Botulizmus: Čo je to za jed? Ako rozpoznám príznaky otravy?

Zdieľaj
0
botulizmus príznaky

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Botulizmus je veľmi zriedkavé ochorenie, no jeho následky bývajú fatálne.

Botulizmus si spájame so zle alebo nedostatočne konzervovanými potravinami.

Názov „botulizmus“ pochádza z latinského botulus, čo znamená klobása. Boli to práve nemecké klobásy, ktoré v 18. a 19. storočí preslávili toto ochorenie.

Pôvodcom ochorenia sú produkty baktérií Clostridium botulinum, takzvané botulotoxíny. Tie dokážu ochromiť náš nervový systém.

Čo je to Clostridium botulinum?

Clostridium botulinum patrí medzi bežné baktérie, veď kolonizuje tráviaci trakt niektorých zvierat. Spóry baktérie sú prítomné aj v pôde, prachu, alebo vo vode.

Samotné batérie nie sú škodlivé, bežne ich konzumujeme v ovocí, zelenine alebo morských plodoch. Problematické sú toxíny, ktoré tieto baktérie produkujú v takzvanom anaeróbnom prostredí – to znamená, v prostredí bez kyslíka, akým je napríklad konzerva.

Poznáme 7 typov týchto toxínov, pričom v Európe je najrozšírenejší typ B. Smrteľná dávka botulotoxínu (po jeho konzumácii) je približne 1 µg na 1 kg hmotnosti človeka (1 mikrogram je 1 „miliardtina“ kilogramu).

Ako sa prejavuje botulizmus?

Botulotoxín patrí medzi neurotoxíny, teda toxíny, ktoré ovplyvňujú nervový systém. Funguje to tak, že botulotoxín blokuje prenos signálu z nervov na svaly, čím spôsobuje ich paralýzu.

Najprv začínajú ochabovať svaly tváre, takže môžete vidieť dvojmo alebo rozmazane, padajú vám viečka, máte bezvýraznú tvár, alebo máte problémy s prehĺtanímrozprávaním. Neskôr sa paralýza presúva do celého tela. Môže sa objaviť:

  • nevoľnosť,
  • vracanie,
  • zápcha,
  • ochromenie končatín,
  • porucha dýchania, až ochromenie dýchacieho svalstva.

Inkubačná doba

K príznakom dochádza po 12 – 36 hodinách po konzumácii toxínu. Existujú však prípady, keď sa botulizmus začal prejavovať už po 2 hodinách, alebo až po 8 dňoch.

Výskyt botulizmu je veľmi zriedkavý, no úmrtnosť je bez skorej diagnostiky a liečby vysoká. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môže byť botulizmus smrteľný v 510 % prípadov.

botulizmus inkubačná doba

Zdroj foto: AdobeStock.com

Potravinový botulizmus

Najčastejší je potravinový botulizmus, ktorý nastáva po konzumácii niektorých zle konzervovaných potravín. Spóry (spiace, neaktívne formy baktérie C. botulinum) sú prítomne naozaj kdekoľvek.

Ak sa spóry dostanú do potravín, ktoré sú zle spracované a zabalené v nepriedušnom obale (bez kyslíka), prebudia sa. Takto sa z nich stávajú aktívne baktérie, produkujúce botulotoxíny.

Spóry sú teplu odolné, no botulotoxín môže byť zneškodnený varením. Súčasné striktné legislatívne nariadenia Európskej únie prakticky vylučujú, že by ste sa otrávili z konzervy, ktorú ste kúpili v obchode.

Problematické preto bývajú hlavne nesprávne spracované domáce zaváraniny, alebo inak konzervované potraviny.

Botulotoxín nenávidí kyslé prostredie

C. botulinum neznáša kyslé prostredie, ako napríklad kyslý nálev, v ktorom sa zavárajú uhorky. Kyslý je aj domáci lekvár – ríbezľového džemu od babky sa teda nemusíte báť.

Problémovejšie bývajú fazule, cvikla, hríby, no hlavne mäso. Ak ste sa rozhodili, že budete doma zavárať, dbajte na to, aby ste dodržali správny postup uchovania potravín. A ak si predsa nie ste istí, radšej voľte zaváraniny z obchodu.

Ranový botulizmus

Je zriedkavejší ako potravinový. Dochádza k nemu vtedy, keď sa baktérie C. botulinum dostanú do rany, kde môžu produkovať botulotoxín. Túto formu botulizmu evidujeme najmä u injekčných narkomanov, najčastejšie užívateľov heroínu. Príznaky ranového botulizmu sa môžu dostaviť až po 2 týždňoch.

Inhalačný botulizmus

Je takisto veľmi zriedkavý, vzniká pri vdýchnutí botulotoxínu. Sú známe prípady, keď sa botulotoxínu nadýchali laboratórni pracovníci z prachu, alebo užívatelia kokaínu, ktorý bol kontaminovaný. Inhalačný botulizmus predstavuje možnú hrozbu bioterorizmu.

botulizmus z medu

Zdroj foto: AdobeStock.com

Detský botulizmus

Ide o častú formu botulizmu, vyskytuje sa u detí mladších ako 6 mesiacov. Vyvolá ho konzumácia spór C. botulinum, ktoré sa usídlia v tráviacom trakte dieťaťa, kde začnú produkovať botulotoxín.

Detský tráviaci trakt ešte nedisponuje obrannými mechanizmami, ktoré by tomu mohli zabrániť, ako je to u starších detí a dospelých. Najznámejším zdrojom spór pri detskom botulizme je med, preto by ho deti do 1 roka nemali nekonzumovať.

Detský botulizmus sa prejavuje zápchou, ktorá je prvým znakom ochorenia. Dieťa môže mať aj ďalšie zdravotné problémy, ako napríklad:

  • slabosť,
  • poruchu príjmu potravy,
  • pozmenený, slabý plač,
  • narušenú pohyblivosť.

Botox – keď je nám jed na osoh

Botox je vzorový príklad toho, ako môže byť jed prospešný. Tento prípravok totiž obsahuje nariedený botulutoxín typu A. Poznáte ho ako injekciu proti vráskam.

Vpichnutie botoxu naozaj dokáže vrásky vyhladiť. Urobí to tak, že nadlho zabráni kontrakcii mimických svalov, a tým aj vzniku či prehlbovaniu vrások.

Využite botoxu však siaha ešte ďalej, ako len do kozmetických salónov. Jeho hlavnú schopnosť – relaxáciu svalov, možno využiť pri rôznych ochoreniach, ktorých príčinou sú práve stiahnuté svaly. Používa sa napríklad pri týchto stavoch:

  • liečba svalových spazmov (sťahov) – horných končatín, na tvári, v oblasti krku a ramien, v okolí očí,
  • liečba nadmerného potenia,
  • liečba inkontinencie (nedobrovoľný únik moču),
  • liečba chronickej migrény.

Pozor! Aplikácia botulotoxínu patrí výhradne do rúk zdravotníckeho personálu! Nesprávne podanie môže spôsobiť paralýzu iného svalu, ako bolo plánované!

botulizmus liečba

Zdroj foto: AdobeStock.com

Ako sa diagnostikuje otrava botulotoxínom?

Diagnostika botulizmu vychádza z pozorovania typických príznakov – svalovej slabosti alebo paralýzy. Diagnózu potvrdia laboratórne testy, pri ktorých sa zisťuje prítomnosť toxínu alebo kultúr C. botulinumsére, v stolici, alebo v jedle, ktoré ste konzumovali.

V prípade podozrenia na potravinový botulizmus, by sa mal byť vyšetrený každý, kto konzumoval kontaminovanú potravinu!

Liečba botulizmu

Liečba otravy sa často začína takzvaným výplachom žalúdka. Tým sa odstráni potrava, ktorá bola primárnym zdrojom otravy. Pri ranovom botulizme sa zase niekedy odstraňuje aj kus infikovaného tkaniva, podávajú sa tiež antibiotiká. Vo všetkých prípadoch sa však podáva antitoxín.

Podanie antitoxínu treba vykonať čo najskôr, aby sme zablokovali botulotoxín, ktorý sa nachádza v krvi, čím zabránime jeho ďalšiemu vyčíňaniu. Napáchané škody však už nezvrátime. Nervy paralyzované botulotoxínom sa časom zregenerujú, no za ako dlho, to závisí od závažnosti, resp. od toho, ako rýchlo sme pristúpili k liečbe.

V ľahších prípadoch sa zotavíte za pár mesiacov, v ťažších to môže trvať aj dlhšie. Keď odoznie účinok botulotoxínu, okrem základnej starostlivosti treba zabezpečiť aj podpornú terapiu funkcií, ktoré sú porušené. Môžete mať problémy s prehĺtaním, celkovou pohyblivosťou, a hlavne s dýchaním. V takom prípade je nevyhnutná mechanická podpora dýchania.

Botulizmus je v súčasnosti veľmi zriedkavé ochorenie, no opatrnosti nikdy nie je dosť. Väčšinu preventívnych opatrení asi poznáte, no mladší členovia rodiny možno ešte nie.

Nezabúdajte takisto na domáce zvieratá, ktoré často kŕmime mäsom z konzervy. I keď sa niekedy zdá, že zjedia naozaj všetko, botulizmus môže postihnúť aj ich.

botulizmus prevencia

Zdroj foto: AdobeStock.com

Prevencia – ako sa vyhnúť botulizmu

  • Vyhľadajte lekársku pomoc pri ranách, ktoré by mohli byť infikované.
  • Dodržte všetky inštrukcie pri domácom konzervovaní potravín, alebo sa týmto potravinám radšej vyhnite.
  • Neochutnávajte konzervované potraviny, aby ste zistili, či sú ešte dobré – rovno vyhoďte všetky konzervy, ktoré sa javia nafúknuté, vytekajú, sú akokoľvek poškodené, alebo ich už máte pridlho.
  • Zvlášť spracúvajte a skladujte potraviny v surovom a tepelnom stave. Nekrájajte šalát na doske, na ktorej ste práve krájali surové mäso.
  • Povarte všetky potraviny, ktoré to vyžadujú.
  • Nepodávajte med deťom do 1. roku.
  • Nenechajte si vpichnúť lekársky botulotoxín od amatéra.

Autor je farmaceut

Zdroje:

http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/botulism

https://www.nytimes.com/1982/04/28/garden/the-history-of-botulism.html

https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-botulism#1

http://www.cidrap.umn.edu/infectious-disease-topics/botulism

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11209178

Pridaj komentár

Registrácia