Click here! Zubná hypersenzitivita: Keď bolí aj rozprávanie na studenom vzduchu

Hypersenzitivita zubov: Keď bolí aj rozprávanie na studenom vzduchu

Zdieľaj
0
PrevenciaPríznaky| |
citlivosť zubov na teplé

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Citlivé zuby reagujú na akékoľvek výraznejšie teplotné rozdiely.

Hotovou pohromou je kombinácia ľadového vzduchu a horúceho nápoja. Stačí, keď sa idete počas lyžovačky občerstviť do bufetu, a už po prvom hlte máte pokazený celý deň.

Čo sa to deje s našimi zubami?

Robíme niečo zle?

Kedy ísť k zubárovi?

Čo je to zubná hypersenzitivita?

Zvýšená citlivosť zubov sa prejavuje náhlou, ostrou bolesťou, ktorú vyvolal nejaký vonkajší podnet. Zuby takto reagujú hlavne na konzumáciu horúcich, alebo priveľmi studených potravín a nápojov.

Bolesť vzniká na povrchu zuba, alebo aj viacerých zubov, poškodená je teda len sklovina. Samotný chrup môže byť úplne v poriadku, nemusíte mať žiadny zubný kaz.

Starosti so zubnou hypersenzitivitou má viac ako 10 % ľudí. Niektorí z nich nepočuli o tomto probléme, a tak si myslia, že ide o vnútorné poškodenie zubov.

Prejavy zubnej hypersenzitivity

Náhla bolesť zubov sa objavuje v 6 typických situáciách. Nemôžeme vylúčiť ani ďalšie prípady, ale tieto sú najčastejšie.

  1. Konzumácia veľmi teplých nápojov alebo jedál.
  2. Konzumácia veľmi studených nápojov alebo jedál.
  3. Konzumácia kyslých alebo sladkých jedál.
  4. Hryzenie tvrdších potravín.
  5. Rozprávanie v mrazivom prostredí.
  6. Umývanie zubov.

Prečo vzniká hypersenzitivita?

Príčinou zvýšenej citlivosti zubov je povrchové poškodenie zubnej skloviny. Na sklovine vznikajú takzvané abrázie, čo znamená, že je na viacerých miestach zodratá. Kvôli tomu sa odhalí vnútro zubov, ktoré majú veľa nervových zakončení.

Sklovina sa postupne opotrebúva, to ide prirodzene s vekom. Škodíme si však rôznymi zlozvykmi, ako napríklad zatínaním zubov. Nedobré je tiež pravidelné a dlhé žuvanie žuvačiek, pretože dochádza k častým nárazom zubov o seba.

Sklovinu poškodzuje aj nedostatočná alebo nesprávna starostlivosť, keď napríklad používame tvrdú kefku a veľmi ňou tlačíme. Nevedomým zlozvykom je aj nočné škrípanie zubov, čím sa mimoriadne ničí povrch zubov.

Iným problémom je chemické ničenie skloviny, ktoré prebieha pri konzumácii kyslých potravín. Patria sem citrusové plody (najmä citróny), produkty s kyselinou citrónovou, či iné kyslé nápoje.

Bolesť predných zubov

Zvýšenou citlivosť trpia hlavne predné zuby. Tam sa bolesť ozve ako prvá, pretože na predných zuboch sa sklovina ničí najrýchlejšie. Opäť v tom zohrávajú úlohu zlozvyky, keď si napríklad medzi zuby „zasekneme“ nejakú vec, ktorú nemáme kde položiť. Takto si zvykneme „pridržiavať“ aj veľmi tvrdé predmety, čo je rýchla cesta k skaze.

bolesť zubov pri umývaní

Zdroj foto: AdobeStock.com

Bolesť zubov pri umývaní

Zuby si musíme umývať každý deň, to je jasné. V prípade pokročilej citlivosti skloviny je to však veľký boj. Stačí, keď sa čo len trochu dotkneme zubov, a už sa „škriabeme po stene“. Zvyčajne nepomáhajú ani extra jemné kefky. Umývanie zubov sa tak stáva traumou.

Kvôli tomu potom hrozí, že začneme zanedbávať každodennú ústnu hygienu. Mnohí používajú maximálne ústnu vodu, čo rozhodne nie je postačujúce. Takto im pribúdajú kazy, odhalené krčky, čo väčšinou dospeje až do parodontózy.

Citlivosť zubov na teplo

Prvé upozornenie často prichádza pri konzumácii horúcich nápojov. Najmä ak máte na raňajky trebárs chladnejší jogurt, ktorý potom zapijete horúcou kávou, okamžite vyšľahne ostrá bolesť.

Zo začiatku sa bolesť objavuje len niekedy, no čím viac je sklovina oslabená, tým je „zážitok“ častejší. Aj preto pite len mierne teplé nápoje, veď horúce tekutiny nie sú dobré ani na žalúdok.

To isté platí aj pre horúce jedlá. Problematické sú hlavne väčšie kúsky, ktoré treba najprv dobre pohrýzť, takže zub je v dlhom kontakte s horúcou masou, o čo je bolesť intenzívnejšia.

Bolesť zubov v zime/v chlade

Druhým extrémom sú chladné potraviny. Ak máte citlivé zuby, nikdy nejedzte nič, čo ste práve vytiahli z chladničky. Rizikové sú drinky s ľadom, či veľmi vychladené nápoje. Dávajte si pozor hlavne na zmrzlinu, vlastne tú už asi nejedávate.

Zubná hypersenzitivita sa ozýva najmä v zimných mesiacov. Ak je sklovina veľmi narušená, reaguje na každé väčšie ochladenie. Vtedy stačí hovoriť na čerstvom vzduchu, alebo sa iba nadýchnuť ústami, a hneď dostanete „po zuboch“.

citllivosť-zubov-na-sladké

Zdroj foto: AdobeStock.com

Tŕpnutie zubov

Pri dlhodobo neriešenej citlivosti skloviny, často prehliadneme aj iné ťažkosti so zubami, pretože ich pripíšeme práve na vrub precitlivenosti. Nesprávne popisovaným symptómom je napríklad tŕpnutie zubov. Toto sa však deje z úplne iných dôvodov, ako z precitlivenosti zubov.

Ak vám zuby tŕpnu najmä v ranných hodinách, môže ísť o parodontózu. Pokiaľ je to trvalé, môžete mať aj porušený nerv, ktorý takto znecitlivuje celú oblasť.

Tupá bolesť zubov

Zubná hypersenzitivita sa prejavuje rôzne, napríklad aj tupou bolesťou. Pravdou je, že nie každý vie odlíšiť tupú bolesť od ostrej, keď ju opisuje zubárovi.

Je to, ako keby vám niekto do zubov udrel tvrdým, ostrým predmetom. Bolesť po prvom intenzívnom návale mierne ustúpi, ale chvíľku ešte pretrváva.

Pokiaľ je bolesť tupá, ide skôr o vnútorný problém. Môže to byť neodhalený kaz, alebo poškodený nerv. Správnu odpoveď hľadajte u lekára.

Liečba zubnej hypersenzitivity

Zubná hypersenzitivita sa dá vyliečiť veľmi jednoducho, a to správnou starostlivosťou o chrup. Jednotlivé kroky pravidelne dodržiavajte, aby sa sklovina opäť zocelila. Liečba spočíva v týchto krokoch.

  • Fluoridácia zubov – väčšinou ju vykonávajú priamo zubári.
  • Vyplnenie abrázií – používajú sa rôzne techniky, ako laser, rôzne prípravky, zapečatenie alebo sklerotizácia.
  • Domáce používanie gélov – spevňujú sklovinu, vytvárajú vrchnú ochrannú vrstvu.
  • Pravidelné umývanie zubov správnou technikou.
  • Používanie špeciálnych zubných pást na citlivé zuby.
  • Potlačenie zlozvykov, ktoré ničia sklovinu.

Až do vyliečenia sa vyhýbajte nápojom a jedlám, ktoré provokujú bolesť.

Neliečená hypersenzitivita – čo mi hrozí:

  • zubné kazy,
  • zápal ďasien,
  • zápal, ktorý prestúpi do inej časti tela,
  • nechutenstvo – kvôli malému pôžitku z jedla,
  • problémy s trávením – slabé žuvanie (kvôli bolesti).

Zdroje:

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba