Toxoplazmóza: Prenos z mačky je zriedkavý. Ako sa prenáša nákaza?

Zdieľaj
0
PrevenciaPríznaky| |
toxoplazmóza-príznaky

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

O toxoplazmóze vieme, že môže spôsobiť problémy v tehotenstve, ale inak jej nevenujeme špeciálnu pozornosť.

Veď načo sa stresovať, keď sa cítime normálne a nepociťujeme žiadne zdravotné ťažkosti?

Je pravda, že len veľmi málo nakazených ľudí má nejaké príznaky, alebo si ich zamenia s inými, vcelku bežnými stavmi.

Toxoplazmóza sa naozaj nemusí celé mesiace nijako prejaviť. Lenže, hoci nemáme žiadne problémy, neznamená to, že nemáme toxoplazmózu.

Čo je toxoplazmóza?

Toxoplazmóza je parazitárne infekčné ochorenie, ktoré si podvedome spájame s mačkami. Samotnú infekciu prenáša jednobunkový parazit Toxoplasma gondii. Ten môže v ľudských a zvieracích telách prežívať veľmi dlho, výnimočne aj celý život.

Kto je najviac ohrozený infekciou?

Obzvlášť opatrní by mali ľudia s oslabeným imunitným – tehotné ženy, seniorideti. V týchto prípadoch môže infekcia spôsobiť vážne problémy. V minulosti dokonca niektorí lekári posielali tehotné ženy s akútnou toxoplazmózou na potrat.

Z dnešného pohľadu to nebolo múdre rozhodnutie, pretože nie každá žena musí potratiť. Naopak – je to len menej ako štvrtina žien.

Okrem tehotných žien, starších ľudí a detí, sú v ohrození:

  • dojčatá, ktorých matky boli infikované Toxoplazmou gondii počas tehotenstva, alebo tesne pred ním,
  • osoby s HIV (a veľmi podlomenou imunitou),
  • ľudia, ktorí absolvujú určité typy chemoterapie,
  • pacienti, ktorí nedávno podstúpili orgánovú transplantáciu.
toxoplazmóza-u-mačky

Zdroj foto: AdobeStock.com

Ako sa nakazíte toxoplazmou?

Prenos parazita z mačky na človeka je síce možný, ale značne nadsadený. Najrizikovejší je trus nakazenej mačky. Na druhej strane – podceňujeme mnohé iné spôsoby, ktorými sa dá oveľa ľahšie nakaziť. Tu sú tie najčastejšie:

  • konzumácia surového alebo nedostatočne tepelne upraveného (kontaminovaného) mäsa – najmä bravčového, ale aj jahňacieho, zveriny, prípadne mäkkýšov, či ustríc,
  • manipulácia s nakazeným mäsom – ak si neumyjete ruky a nevedomky sa dotknete úst, či jedla, alebo máte ranu s porušenou pokožkou,
  • konzumácia jedla, ktoré prišlo do kontaktu s nožom, tanierom, krájacou doskou, či príborom, ktoré boli kontaminované,
  • pitná voda, do ktorej sa dostal parazit,
  • ak zjete neumyté ovocie, zeleninu,
  • ak pracujete s kontaminovanou pôdou a máte otvorenú ranu (alebo si po práci neumyjete ruky a idete jesť),
  • z nechránených pieskovísk,
  • prenos z tehotnej ženy na plod,
  • transplantácia orgánu,
  • transfúzia infikovanej krvi – mimoriadne zriedkavé.

Zdrojom toxoplazmózy môžu byť aj psy, králiky, vtáci, hovädzí a bravčový dobytok.

Kedy „dostanete“ toxpoplazmózu od mačky?

Váš domáci miláčik môže byť zdrojom nákazy len za určitých okolností. Prenos z mačky na človeka sa nedeje automaticky. Čo tým myslíme? Na to, aby bola mačka nositeľom toxoplazmózy, zvyčajne potrebuje pohyb vonku, mimo obydlia.

Pokiaľ mačku kŕmite iba granulovanou stravou a sterilizovanými konzervami, a pohybuje sa len v interiéri, riziko je minimálne.

Mačky, ktoré majú voľný prístup do záhrady, alebo sa pohybujú po uliciach, v okolí kontajnerov a podobne, môžu parazita prenášať. Túlavé mačky si nikdy netúľte, a vysvetlite to aj svojim deťom.

Ako sa nakazíte od mačky?

Pohladkaním určite nie. Môže sa to stať jedine pri kontakte s výkalmi nakazenej mačky, aj to v čase, keď sú infekčné. Parazit vo výkaloch totiž nie je infekčný hneď, ale až 1 – 5 dní po „potrebe“ mačky. Infekčnosť výkalov pretrváva 13 týždne.

Mačaciu toaletu čistite každý deň! Odstráňte výkaly a vymeňte podstielku!

Aké sú príznaky toxoplazmózy?

Jedným slovom – rôzne. Aj preto zostáva toxoplazmóza často nepovšimnutá a nediagnostikovaná. Väčšina nakazených o svojej infekcii ani netuší, pretože nemajú žiadne symptómy.

Niektorí sa sťažujú na chrípkové príznaky, ktoré pretrvávajú mesiac a viac, a potom zrazu vymiznú. Sú to hlavne opuchnuté lymfatické uzliny, bolesti hlavy, hrdla či svalov.

Podľa parazitológa a evolučného biológa Jaroslava Flegra z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovy v Prahe, nakazení ľudia majú:

„…pomalšie reflexy, ženy sú srdečnejšie a dôvernejšie, muži, naopak, uzavretejší, podozrievavejší, a neradi dodržiavajú akékoľvek normy a pravidlá… a majú zhruba 2,6-krát vyššiu pravdepodobnosť schizofrénie“.

Prečo vlastne je toxoplazmóza nebezpečná?

Napriek tomu, že nespozorujete žiadne príznaky, parazit vám môže vážne ublížiť. Silná infekcia vie poškodiť mozog, oči alebo iné orgány. Navyše, môže dôjsť aj reaktivácii toxoplazmózy. Čo to znamená?

Parazita máte v tele dávnejšie, ale až teraz nastali vhodné podmienky, aby sa „pobil“ s vaším telom a „narobil“ problémy. Pod vhodnými podmienkami myslíme predovšetkým oslabenú imunitu.

Nebezpečné príznaky rozvoja toxoplazmózy:

  • zápal mozgu – bolesti hlavy, záchvaty, zmätenosť, kóma,
  • pľúcna infekcia – kašeľ, horúčka a dýchavica,
  • očné infekcie – rozmazané videnie, bolesti očí (očná toxoplazmóza),
  • zmeny správania.

Očná toxoplazmóza

Infekcia môže vážne poškodiť oči, a to aj u zdravých ľudí s dobrou imunitou. Ak máte nasledujúce symptómy, navštívte očného lekára:

  • zhoršené a rozmazané videnie,
  • bolesti očí, bolesť pri jasnom svetle,
  • sčervenanie oka,
  • zmeny správania.
toxoplazmóza-v-oku

Zdroj foto: AdobeStock.com

Toxoplazmóza a tehotenstvo

Obavy z toxoplazmózy majú najmä tehotné ženy. Ak je infikovaný plod, príznaky môžu byť mierne, ale i závažné – podľa intenzity infekcieobdobia, kedy ste parazita „získali„.

Organizácia na skúmanie vývojových porúch (OTIS) udáva, že keď sa matka nakazí medzi 10. až 24. týždňom, riziko porúch u novorodenca je približne 5 – 6 %. Ak sa toxoplazmóza prenesie na plod, hrozí:

Toxoplazmóza v jednotlivých trimestroch

Akútna infekcia v prvom trimestri zvyšuje riziko potratu. V tomto čase vás urobia testy na zistenie odolnosti voči toxoplazmóze. Ak sa aj potvrdí infekcia, nepanikárte, dá sa to liečiť aj v druhom stave.

Infekcia získaná v druhom trimestri môže spôsobiť hydrocefalus a kalcifikáty v mozgu. V prvom prípade ide o hromadenie tekutiny v lebke, pričom tlak naruší vývoj mozgového tkaniva. V druhom prípade sa hromadí vápnik v mozgu.

V treťom trimestri je najväčšie riziko nakazenia plodu, ale zároveň sa znižuje riziko poškodenia, pretože väčšina dôležitých orgánov je už, našťastie, vyvinutá.

Diagnostika toxoplazmózy

Ak máte podozrenie na toxoplazmózu, obráťte sa na svojho lekára. Objedná vás na špeciálne krvné testy. Nepotrebujete žiadnu prípravu, ide o celkom bežný odber krvi.

Výsledky testov lekárovi ukážu, či máte parazita Toxoplasma gondii, a tiež to, či ide o akútnu infekciu, alebo o infekciu, ktorú v sebe nosíte už dlhšie.

V prípade tehotenstva, alebo pri oslabenej imunite, vám lekár nasadí liečbu. Príznaky ochorenia vymiznú v priebehu niekoľkých týždňovmesiacov.

Ako minimalizujete riziko toxoplazmózy?

Nekonzumujte surové mäsomäkkýše. Varte dostatočne dlho a pri vyšších teplotách, aby ste zničili prípadný zdroj nákazy. A pri akej teplote zbavíte mäso toxoplazmózy?

Zaobstarajte si potravinový teplomer, ktorým zmeriate teplotu uprostred vareného či pečeného mäsa. Ak varíte, dusíte, či pečiete celé kusy mäsa (nie hydinu), vložte teplomer do najhrubšej časti mäsa.

Ak dosiahnete teplotu vyššiu ako 63 stupňov Celzia, všetko je v poriadku. Pred krájaním alebo konzumáciou nechajte mäso ešte 3 minúty odpočívať.

Mleté mäso (nie hydinové) by malo vnútri dosiahnuť vyššiu teplotu – aspoň 71 ° C. Po dovarení ho však nemusíte nechať odpočívať.

Hydina – celá, krájaná na kúsky, i mletá – potrebuje ešte dôkladnejšiu tepelnú úpravu, najmenej 74 ° C. Pri celých kusoch merajte teplotu v najhrubšej časti. Hydina takisto nevyžaduje „odpočinok“.

Farba mäsa nie je spoľahlivým ukazovateľom, že mäso bolo dostatočne tepelne upravené, aby sme zabili škodlivé patogény.

Ďalšie rady na zníženie rizika infekcie:

  • Predtým, ako mäso upravíte, zmrazte ho na 2 – 3 dni.
  • Ovocie a zeleninu pred použitím dôkladne umyte, prípadne olúpte.
  • Nejedzte surové alebo nedostatočne tepelne upravené ustrice, mušle, iné mäkkýše, ani žiadne mäso.
  • Nepite nepasterizované kozie mlieko.
  • Po kontakte so surovým mäsom, hydinou, morskými plodmi alebo neumytým ovocím a zeleninou, dôkladne umyte riad, pult a svoje ruky antibakteriálnym prípravkom.
  • Pri akomkoľvek kontakte s pôdou alebo pieskom, používajte rukavice, a potom si umyte ruky.
  • Pravidelne čistite mačaciu toaletu a hneď si umyte ruky.
  • Nekŕmte mačku surovou stravou. Pri podozrení, že trpí toxoplazmózou, navštívte veterinára.

Zdroje:

  1. https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/faqs.html
  2. https://www.healthline.com/health/toxoplasmosis
  3. https://www.alphamedical.sk/casopis-invitro/toxoplazmoza
  4. https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1001047/1653881/Parazitolog-Jaroslav-Flegr–Tretina-z-nas-ma-v-tele-nebezpecnu-toxoplazmu
  5. https://kidshealth.org/en/parents/toxoplasmosis.html
  6. https://akootehotniet.com

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba