Umelé sladidlá: Zatajuje sa ich škodlivosť?

Zdieľaj
0
Prevencia| |

(Zdroj foto: Shutterstock.com)

Umelé sladidlá patria k najkontroverznejším prísadám novodobej kuchyne. Zatiaľ čo väčšina ľudí ich používa kvôli cukrovke, mnohí ich vnímajú ako prostriedok na chudnutie.

V posledných rokoch sa však čoraz častejšie objavujú správy o škodlivosti umelých sladidiel.

Čo sú umelé sladidlá?

Umelé sladidlá, často označované aj ako náhradné sladidlá, sú syntetické náhrady cukru. Zaraďujeme ich k potravinárskym prídavným látkam, tzv. aditívam, ktoré sa primiešavajú do potravín kvôli vylepšeniu potravín, dlhšej trvanlivosti, vábnejšiemu vzhľadu, vhodnejšej konzistencii, chuti či vôni.

Pôvodný zámerom potravinárskeho priemyslu bolo zníženie cien potravín, no umelé sladidlá „preslávila“ hlavne honba za obmedzovaním kalórií.

Priveľa cukru, pramálo energie

Umelé sladidlá sú nezriedka mnohonásobne sladšie ako klasický cukor (sacharóza). Na rozdiel od neho však neobsahujú prakticky žiadnu energiu.

Z cukru je dnes veľký strašiak, pretože má negatívny vplyv na naše zdravie a podieľa sa na vzniku mnohých ochorení. Vzhľadom na to, že počet obéznych ľudí neustále rastie, takmer každodenne sa stretávame s upozorneniami odborníkov na výživu, aby sme obmedzovali spotrebu cukru.

Práve tieto odporúčania využili viacerí výrobcovia sladených nápojov a začali ponúkať light drinky s umelými sladidlami. Tieto látky sa neskôr dokázali presadiť aj v ďalších potravinách – nájdeme ich v žuvačkách, dezertoch, cukrovinkách, zmrzlinách, kompótoch, džemoch či niektorých mliečnych výrobkoch.

Light výrobky sú častokrát označované ako zdravé, a nekupujú ich len diabetici, ale aj zdraví ľudia. Sú však umelé sladidlá naozaj zdraviu neškodné?

umelé sladidlá sacharin

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zmesi, ktoré umocňujú sladkú chuť

Umelých sladidiel, ktorými si môžete osladiť kávu či čaj, je na trhu mnoho – za rôznu cenu a vo viacerých farebných prevedeniach obalu. Pri bližšom skúmaní však zistíme, že takmer všetky sú zložené z neveľa základných látok v rôznych zmesiach. Ide predovšetkým o sacharín (E954), aspartám (E951) a acesulfám K (E950). Zmesi majú jediný cieľ – dosiahnuť čo najprirodzenejšie sladkú chuť, bez zbytočnej pachute.

Môžu umelé sladidlá škodiť zdraviu?

Otázka bezpečnosti umelých sladidiel je pomerne zložitá. Viacerí odborníci tvrdia, že tieto látky sa nezúčastňujú biochemických pochodov v tele, ako je to pri cukroch, a teda že nezanechávajú žiadnu metabolickú stopu.

Novodobé vedecké výskumy však naznačujú, že to tak celkom nebude. Vieme napríklad, že nadmerná a dlhodobá konzumácia umelých sladidiel prispieva k vzniku obezity, inzulínovej rezistencie a zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení.

Tento mechanizmus nie je vedcom ešte stále jasný, no ukazuje sa, že do procesu sú zapojené naše črevné mikroorganizmy. Počas dlhodobej konzumácie umelých sladidiel totiž dochádza k tzv. dysmikróbii, ktorá má na svedomí priberanie na váhe a zhoršenie glykemického profilu.

Hoci sú všetky náhrady cukru schvaľované potravinárskymi dozornými orgánmi, ktoré stanovujú aj maximálne denné prípustné množstvo (ADI = acceptable daily intake), nie je otázka bezpečnosti umelých sladidiel jednoznačná. Navyše, v prípade acesulfamu K, čo je nové sladidlo, hodnota ADI nie je stanovená.

A tak vyvstáva otázka, aká koncentrácia je pre dlhodobú konzumáciu bezpečná. ADI nebolo doposiaľ určené ani pri tzv. polyoloch – náhradných sladidlách (napr. manitol, xylitol, sorbitol), ktoré nájdete hlavne v žuvačkách.

Jeme umelé sladidlá, no koľko o nich vieme?

Problém umelých sladidiel tkvie v tom, že ich dlhodobé a kombinované užívanie nie je z hľadiska bezpečnosti dostatočne preskúmané. Postupne ale pribúdajú štúdie, ktoré dokazujú, že nadmerná konzumácia umelých sladidiel vedie k rovnakému, alebo dokonca vyššiemu nárastu hmotnosti, než porovnateľný príjem potravín sladených cukrom. Ďalšie štúdie zase potvrdzujú, že príjem aspartámu vedie k obdobnému navýšeniu inzulínu, ako keby sme konzumovali cukor.

umelé sladidlá škodlivosť

Zdroj foto: Shutterstock.com

Deti, tehotné ženy a fenylketonurici: Umelým sladidlám sa radšej vyhnite!

Nie všetci môžu prijímať umelé sladidlá. Napríklad pri preparátoch s aspartámom musí byť na obale uvedené, že konzumácia je nevhodná pre fenylketonurikov. Prečo?

Aspartám je zlúčenina, ktorá sa v tele rozkladá na kyselinu asparagovú, formaldehyd, metanolfenylalanín, pričom príjem poslednej aminokyseliny je u fenylketonurikov problémový. Sacharín sa zas neodporúča u detítehotných žien. Pacienti s rakovinou močového mechúra by sa mu mali tiež vyhýbať, pretože pravdepodobne vykazuje karcinogenitu.

Umelých sladidiel je však ďaleko viac – napríklad známy cyklamát, ktorý je v niektorých krajinách úplne zakázaný. Americký úrad pre bezpečnosť potravín cyklamát v roku 1970 zakázal po tom, čo laboratórne testy na potkanoch vystupňovali podozrenie na jeho spojitosť s vyšším výskytom rakoviny močového mechúra.

Použitie cyklamátu je však v Európskej únii povolené, a tak toto vysoko kontroverzné umelé sladidlo nájdeme vo viacerých potravinách. Názor na cyklamát je dnes totiž taký, že „sám o sebe“ rakovinu nespôsobuje, no na druhej strane sa nedá vylúčiť, že zvyšuje účinky ostatných karcinogénov.

Je teda lepší cukor, alebo umelé sladidlá?

Tak, ako je to s každou potravinou, aj pri umelých sladidlách platí, že nadbytok bude škodlivý. Ak nejedávate „haldu“ konzerv, dochucovadiel a cukroviniek, je zbytočné si lámať hlavu nad tým, či kvôli umelým sladidlám neumriete na cukrovku či rakovinu. Predsa len by ste však mali uprednostňovať prirodzené základné potravinyovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné obilniny, kvalitné mäso, vajcia, mliekomliečne výrobky. A hlavne – snažte sa jesť menej cukru.

Uvedomte si však, že úplne vylúčenie cukru zo stravy je nevhodné. Cukor je dôležitým zdrojom energie pre naše bunky, vrátane mozgu. Navyše, každý sacharid v obilninách (čiže v pečive, műssli, múkach a iných cereálnych výrobkoch), ovocí a zelenine, mlieku a mliečnych výrobkoch, sa v zažívacom trakte premieňa na glukózu – krvný cukor, ktorý sa krvou distribuuje do celého tela a dodáva mu energiu.

Úvaha, že vďaka absolútnemu vylúčeniu cukru budete zdravší, je nesprávna. Biely cukor nie je jed, ako sa zvykne vravieť. Jedom sa stáva až vtedy, keď ho konzumujete priveľa.

umelé sladidlo aspartám

Zdroj foto: Shutterstock.com

Na záver 5 dobrých rád:

  1. Namiesto sladkých ovocných jogurtov a jogurtových nápojov vyberajte biele.
  2. Obmedzte pitie sladených nápojov.
  3. Naučte sa piť viac vody, nesladených minerálok, neslaďte čaj ani kávu.
  4. Sladkosti berte ako občasné spestrenie zdravého jedálnička. Vyberajte si kvalitnejšie druhy.
  5. Z hľadiska prevencie vzniku zubného kazu voľte žuvačky bez cukru, ideálne s obsahom polyolov. Takéto žuvačky podporujú mineralizáciu zubov a neutralizujú v ústach kyseliny.

Zdroje:

Pridaj komentár

Registrácia