Žlčníkové kamene: Vhodná strava a čomu sa radšej vyhnúť

žlčníkové kamene bez operácie

(Zdroj foto: Shutterstock.com)

Žlčníkové bolesti vedia človeka poriadne potrápiť. Ak aj vy patríte k „žlčnikárom“, pravdepodobne viete, o čom je reč.

Zakliesnený kameň v žlčníku sa zvykne ozvať najmä po kalorických jedlách, ktorých si užijeme počas sviatkov viac než dosť.

Ako žlčník upokojiť? A ako sa stravovať, aby sme predišli záchvatom?

Ako a prečo vznikajú žlčníkové bolesti?

Žlčníkové bolesti majú spravidla jednotnú príčinu – prítomnosť žlčových kameňov. Konkrementy v žlčníku má zhruba 15 – 20 % Slovákov, avšak len u 20 – 30 % spôsobujú zdravotné ťažkosti.

Prítomnosť kameňov v žlčníku (cholecystolitiáza), či žlčových cestách (choledocholitiáza), teda nemusí automaticky znamenať bolesť. Tá vzniká až vtedy, keď sa kameň zakliesnizablokuje odvod žlče zo žlčníka a žlčových ciest. A keďže žlč potrebujeme pri trávení tuku, nástup bolestí sa dostaví väčšinou po konzumácii tučného jedla.

Príčiny vzniku žlčníkových kameňov

Rozlišujeme dva hlavné druhy kameňov, ktoré sa môžu objaviť v žlčníku alebo žlčových cestách – cholesterolovépigmentové. Tie druhé sú menej časté, majú čiernuhnedú farbu. Vznik cholesterolových kameňov súvisí najmä s výživovými faktormi. U pigmentových táto súvislosť nebola preukázaná.

Tu sú niektoré príčiny vzniku žlčových kameňov:

  • Pohlavie – cholelitiázou sú v priemere častejšie postihnuté ženy. Zvýšená tvorba kameňov v puberte súvisí s hormonálnymi zmenami (rastú prsia, vývoj sliznice maternice). Naopak, u žien v klimaktériu zaznamenávame zníženú tvorbu kameňov (opäť to súvisí s hormonálnymi zmenami).
  • Vek – riziko vzniku žlčových kameňov sa vekom zvyšuje u oboch pohlaví.
  • Tehotenstvo – riziko je nižšie, ak prvá gravidita prichádza po 30. roku, stúpa však s počtom gravidít.
  • Hormonálna liečba – pri užívaní hormonálnej antikoncepcie je riziko vzniku cholelitiázy 2 – 3x vyššie. Uvedené riziko sa týka aj žien na hormonálnej substitučnej terapii.
  • Niektoré lieky – napr. hypolipidemiká (lieky na zníženie tukov v krvi).
  • Chorobné stavy – diabetes mellitus, hyperlipoproteinémia, porucha vyprázdňovania žlčníka, stavy po odstránení žalúdka, cirhóza pečene, Crohnova choroba, Downov syndróm a iné.
  • Genetické faktory.
žlčníkové bolesti

Zdroj foto: Shutterstock.com

Žlčníkové kamene vznikajú aj kvôli obezite a zlej strave

Hoci príčiny vzniku žlčových kameňov nie sú úplne objasnené, mnohé štúdie potvrdili negatívny vplyv tzv. západného štýlu stravovanianízkej fyzickej aktivity. Zlá životospráva je totiž priamou cestou k obezite, pričom tuční ľudia mávajú častejšie žlčníkové kamene. Treba mať však na pamäti, že aj neustále chudnutie (a následné priberanie) je z hľadiska vzniku kameňov rizikové, keďže takto dochádza k nárastu koncentrácie cholesterolu v žlči.

Ďalším nezanedbateľným faktorom vzniku litiázy u obéznych ľudí je držanie nízkokalorických diét. Takáto strava obsahuje len nepatrné množstvo tuku, a preto dochádza k minimálnemu vypudzovaniu žlče do tenkého čreva. Žlč sa potom hromadí, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku kameňov.

Negatívnym dôsledkom západného štýlu stravovania je tiež nízky príjem tzv. balastných látok, napríklad vlákniny. Pri jej nedostatku dochádza k nárastu hladiny cholesterolu v krvi, čo je opäť rizikový faktor vzniku žlčových kameňov cholesterolového typu.

Zaujímavé, no nie príliš radostné zistenie – strukoviny, hoci sú bohaté na vlákninu, zvyšujú koncentráciu cholesterolu v žlči a pravdepodobne uľahčujú vznik cholesterolových žlčových kameňov. Vedci si tento fakt spájajú s obsahom saponínov, ktorých je v strukovinách viac ako 6 %.

Aj dlhodobé vynechávanie raňajok, či iné nepravidelnosti v stravovaní, sa môžu podpisovať na vzniku litiázy. Ide o jednoduchý vzorec. Čím dlhšia prestávka medzi jednotlivými jedlami, tým hustejšia žlč, ktorá sa hromadí v žlčníku, a tým aj vyššie riziko kameňov.

Nebezpečná žlčníková kolika

Rýchly nástup ukrutných, často veľmi intenzívnych bolestí – aj tak by sa dala opísať kolika, ktorá vzniká pár hodín po konzumácii dráždivého jedla. Kolika sa prejavuje prudkou bolesťou pod pravým podrebrovým oblúkom, no často vyžaruje až do oblasti žalúdka, chrbta, alebo pod lopatku. Bolesti môžu byť sprevádzané zvracaním, teplotou a celkovou schvátenosťou.

Ak sú bolesti nevydržateľné, a zároveň sa objavia vedľajšie šokové príznaky (pokles tlaku krvi, zrýchlený dych a tep), neodkladne navštívte lekára. Pravdepodobne totiž došlo k zaseknutiu kameňa, ktorý upchal žlčovod pod miestom jeho spojenia s pankreasom. Tráviace enzýmy sa z pankreasu nemôžu uvoľniť ďalej do tenkého čreva, dochádza k samonatráveniu pankreasu a vzniku akútnej pankreatitídy. Vo vzácnych prípadoch môže žlčník dokonca prasknúť.

Ak máte žlčníkové kamene, tomuto sa radšej vyhnite

Žlčníková kolika sa málokedy prejaví náhodne. Žlčníkové kamene sa síce nemusia ozvať celé roky, no väčšina ľudí aj tak občas pociťuje brušný diskomfort, najmä po konzumácii určitých typov jedál. Prejaví sa to:

  • nechutenstvom,
  • nafukovaním,
  • plynatosťou,
  • nepravidelnou stolicou,
  • tlakom v nadbrušku.
žlčníková diéta

Zdroj foto: Shutterstock.com

Diéta pri bolesti žlčníka – čo nejesť?

  • tučné smažené jedlá,
  • príliš korenené a slané jedlá,
  • údeniny, konzervy,
  • červené mäso,
  • tučné ryby,
  • tučné mliečne výrobky,
  • smotanu,
  • mak,
  • sladkosti (najmä čokoláda),
  • kysnuté koláče,
  • perlivé nápoje,
  • alkohol (najmä v kombinácii s tučnými jedlami).

Žlčníkové kamene bez operácie?

Ak viete, že máte v žlčníkové kamene, no doposiaľ vám nespôsobili žiadne ťažkosti, pravdepodobne vás nikto nebude na litiázu liečiť. Mali by ste však myslieť na pravidelnosť v stravovaní, s vynechaním vyššie uvedených dráždivých jedál. Pokiaľ však mávate občasné bolesti kolikovitého charakteru, lekár vám zrejme navrhne jednoduchú laparoskopickú operáciu, pri ktorej vám vyoperujú celý žlčník.

Ako sa stravovať po operácii žlčníka?

Zistilo sa, že kedysi odporúčané žlčníkové diéty nemali žiadne opodstatnenie. Prvé dni po operácii je však namieste opatrné stravovanie – žiadne smaženie, opekanie a tučné pokrmy. Neskôr nie sú nutné žiadne diétne obmedzenia, samozrejme okrem prípadov, keď viete, že vám po niektorých jedlách naozaj nie je dobre.

Zdroje

  1. KASPER, H.: Výživa v medicíne a dietetika. Grada, 2015, s. 239-242 , ISBN 978-80-247-4533-6
  2. V.: Dietary beans: A risk factor for cholesterol gallstones? 1989, Nutr. Rev., roč. 47, 369
  3. Werner, D., Emmett, P. M., Heaton, K. W.: Effects of dietary sucrose on factors influencing cholesterol gall stone formation. 1984, Gut, roč. 25, 269–274
  4. Mogadam, M., Albarelli, J., Ahmed, S. W., Grogan, E. J., Mascatello, V. J.: Gallbladder dynamics in response to various meals: is dietary fat restriction necessary in the management of gallstones? 1984, Amer. J. Gastroent., roč. 79, 745

Pridaj komentár

Registrácia