Výživa seniorov: Pestrá strava a vitamíny pre zdravie

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Od našich príbuzných počúvame často vetu: „Už som starý, ja už toho toľko nepotrebujem!“

Takáto predstava je však mylná, vo vyššom veku má výživa zásadný význam pre udržanie dobrého zdravia a podporu kvalitného života. Preto by seniori svoje stravovanie nemali podceňovať.

A o tom, že je to téma aktuálna, svedčí aj neustále starnúca populácia.

Prečo by nás mala znepokojovať slabá výživa seniorov?

Aké látky seniorom najčastejšie chýbajú?

Nie je senior ako senior

Príjem stravy (a jej využitie) ovplyvňujú rôzne, na prvý pohľad možno nesúvisiace faktory. V prvom rade je to samotný vek:

  • od 60 do 70 rokov (ranná staroba) – u mnohých prevládajú nevhodné stravovacie návyky: vysoký príjem energie, tukov a jednoduchých sacharidov, s čím súvisí vysoký výskyt nadváhy a obezity,
  • od 71 do 80 rokov – vo všeobecnosti ohrození nutričnými deficitmi, ktoré môžu prerásť až do proteíno-energetickej malnutrície (podvýživy, s nedostatkom bielkovín a energie),
  • nad 80 rokov – najviac ohrození podvýživou; ich výživová situácia je najmenej priaznivá.

strava seniorov zelenina ovocie vitamíny

Fyziologické zmeny, ktoré sprevádzajú starnutie

V starobe sa prirodzene zhoršuje rozoznávanie chutívôní. Preto starším ľuďom vyhovuje konzumácia ostrejšíchslanších pokrmov.

Kvôli zníženej chuti do jedla, resp. „zabúdania“ na jedlo, starší ľudia jedia menej, než ostatní. Ďalšími faktormi, ktoré môžu prispievať k obmedzeniu príjmu stravy, sú:

  • problémy s chrupom – umelý chrup, ochorenie ďasien (parodontopatia/parodontóza) – výsledkom môže byť jednostranná výživa, často s prevahou sacharidov a nedostatkom vlákniny,
  • znížená tvorba slín, suchosť v ústach (xerostómia),
  • poruchy prehĺtania (dysfágie),
  • obmedzenie pohyblivosti, zhoršený zrak – starší ľudia majú ťažkosti s nakupovaním a prípravou pokrmov,
  • konzumácia väčšieho množstva liekov – obvykle znižujú chuť do jedla,
  • nezáujem, apatia, depresie – najmä u osamelých dôchodcov a dlhodobo žijúcich v ústavnej starostlivosti,
  • obmedzené finančné prostriedky.

Seniori majú tiež znížený pocit smädu, preto trpia často na dehydratáciu. Obzvlášť u veľmi starých ľudí môžu vznikať životu nebezpečné stavy!

Vstrebávanie, hemoroidy, peristalitika

Fyziologické opotrebenie telesných orgánov a sliznice čreva, vedie u starších ľudí k zníženému vstrebávaniu takmer všetkých živín z prijímanej stravy. Tomuto stavu neprospieva ani znížená sekrécia tráviacich štiav, ktoré rozkladajú jednotlivé živiny do využiteľnejšej podoby.

Tieto problémy prakticky vždy vyúsťujú do nedostatku živín, predovšetkým bielkovín, vitamínovminerálnych látok. Obmedzená je tiež peristaltika, kvôli ktorej môžu seniori trpieť na zápchu, pričom tá zvykne prehlbovať hemeroidy a divertikulózu (tzv. výchlipky čreva).

Vitamíny a minerálne látky, ktoré seniorom najviac chýbajú:

  • vitamín D,
  • vitamín C,
  • niektoré vitamíny skupiny B, hlavne B12, B6, kyselina listová,
  • vitamín K,
  • vápnik,
  • zinok,
  • selén,
  • železo.

strava seniorov zdravý chrup vitamíny

Zlá výživa seniorov spôsobuje nedostatok týchto látok

Vitamíny DC sú nevyhnutné pre správne fungovanie imunitného systému. Ak ich má starší človek málo, častejšie sa stretáva s infekciami, zle hojacimi sa ranami, či ochoreniami ďasien.

Nedostatok vitamínu C sa môže prejaviť aj na psychike, keďže C-éčko je dôležité pre správne fungovanie nervovej sústavy. Nedostatok vitamínu D, vitamínu K a vápnika zasa zhoršuje stav kostí a svalov, a preto dochádza:

Keď nie je v strave dostatočne zastúpený (alebo adekvátne trávený) vitamín B12, vitamín B6, či kyselina listová, u seniora sa môže rozvinúť megaloblastová anémia. Hlavnými prejavmi sú:

  • únava, malátnosť,
  • dýchavičnosť,
  • chladné končatiny,
  • tŕpnutie prstov.

Nedostatok B6kyseliny listovej je významný rizikový faktor aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach.

Zinokselén sú zase nevyhnutné pre udržanie zdravého stavu vlasov, nechtov, pokožky, správne fungovanie zrakulátkovú premenu živín.

Správna výživa seniorov – 3 základné pravidlá:

  • PRAVIDELNOSŤ – strava má byť rozdelená na 5 – 6 porcií (denne); treba však rešpektovať stravovacie zvyklosti seniora.
  • PESTROSŤ a VYVÁŽENOSŤ – diétne obmedzenia je potrebné zvážiť (pokiaľ to zo zdravotných dôvodov nie je nevyhnutné), pretože sú často zbytočne obmedzujúce a skľučujúce. Navyše, je otázne, či napr. diabetická diéta prispieva k zlepšeniu stavu cukrovky, keďže vplyv takejto stravy bol dostatočne preskúmaný len u pacientov stredného veku.
  • VHODNÁ TECHNOLOGICKÁ ÚPRAVA – strava má byť pripravená/upravená podľa zdravotného stavu seniora. Často sa vynechávajú tvrdé hrubé časti, kôrky, zapečené pokrmy; volíme šetrnejšiu, nedráždivá úprava stravu, v ľahko stráviteľnej podobe (mletie, mixovanie…).

strava seniorov soľ korenie

Rady na záver

  • Podpora chuti do jedla – preferujeme výraznejšie korenie, používame bylinky (pozor na prehnané solenie – denná dávka soli by nemala prekročiť 5 g), podávame obľúbené pokrmy (čo ale neznamená, že dovolíme, aby senior jedával 5x do týždňa rezeň s hranolkami!). Dôležitým aspektom je aj vytvorenie pokojného a nerušeného príjemného prostredia, teda kultúra stolovania.
  • Odporúča sa jesť a piť v sede, a následné zotrvať v tejto polohe aspoň 30 min.
  • Dostatočný pitný režim – zhruba 8 pohárov denne, čo je cca 1,5 – 2 l (príjem tekutín je však veľmi individuálny). Do pitného režimu možno zaradiť aj vývarové polievky, bielu kávu, mlieko a mliečne nápoje.
  • Vláknina – denne zaraďovať pečivo s obsahom celozrnnej, žitnej, grahamovej múky, ovsené vločky, pohánku, proso, orechy a semená (ak to dovoľuje zdravotný stav).
  • Dostatok ovocia a zeleniny – konzumovať aj pyré, kompóty a šťavy. Ideálne 3 – 5x za deň.
  • Dostatočné množstvo bielkovín – približne 100 g mäsa na deň, preferovať chudé. Ak je senior zvyknutý konzumovať ryby, pripravujte ich 2x do týždňa. Alternatívou sú ryby v konzervách, ktoré využijete aj pri príprave nátierok. V jedálničku by mali byť zastúpené vajciastrukoviny.
  • Mlieko a mliečne výrobky – 2 porcie denne, 1 porcia je cca 250 ml mlieka, acidofilného mlieka, kefíru, 1 jogurt, cca 50 g syra alebo tvarohu. Vzhľadom na dobrú stráviteľnosť a podporu črevnej mikroflóry, kupujte zakysané mliečne výrobky, ktoré sú zdrojom dobre stráviteľného vápnika, vitamínov a plnohodnotných bielkovín.
  • Podvýživa – ak to nariadi lekár, doplňte stravu o nutridrinky; tieto nápoje sú určené na popíjanie a doplnenie živín (prípadne krémové verzie – na spestrenie). Tekuté nutridrinky môžete využiť aj pri príprave omáčok, polievok a nápojov. V prípade nutridrinkov na recept, doplácate iba minimálnu sumu (informujte sa u vášho lekára).
  • Iné možnosti – výživové doplnky, napríklad omega-3 mastné kyseliny, vitamínové preparáty a podobne (opäť konzultujte s lekárom).

Informácie v článku „Výživa seniorov: Pestrá strava a vitamíny pre zdravie“ nenahrádzajú vyšetrenie u lekára.

Zdroje:

  1. GROFOVÁ, Z. Výživa ve stáří. Medicína pro praxi, 2009, roč. 6, č.1, s. 42 – 43.
  2. CABALLERO, B., ALLEN, L., PRENTICE, A. Encyclopedia of Human Nutrition. Vol. 3. Amsterdam: Elsevier, 2005. 538 p.
  3. GEISSLER, C., POWERS, H. Human Nutrition. New York: Elsevier/Churchill Livingstone, 2005. 743 p
  4. THOMPSON, J., MANORE, M., VAUGHAN, L. The Science of Nutrition. San Francisco, CA: Pearson Benjamin Cummings, 2011. 755 p.
  5. WHITNEY, W., ROLFES, S. Understanding Nutrition. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011. 704 p.
  6. http://www.jimehlavou.cz/cz/ostatni/Emag/DetailClanku/ic-226/pravidla-stravovani-senioru.html

Pridaj komentár