Martin Pyco Rausch: S mäsom si už 19 rokov vykám

Zdieľaj
0
|

Martin Pyco Rausch, známy predovšetkým ako moderátor a hudobný dramaturg, patrí k vášnivým kulinárom. Vyštudoval Hotelovú akadémiu, a napriek tomu, že jeho profesionálny život sa uberal iným smerom, nikdy variť neprestal.

Martin Pyco Rausch, známy predovšetkým ako moderátor a hudobný dramaturg, patrí k vášnivým kulinárom. Vyštudoval Hotelovú akadémiu, a napriek tomu, že jeho profesionálny život sa uberal iným smerom, nikdy variť neprestal. Vydal knihu plnú vlastných bezmäsitých receptov, obohatenú o tradičné jedlá medzinárodnej kuchyne. Všetky jedlá sám uvaril, vyfotografoval a osobne komentuje vo svojej debutovej publikácii „MOJE JEDLO“. Rozprávame sa spolu on-line…

 

Začínali ste vo Fun rádiu… Počúvate slovenských interpretov?

Nemyslím si, že tieto dva fakty až tak spolu súvisia…ale áno, počúvam aj slovenských interpretov.

Moderovanie Superstar a silné emócie. Podľahli ste im niekedy?

Aj silné emócie som počas svojho života zažil, ale asi by mi bolo aj trochu ľúto, keby som tie najsilnejšie zažíval v práci… .

Šou Česko Slovensko má talent – boli ste pri tom… Ktorý z talentov vás „dostal“?

Talent, ktorý má aj rokmi vydretú úroveň, prirodzenú charizmu, a nielen dar, s ktorým sa narodil.

Vyštudovali ste hotelovú akadémiu, takže s jedlom si tykáte…

Nie je to celkom pravda, lebo s mäsom si napríklad už 19 rokov „vykám“, a ako vegetarián sa cítim omnoho lepšie. Minulý rok som vydal aj kuchársku knihu.

Moje jedlo. Kniha, ktorú ste vydali, obsahuje bezmäsité jedlá… Uprednostňujete ich na svojom tanieri?

Pre mňa osobne je to najideálnejšia cesta. Milujem varenie, chute, vône, a snažím sa mať pestré zloženie stravy. Navyše si myslím, že pôvodne sme ako ľudia boli bylinožravci: tráviacim systémom sa im dodnes podobáme viac než mäsožravcom. Spoločenské nánosy však z nás robia tých, ktorí „by bez mäsa neprežili“…

Vyjadrili ste sa v médiách, že moderátori na voľnej nohe majú dve možnosti: nabrať si toho toľko, že skončia na infúziách, alebo to selektovať… Vyberáte si, kam pôjdete?

U nás je situácia taká vrtkavá, že pokiaľ chcete striedmo pracovať a dostatočne oddychovať, musíte selektovať, a nenechať sa zlákať peniazmi. Ale tak, aby ste mali prácu, aj keď ju budete chcieť vy, a nielen vtedy, keď ju budú mať pre vás tí, ktorí vám ju môžu ponúknuť. A to nie je vždy jednoduché správne odhadnúť.

 

 

AVON pochod a rakovina prsníka. Prečo ste jeho „tvárou“?

Pretože šíriť osvetu a pripomínať preventívne prehliadky nepovažujem za žiadnu veľkú námahu. Ale záchrana čo i len jedného ľudského života dáva zmysel aj tomu môjmu.

PYCO a preventívna prehliadka. Máte ju tento rok za sebou?

Áno.

Kontaktné šošovky. Dá sa na ne zvyknúť?

Zvykal som si dlho a ťažko. Ale nakoniec som si zvykol. A od minulého roka som si nechal odstrániť zrakový problém, a s radosťou som sa rozlúčil s okuliarmi aj šošovkami.

Vy a dokument o deťoch v Afrike pre UNICEF. Chránili ste sa pred infekciami?

Očkovanie proti niektorým chorobám bolo v podmienkach vstupu do krajiny, a okrem toho som užíval antimalariká, výraznejšie dbal na hygienu rúk a jedla. Nič sa mi nestalo. Dokument o Ugande sa na jeseň objaví aj na televíznej obrazovke; poteším sa, ak si ho pozriete; bol to pre mňa silný zážitok.

Svetové jazyky. Ktoré ovládate slovom a písmom?

Najlepšiu mám angličtinu, slovom aj písmom. Nemčinu som, paradoxne, študoval takmer 15 rokov, ale celkom zpasívnela, takže rozumiem výborne, ale pri aktívnej komunikácii musím potláčať anglické slovíčka. Mám nejaké základy novogréčtiny, z ruštiny si toho veľa nepamätám.

Iné krajiny. Váš cestovateľský, nenaplnený sen?

Kedysi som hovoril, že snívam o Tokiu a Škandinávii, ale pokiaľ by som tam aj nikdy nešiel, prežijem to. Najlepšie mi je pri Stredozemnom mori – more všeobecne pre mňa znamená  akúsi rovnováhu a regeneráciu.

 

Fotografie: archív Pyca, Jakub Klimo

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií