nenafukuje – špenát, mrkva, tekvica, malé množstvo hrášku. Nevhodné sú strukovinové prílohy – šošovica, fazuľa, sója, hrach.
  7. Ovocie. Ovocie jedzte podľa znášanlivosti. Všeobecne sa odporúčajú dobre vyzreté (mäkké) jablká, broskyne, banány, mandarínky, pomaranče. Kompóty môžu obsahovať veľa cukru, preto sa im radšej vyhýbajte.
  8. Zelenina. Vhodná je čerstvá mrkva, zeler, petržlen, tekvica, červená repa, hlávkový šalát, čínska kapusta, olúpané rajčiny, cibuľa do vývaru. Nevhodná je všetka zelenina, ktorá nafukuje – kapusta, kel, karfiol, paprika, uhorky, cesnak.
  9. Tuky. Ak si natierate pečivo roztierateľným tukom, preferujte rastlinné tuky typu Flora, Rama, Perla a pod., prípadne roztierateľné maslo (alebo Lučinu). Do hotových pokrmov pridávajte malé množstvo masla. Pokrmy pripravujte na menšom množstve rastlinného oleja, ktorý nikdy neprepaľujte!
  10. Korenie. Vhodné je nedráždivé korenie – zelené vňate, kôpor, pažítka, majoránka, rasca, soľ, v malom množstve sladká mletá paprika. Nevhodné sú ostré omáčky, pálivé korenie – chilli, palivá paprika, veľké množstvo čierneho korenia, horčica, barbecue omáčky, zmesi korenia na grilovanie a pod.
  11. Nápoje. Pite najmä kohútikovú vodu, nesladené alebo mierne sladené neperlivé nápoje – čaje, neperlivé minerálne vody, obilninovú kávu (typu Carro, melta a pod.). Nevhodné sú džúsy, limonády, sýtené perlivé vody, zrnková káva a alkohol.

Resekcia žalúdka – kedy je namieste nutričná podpora?

Nutričná podpora sa stanovuje u tých pacientov po resekcii žalúdka, ktorí sú v riziku malnutrície. Malnutrícia je stav zlej výživy, väčšinou v negatívnom zmysle slova, to znamená, že pacient je podvýživený, naďalej chudne a neprijíma dostatočné množstvo stravy. Tým sa zhoršuje jeho celkový zdravotný stav.

K nutričnej podpore sa radia modulové dietetiká (doplnková výživa vo forme prášku), sipping (tekutá výživa na popíjanie), sondová enterálna výživa a parenterálna výživa, ktorá tečie do žily. Väčšina pacientov po resekcii žalúdka začína so sondovou výživou.

Tá by mala byť zahájená čo najskôr, ideálne do 24 hodín po operácii. Pre pacienta neprináša veľké obmedzenia. Ide o sondu, ktorá je zavedená cez nos – až do lačníka, časti tenkého čreva, čím sa šetrí žalúdok.

U pacientov s pooperačnými komplikáciami a u podvyživených, ktorí netolerujú enterálnu výživu, sa odporúča podávanie parenterálnej výživy, ktorá však nepredstavuje prirodzenú cestu podania živín, pretože úplne obchádza tráviaci trakt. Preto je tu snaha o čo najskoršie prijímanie stravy ústami.

Pooperačné sledovanie mikronutrientov

Resekcia žalúdka je náročný chirurgický výkon, ktorý významne zmení hladiny niektorých vitamínovminerálnych látok. Ide predovšetkým o vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K) a vitamín B12, vápnik, železo, zinokselén. Po operácii je dôležité sledovať ich hladiny v krvi a prípadný deficit korigovať doplnkami stravy.

Informácie v článku „Resekcia žalúdka – keď nemôžete zjesť celý tanier“ nenahrádzajú vyšetrenie u lekára.

Tento článok vyšiel v tohtoročnom ONKO magazíne č. 1. Ak máte záujem o celý časopis, môžete si ho stiahnuť po kliknutí na obrázok.

baner-dlhy-Onko

Zdroje:

  • KOHOUT, Pavel, Zdeněk RUŠAVÝ a Zuzana ŠERCLOVÁ. Periooperačná výživa v gastroenterologii. In: Vybrané kapitoly z klinickej výživy I. Praha: Forsapi, 2010, s.125–136
  • LAFFITTE, Andressa Madalozo, Camila Brandão POLAKOWSKI a Massakazu KATO. Early oral re-feeding on oncology patients submitted to gastrectomy for gastric cancer. Arquivos brasileiros de cirurgia digestiva: ABCD = Brazilian archives of digestive surgery [online]. 2015, roč.28, č.3, s.200–203. ISSN 2317-6326. Dostupné z:doi:10.1590/S0102-67202015000300014
  • https://www.fnol.cz/pdf/pacientske_brozurky/1CHIR_Operace%20zaludku.pdf

Pridaj komentár