Mangán v potravinách: Stačí nám ho málo. Na čo je dobrý mangán?

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Mangán potrebujeme len v malom množstve, ale je pre nás nenahraditeľný. Tento stopový minerál prispieva k mnohým telesným funkciám, ako tvorba kostí, zrážanie krvi či znižovanie zápalu. Ľudské telo si nevie samo mangán vytvoriť, no dokáže ho uložiťkostiach, pečeni, pankrease, obličkách a mozgu.

Pomerne ľahko ho získame zo stravy, či z výživových doplnkov.

V ktorých potravinách ho nájdeme?

Môžeme sa ním predávkovať, keď užívame doplnky?

Aké vedľajšie účinky sa objavujú?

Zdravie kostí

Mangán potrebujeme pre silné a husté kosti, ale sám by na to nestačil. Dokáže to len v kombinácii s inými látkami, najmä vápnikom a vitamínom D.

Staršie štúdie mu síce prisúdili v tejto oblasti zásadnejšiu úlohu, keď tvrdili, že je najvýznamnejším minerálom pre kosti, ale nie je to tak. V tomto je dôležitejší je vápnik a vitamín D.

Chráni bunky pred poškodením

Mangán je bohatý na antioxidanty, pričom podporuje tvorbu antioxidačného enzýmu superoxidu dismutázy. Asi netreba pripomínať, že antioxidanty nás ochraňujú pred voľnými radikálmi, molekulami, ktoré poškodzujú, dokonca ničia bunky.

Autori štúdie z roku 2011 potvrdili zaujímavý fakt. Superoxid dismutázy vie rozložiť jeden z najnebezpečnejších voľných radikálov – superoxid. Jednoducho ho rozdrobí na menšie zložky, ktoré nie sú škodlivé.

Aktuálny výskum superoxidu dismutázy sleduje, či enzým dokáže zmieri zápalové stavy, ako psoriáza, zápal pľúc alebo zápalové ochorenia čriev. Testy na zvieratách priniesli pozitívne výsledky.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Ak trpíte cukrovkou, dostatočným príjmom tohto minerálu si môžete znížiť hladinu cukru v krvi. Pomáha pankreasu pri tvorbe inzulínu – hormónu, ktorý reguluje cukor v tele.

Neužívajte ho však viac, ako je odporúčané. Predtým sa ešte poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Lieči rany

Spolu s vitamínom K podporuje zrážanie krvi, čo je najdôležitejší moment pri hojení rán. Ak máte dostatok mangánu v tele, vaše straty krvi pri otvorených ranách budú nižšie.

Ktoré potraviny obsahujú mangán?

  • fazuľa, fazuľa námorná, fazuľa lima,
  • pekanové orechy,
  • mandle,
  • arašidy,
  • hrozienka,
  • špenát,
  • bataty,
  • celozrnný chlieb,
  • otruby,
  • hnedá ryža,
  • instantná ovsená kaša,
  • surový ananás, ananásová šťava,
  • čierny a zelený čaj.
mangán-v-potravinách
Zdroj foto: AdobeStock.com

A čo najmenšie deti?

Dojčatá získavajú mangán z materského mlieka, teda zo stravy matky. Nedojčené z umelého mlieka (na báze sóje alebo kravského mlieka). Samozrejme, množstvá sú rôzne, preto čítajte etikety.

Aký je správny denný príjem mangánu?

Pamätajte na to, že s minerálmi sa netreba zahrávať. Väčšie dávky sú nielen zbytočné, ale v tomto prípade aj nebezpečné.

I keď neexistuje univerzálny denný príjem tohto minerálu, odporúča sa 2,3 mg denne pre dospelých mužov a 1,8 mg denne pre dospelé ženy.

Nekupujte si sami doplnky s mangánom. Vopred sa poraďte s lekárom.

Výživové doplnky s obsahom mangánu

Kúpite si ich v každej lekárni alebo online. Mangán sa často nachádza aj v multivitamínových doplnkoch. Ale pozor – na to, aby ste získali dostatočnú dennú dávku mangánu, zvyčajne nepotrebujete doplnky!

Vo výživových doplnkoch sa skrýva pod týmito názvami:

  • síran manganatý,
  • askorbát mangánu,
  • glukonát mangánu,
  • cheláty aminokyselín mangánu.

Predávkovanie

Ak prijímate tento stopový prvok iba zo stravy, predávkovanie je málo pravdepodobné. Pri doplnku si skontrolujte, aké množstvo mangánu obsahuje. Raďte sa vždy s lekárom alebo lekárnikom – aj preto, že ovplyvňuje účinok niektorých liekov.

Nedostatok mangánu

Je veľmi zriedkavý, ale môže sa to stať. Vo všeobecnosti je omnoho pravdepodobnejší jeho prebytok než jeho nedostatok. Ak vám lekár zistí nedostatok tohto stopového prvku, odporučí vám výživové doplnky alebo intravenózne podanie.

Príznaky nedostatku mangánu:

Kedy je mangán nebezpečný?

Mangán predstavuje najväčšie nebezpečenstvo, ak ho vdychujete v pracovnom prostredí. Vysokorizikové je taveniezváranie, keď sa vdýchnutý mangán dostáva priamo do mozgu. Pri dlhodobom alebo pravidelnom vdychovaní mangánu, vzniká veľmi vážny stav – manganizmus. Prejavy sa v mnohom podobajú na Parkinsonovu chorobu.

Príznaky manganizmu:

  • ťažkosti s chôdzou,
  • svalové kŕče v tvári,
  • tras,
  • podráždenosť, agresivita,
  • halucinácie,
  • znížená funkcia pľúc, kašeľ, akútna bronchitída.

Podobné príznaky sa objavujú, ak pravidelne prijímate veľké množstvá mangánu z vody alebo výživových doplnkov!

mangán-vdychovanie
Zdroj foto: AdobeStock.com

Pitná voda

Malé množstvá tohto stopového prvku často nájdeme aj v pitnej vode. Jeho priveľké množstvo vo vode, ktorá je určená na pitie, pôsobí na organizmus toxicky. Nechajte si skontrolovať zdroj vašej pitnej vody a sledujte etikety na balenej vode.

Riziko toxickej reakcie je najvyššie u novorodencov (celkovo u detí), pacientov s ochoreniami pečene a s nedostatkom železa.

Podčiarknuté a zrátané:

  • mangán je prírodný minerál – nájdeme ho v mnohých potravinách,
  • potrebujeme ho na pevné kosti a optimálne spracovanie cukru,
  • ak sme zdraví, stačí nám získať ho zo stravy,
  • výživové doplnky s jeho obsahom užívame len na odporúčanie lekára,
  • jeho vysoké dávky môžu byť toxické,
  • ak sme zamestnaní v prostredí, kde je riziko vdýchnutia mangánu, dodržiavame bezpečnosť pri práci,
  • ak máme podozrenie na nedostatok alebo prebytok tohto stopového prvku, poradíme sa s lekárom o testoch a ďalších krokoch.

 

Zdroje:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325636.php
  2. nlm.nih.gov/pubmed/29293455
  3. od.nih.gov/factsheets/Manganese-HealthProfessional/
  4. nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313364/

Jedna odpoveď na “Mangán v potravinách: Stačí nám ho málo. Na čo je dobrý mangán?

  1. Spätné upozornenie: Chuť čerstvého ovocia po celý rok? Ochutnali sme lyofilizované ovocie | Babalac.sk

Pridaj komentár