Click here! Zelený jačmeň: Dať mu zelenú? Aké má účinky na ľudský organizmus?

Zelený jačmeň: Dať mu zelenú? Aké má účinky na ľudský organizmus?

Zdieľaj
0
Prevencia| |
zelený jačmeň nežiaduce účinky

(Zdroj foto: Shutterstock.com)

Zelený jačmeň je ďalší z radu superpotravín, ktoré v posledných rokoch zaplavili poličky lekární a bioobchodov.

Podobne ako pri morských riasach (chlorella či spirulina), aj predajcovia zeleného jačmeňa sľubujú priam zázračný efekt tejto potraviny na naše zdravie.

Chcete príklady?

  • Zelený jačmeň zásobuje organizmus všetkými potrebnými živinami.
  • Zelený jačmeň je veľký pomocník pri liečbe cukrovky a vysokého krvného tlaku.
  • Zelený jačmeň – výborná prevencia rakoviny!

Existujú výskumy, ktoré by tieto tvrdenia naozaj potvrdili, alebo predajcovia iba preháňajú?

Čo je zelený jačmeň?

Názov zelený jačmeň označuje mladé výhonky jačmeňa, ktoré sa zjavujú do 1 – 2 týždňov po jeho zasadení, teda ešte pred objavením kvetov a zŕn. V tomto štádiu sa jačmeň nachádza v tzv. „nutričnom píku“, čo znamená, že obsahuje najvyššie množstvo vitamínovminerálov.

Jačmeň je považovaný za prvé obilné zrno, ktoré ľudstvo pestovalo. Jeho mladé výhonky údajne tvorili súčasť stravy už v starej Ázii, či na Strednom východe.

Čo zelený jačmeň obsahuje?

Zo zeleného jačmeňa bolo izolované široké spektrum vitamínov, minerálovenzýmov. Je bohatým zdrojom najmä chlorofylu, beta-karoténu, vápnika, železa, vitamínu C a vitamínov skupiny B.

Z enzýmov treba spomenúť najmä antioxidant superoxid dismutázu, z iných antioxidačne pôsobiacich látok saponarín a lutonarín. Zelený jačmeň je tiež bohatým zdrojom aminokyselín, vrátane 8 esenciálnych, ktoré si ľudské telo nevie samo vyrobiť, a preto je odkázané na ich príjem z potravy.

Čo naozaj dokáže?

Zelený jačmeň sa najčastejšie používa na zvýšenie celkovej vitality, posilnenie organizmu, či ako zdroj živín. Pri hľadaní informácií o zelenom jačmeni narazíme na množstvo viac či menej pravdivých tvrdení. Poďme sa pozrieť na tie najbežnejšie a na to, čo o nich hovorí vedecký výskum.

Má antioxidačné účinky

Reaktívne formy kyslíka, nazývané tiež voľné radikály, poškodzujú bunky – sú príčinou ich predčasného starnutia. Voľné radikály zohrávajú negatívnu úlohu aj pri mnohých zápalových ochoreniach a pri vzniku rakoviny. Naopak, antioxidanty sú látky, ktoré dokážu voľné radikály vychytávať, čiže zabraňujú ich negatívnemu vplyvu na ľudský organizmus.

Antioxidačné pôsobenie látok v zelenom jačmeni bolo preukázané viacerými štúdiami. Týkalo sa to najmä vitamínu C, saponarínu, lutonarínu a enzýmu superoxid dismutázy. Väčšina štúdií však prebehla na zvieratách, alebo v skúmavkách, výskumy u ľudí sú veľmi obmedzené.

Môžeme teda povedať, že zelený jačmeň antioxidačné účinky. Ale nakoľko sú tieto účinky významné u ľudí, alebo pri ktorých ochoreniach by mohli pomôcť, stále ešte iba predpokladáme.

Pôsobí protizápalovo

Antioxidačný účinok je úzko spojený s protizápalovým. Pri pokusoch v skúmavkách a na zvieratách, zelený jačmeň preukázal protizápalový účinok. U ľudí sa štúdie týkali prevažne pacientov s reumatoidnou artritídou. Ukázalo sa, že ak títo pacienti užívali zelený jačmeň, mohli znížiť dávky liečiv proti bolestizápalu.

Na definitívne potvrdenie týchto účinkov u ľudí, prípadne na odporúčanie zeleného jačmeňa pri liečbe ďalších zápalových ochorení, je potrebný ďalší výskum.

Zbavuje organizmus toxínov

Chlorofyl v zelenom jačmeni dokáže na seba naviazať rôzne cudzorodé látky (škodliviny, ale aj liečivá), čím zníži ich vstrebanie do krvného obehu. Vláknina zase stimuluje činnosť čriev a podporuje pravidelné vyprázdňovanie, čo tiež znižuje možnosť vstrebania toxínov do krvi.

V princípe platí, že zdravý organizmus sa detoxikuje stále, rozumnejšie a lacnejšie, ako rôzne detoxikačné kúry a prípravky. Ak celoročne jeme vyváženú stravu, ktorá obsahuje čo najmenej škodlivín, žiadnu špeciálnu detoxikáciu nepotrebujeme.

zelený jačmeň užívanie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zlepšuje trávenie a znižuje hladiny cukru v krvi

Zelený jačmeň je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá spomaľuje vstrebávanie cukrov z potravy. Mohlo by teda ísť o vhodný doplnok k štandardnej liečbe, keďže v počiatočných štúdiách pri cukrovke II. typu zelený jačmeň pomohol pacientom, aby si udržali stabilné hladiny cukru v krvi.

Na jeho definitívne odporúčanie pre diabetikov je však ešte potrebný ďalší výskum.

Znižuje hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi

Zelený jačmeň v štúdiách (u zvierat, aj u ľudí) skutočne dokázal znížiť hladiny celkového cholesterolu, „zlého“ LDL-cholesterolutriacylglycerolov, pričom zvýšil hladiny „dobrého“ HDL-cholesterolu. Za tento efekt je pravdepodobne zodpovedná vláknina, resp. beta-sitosterol, ktorý spomaľuje vstrebávanie cholesterolu z potravy a urýchľuje jeho vylučovanie.

V porovnaní s liečivami na zníženie cholesterolu, bol však efekt zeleného jačmeňa o niečo menší. Preto sa zdá, že zatiaľ môže mať opodstatnenie len ako doplnková liečba vysokého cholesterolu.

Každopádne konzultujte jeho pridanie do stravy so svojím lekárom. Človek, ktorý vás lieči, musí byť oboznámený so všetkými výživovými doplnkami, ktoré užívate.

Bráni vzniku a šíreniu rakoviny

Pri pokusoch v skúmavkách, zelený jačmeň dokázal spomaliť rast niekoľkých druhov rakovinových buniek. Boli dokázané antioxidačné účinky zeleného jačmeňaantimutagénne účinky chlorofylu.

Na základe týchto výskumov vznikol predpoklad, že zelený jačmeň pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny. Neexistuje však výskum na ľuďoch, ktorý by tento predpoklad potvrdil. Tvrdiť, že zelený jačmeň bráni vzniku rakoviny, je preto zatiaľ predčasné.

Pomáha pri ochoreniach čriev

Zelený jačmeň bol skúmaný na zvieracom modeli ulceróznej kolitídy, kde znížil množstvo látok, ktoré spôsobujú zápal, pričom stimuloval rast prospešných baktérií v čreve. Na ľuďoch prebehlo iba pár štúdií – skupina pacientov s ulceróznou kolitídou, ktorá užívala zelený jačmeň, hlásila zlepšenie príznakov ochorenia, menej hnačiekbolestí.

Hoci sa zdá, že zelený jačmeň by pri tomto ochorení mohol pomáhať, na definitívne potvrdenie jeho účinku je potrebný ďalší výskum.

zelený jačmeň chudnutie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ďalšie účinky zeleného jačmeňa

Zvýšenie imunity a celkovej energie, pomoc pri chudnutí, antidepresívne a antistresové účinky, pomoc pri kožných ťažkostiach a prevencia vzniku krvných zrazenín – toto sú ďalšie pozitívne správy o zelenom jačmeni.

V týchto oblastiach bolo vykonaných iba pár štúdií v skúmavkách, alebo na zvieratách. Zatiaľ chýbajú kvalitné výskumy, ktoré by tieto tvrdenia podporili alebo vyvrátili.

Ako užívať zelený jačmeň?

Dávky použité v štúdiách boli väčšinou 15 g denne. A čo voľní predajcovia? Tu sa odporúčania rôznia. Najčastejšie natrafíte na radu: minimálne 2x denne čajová lyžička prášku (2,58 g), pri väčšej fyzickej alebo psychickej záťaži môžete dávky postupne navyšovať.

Výrobcovia obyčajne odporúčajú trojmesačnú kúru 1 – 2x ročne. Keďže ide o potravinu, ktorá je síce nutrične bohatá, ale obsah jej živín nepresahuje denné odporúčané dávky pre jednotlivé vitamíny a minerály, pri dodržaní odporúčaného dávkovania môžete zelený jačmeň užívať aj dlhodobo.

Príprava nápoja zo zeleného jačmeňa

  • Na prípravu nápoja používajte studenú, maximálne vlažnú vodu. Použitím teplej sa totiž ničia niektoré aktívne zložky jačmeňa, napr. enzýmy.
  • Či budete nápoj piť ráno (nalačno), alebo v priebehu dňa (po jedle), záleží od vás. Väčšina výrobcov však odporúča pitie nalačno, resp. odstup aspoň 2 hodín od posledného jedla.
  • Pokiaľ vás odrádza nie príliš príjemná chuť zeleného jačmeňa, môžete si ho zmiešať s ovocnými džúsmi, s citrónovou alebo limetkovou šťavou.
zelený jačmeň nápoj prášok

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako nájsť kvalitný zelený jačmeň?

Pokiaľ sa rozhodnete zelený jačmeň vyskúšať, majte na pamäti, že nejde o liek, ale o výživový doplnok. Obsah výživových doplnkov nie je sledovaný tak prísne, ako pri liekoch. Nekontroluje sa, či naozaj obsahujú toľko látok, ako tvrdí obal a pod.

K náznakom, že ide o kvalitnejší výrobok, obvykle patria nasledujúce veci. Kvalitný výrobca by mal mať tzv. GMP certifikát, čiže certifikát správnej výrobnej praxe. Obal by mal obsahovať kompletný nutričný profil výrobku, to znamená, koľko akých živín obsahuje, a nie iba informáciu o množstve prášku v jednej dávke.

Má zelený jačmeň nejaké nežiaduce účinky?

Nežiaduce účinky sú zvyčajne mierne. Patria sem bolesti hlavy, hnačky, vetry, únava, akné či zhoršenie ekzémov. Aby ste sa im vyhli, začnite s nižšími dávkami a postupne ich zvyšujte na odporúčané.

Aj pri dodržaní odporúčaného dávkovania vám však môže hroziť alergická reakcia, resp. precitlivenosť. Prejavy môžu byť rôzne. Najčastejšie ide o vyrážky, svrbenie, opuchzačervenanie pokožky, vo vážnych prípadoch o problémy s dýchaním.

Môže zelený jačmeň užívať každý?

Hoci precitlivenosť je obyčajne spájaná s jačmenným zrnom (nie so zelenými výhonkami), užívanie zeleného jačmeňa sa neodporúča v prípade, že trpíte celiakiou. Ak máte alergiu na nejaký druh obilnín, resp. rastlín z čeľade tráv (latinsky Poaceae), ako napr. ovos, ryža, pšenica, kukurica, existuje vyššie riziko, že sa u vás rozvinie alergická reakcia aj pri užívaní jačmeňa. Preto sa mu radšej vyhnite.

Chýbajú aj informácie o bezpečnosti zeleného jačmeňa v tehotenstve a pri dojčení. V tomto období zelený jačmeň neužívajte. V ľudovom liečiteľstve sa dokonca traduje, že jačmenné klíčky môžu vyvolať potrat.

Rovnako nebol vykonaný žiadny výskum, ktorý by preukázal bezpečnosť dlhodobého užívania zeleného jačmeňa u detí. Čiže – opäť neodporúčame. (Kvôli nie práve najpríjemnejšej chuti, by sa deti zelenému jačmeňu pravdepodobne aj tak oblúkom vyhli…)

zelený jačmeň tablety

Zdroj foto: Shutterstock.com

S čím jačmeň nekombinovať

Najjednoduchšia odpoveď na túto otázku je – s ničím. Keďže zelený jačmeň obsahuje pomerne veľa vlákniny a chlorofylu, ktoré dokážu na seba naviazať rôzne látky, medzi ním a akýmikoľvek liekmi (či výživovými doplnkami) dodržte odstup aspoň 2 hodín.

Zelený jačmeň môže znížiť vstrebávanie cukrov z potravy, a tým aj hladinu cukru v krvi. Avšak lieky používané pri cukrovke takisto znižujú hladinu cukru v krvi. Výsledkom tejto kombinácie preto môže byť príliš nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia).

Preto ak sa liečite na cukrovku a užívate zelený jačmeň, cukor v krvi si pravidelne merajte. Akékoľvek zníženie dávky liekov konzultujte so svojím lekárom, a nikdy si dávky neupravujte sami!

Z rovnakého dôvodu by ste mali prerušiť užívanie pred plánovaným chirurgickým zákrokom. Existuje totiž obava, že znížená hladina cukru v krvi by mohla nepriaznivo ovplyvniť priebeh zákroku.

Zelený jačmeň obsahuje aj vitamín K. Pokiaľ užívate warfarín, liečivo na zníženie krvnej zrážanlivosti, príjem vitamínu K by mal byť stabilný. Ak budete súbežne užívať zelený jačmeň, znížite tým účinok warfarínu.

Zelenému jačmeňu sa v tomto prípade vyhnite, prípadne všetko konzultujte so svojím lekárom, možno nájdete zlatú strednú cestu.

So zeleným jačmeňom opatrne

Zdá sa, že zelený jačmeň má množstvo zdraviu prospešných účinkov. Obsahuje všetky dôležité živiny a rozhodne ide o dobrý spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček. Zatiaľ však nemáme dostatok kvalitných vedeckých dôkazov na to, aby sme ho mohli odporúčať na liečbu, či aspoň ako čiastočnú pomoc pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Problémom ostáva aj jeho dávkovanie pri rôznych ochoreniach, či kvalita rôznych výživových doplnkov. Tak ako pri všetkých alternatívach, ideme do rizika.

Autorka je farmaceutka

Zdroje:

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-799-barley.aspx?activeingredientid=799&activeingredientname=barley

https://www.drugs.com/npp/barley-grass.html

http://supplementsinreview.com/greens/barley-grass-greens/

http://www.gmanetwork.com/news/lifestyle/healthandwellness/327477/fda-warns-vs-unregistered-green-barley-powder-juice-drink/story/

http://www.livestrong.com/article/137514-the-benefits-green-barley/

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba