Hnedý cukor vs biely cukor: Ktorý je zdravší?

Zdieľaj
0
Prevencia| Petra Lörincziová |

(Zdroj foto: Shutterstock.com)

Odborníci nás neustále upozorňujú na prílišnú konzumáciu cukru. Škodlivé účinky cukru sú popisované už aj v časopisoch, ktoré sa zdravím obvykle nezaoberajú.

Keďže cukor v „bielej podobe“ považujú mnohí za najväčšie zlo v našej strave, čoraz častejšie siahame po hnedom, či trstinovom cukre.

Sú to však zdravšie varianty?

Ak dávate prednosť hnedému cukru, pozor – nemusí byť trstinový!

Na Slovensku, kde má cukrovarníctvo vyše 100-ročnú tradíciu, sa cukor vyrába výhradne z cukrovej repy, ktorá sa u nás pestuje. Cukor možno vyrobiť aj z druhej základnej suroviny – cukrovej trstiny. Výsledkom takejto výroby je trstinový cukor, ktorý sa vyrába najmä v Amerike a Ázii. Keďže sa však u nás na výrobu cukru spotrebuje obrovské množstvo pôvodnej suroviny, dovážanie cukrovej trstiny z iných krajín by bolo omnoho nákladnejšie.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo na Slovensku vyrábame repný cukor, a prečo je trstinový cukor u nás drahší. Farba cukru pritom nesúvisí s typom pôvodnej suroviny, inak povedané – hnedý cukor neznamená automaticky trstinový.

Vyberať cukor podľa farby, sa nevypláca

Biely cukor je rafinovaný, čo mnoho ľudí zvádza k myšlienke, že je chemicky čistený a horší, než hnedý cukor, ktorý pravidelne dostáva nálepku prírodný a zdravší.

Ako je to v skutočnosti?

Výroba repného cukru je pomerne zložitý proces, ktorý sa začína čistením dovezenej repy a jej rezaním na repné slíže, ktoré (ponorené v horúcej vode) vytvoria sladkú difúznu šťavu. Tá sa potom v niekoľkých krokoch čistí, filtruje a kryštalizuje. Aby sme získali kryštáliky cukru, musí sa ľahká difúzna šťava zahusťovať. Surový cukor získavame až kryštalizáciou, keď pomocou tohto procesu dostaneme hnedý cukor, ktorý sa ďalej rafinuje, čím vzniká biely cukor.

Hnedý repný cukor je teda rovnaký, ako biely, iba zbavený necukrových látok a arómy, čo dosiahneme čistením vodou a odfarbením aktívnym uhlím. Takže žiadnu „drastickú“ chémiu v tom nehľadajte…

hnedy-cukor-trstinovy-cukor

Zdroj foto: Shutterstock.com

Hnedý cukor je zdravší, ale…

Trstinový cukor je pre mnohých spotrebiteľov zdravšia voľba. Keďže proces výroby trstinového cukru je kratší, ako v prípade repného cukru, tento cukor zvykne obsahovať stopy minerálnych látokvitamínov. Množstvá týchto zdraviu prospešných látok sú však také zanedbateľné, že konzumovať trstinový cukor len pre obsah minerálnych látok či vitamínov, by bol nezmysel. Veď v bežnej strave ich nájdete oveľa viac.

Nech už sú vaše dôvody pre konzumáciu hnedého cukru akékoľvek, pri kúpe výrobku si dajte pozor. Aby bol cukor marketingovo atraktívny, niektorí výrobcovia dofarbujú biely cukor karamelom, čo nie je nič iné, ako zase cukor. Rozdiel je akurát vo väčšom vybielení vašej peňaženky.

Ďalším výkričníkom je možný obsah cudzorodých látok v hnedom cukre, ako napr. 5-hydroxymetyl-2-furaldehydu (HMF), čo je látka, ktorej toxicita je v súčasnosti skúmaná. Uvažuje sa, či HMF nemôže vyvolať napr. rakovinu.

Aké množstvo cukru neohrozuje naše zdravie?

Cukor je najobľúbenejšie sladidlo. Využíva sa najmä na ochucovanie nápojovjedál. Museli by sme sa vyhýbať prakticky všetkým sladeným nápojom a pekárenským výrobkom, aby sme mali istotu, že to s cukrom nepreháňame.

Koľko cukru nám neuškodí

Ak skonzumujete maximálne 90 g cukru za deň, nemali by ste z toho pribrať ani ochorieť. Polovicu z uvedeného množstva (45 g) predstavuje cukor, ktorý je prirodzene obsiahnutý v potravinách (ovocie, zelenina, obilniny, mliečne výrobky). Druhá polovica, približne 9 čajových lyžičiek, pripadá na cukor, ktorým dochucujeme jedlá (vrátane sladených limonád, sladkostí, múčnikov). Preto si nemyslite, že ak nesladíte čaj alebo kávu, toto množstvo nemôžete „dohnať“ jedením pečiva alebo jogurtov.

hnedy-cukor-trstinovy-cukor-zlozenie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Pozor na sladené nápoje a ochutené mliečne výrobky!

Problematické je nielen nadmerné dosládzanie jedál, ale tiež kupovanie sladkostí, ochutených mliečnych výrobkovlimonád. Najnovšie sa ukazuje, že práve nadmerné pitie cukrom sladených nápojov môže prispievať k vzniku cukrovky druhého typu.

Vedeli ste napr., že kofola obsahuje 8 g pridaného cukru na 100 ml? Keď vypijete 1 liter kofoly (čo je úplne bežné), dostanete do seba 80 g cukru, čo je až 16 kociek. Obdobné je to aj s ochutenými jogurtmi či jogurtovými, prípadne kefírovými nápojmi. Napríklad taká Activia s príchuťou jahoda+kiwi obsahuje 11,7 g pridaného cukru na 100 g. Keď to prepočítate na celé balenie (310 g), získate 36 g cukru, čo je vyše 7 kociek.

Cukor úplne nezavrhujte, no dbajte na striedmosť

Vzhľadom na to, že spotreba cukru rastie najmä vo vyspelých krajinách, cukor je dnes démonizovaný zo všetkých strán. O cukre sa tvrdí, že je novodobým tichým zabijakom, no povedzme si úprimne, bez cukru to dnes prakticky nejde. Z chemického hľadiska ide o sacharózu (glukóza + fruktóza), ktorá telu slúži ako rýchly zdroj energie. A ten vie občas zachrániť aj život (napr. kocka cukru, podaná pri hypoglykemickom šoku). Je však jasné, že ide o tzv. prázdne kalórie, ktoré telu dodávajú len energiu, ale žiadne živiny.

Nepriaznivé zdravotné dôsledky z konzumácie cukru sa objavujú až vtedy, keď ho jete priveľa. A vtedy je úplne jedno, či to bude repný cukor, trstinový cukor, melasa, med či javorový sirup.

Zdroje:

http://www.hps.cz/vyroba-cukru/

https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search/a?dbs+hsdb:@term+@DOCNO+7982

Ma, J. et al. 2016. Sugar-Sweetened Beverage but Not Diet Soda Consumption Is Positively Associated with Progression of Insulin Resistance and Prediabetes. J. Nutrition, roč. 146, s. 1-7, dostupné na: doi: 10.3945/jn.116.234047

Pridaj komentár

Registrácia