Click here! Peter Planieta: O sile zdravých potravín - Slovenský pacient

Peter Planieta: O sile zdravých potravín

Zdieľaj
0
|

SLOVENSKÝ PACIENT bol tento týždeň na podnetnej verejnej prednáške poradcu zdravej výživy Petra Planietu. Bio človek roka 2012 ju usporiadal v Bratislave.

SLOVENSKÝ PACIENT bol tento týždeň na podnetnej verejnej prednáške poradcu zdravej výživy Petra Planietu. Bio človek roka 2012 ju usporiadal v Bratislave.

Napriek zvláštnemu titulu, ktorý získal známy propagátor zdravého životného štýlu za svoje aktivity, on sám hovorí, že nie je dôležité, či jeme bio stravu, alebo nie, ale ako jeme. Peter sa zaujíma o to, čo do svojho tela dáva, aby mohol každý deň podať vysoký výkon, radí však aj iným, ako rozmýšľať novým spôsobom.

„Sú národy, ktoré zabehnú 700 kilometrov, kým bežný obyvateľ Bratislavy by odpadol za tabuľou Bratislavy, alebo už pred ňou… Sami môžete svoj výkon zvýšiť. Neovplyvníte, čo si budú ľudia okolo vás myslieť, ak budeme jesť mrkvu, a potraviny, ktoré nám robia dobre. Som trošku blázon do stravy, lebo si uvedomujem, akú obrovskú moc má,“ a dodáva:

„Môžete byť z jedla pozitívni, ale aj depresívni. Myseľ funguje z toho, čo jete, všetko sa vám tam bude zrkadliť. Každý nejako cíti, čo ho napĺňa, baví, a má to rozvíjať. Dnes 90 percent ľudí chodí do „simulátora“, 8 hodín „simulujú“, a na konci mesiaca za to dostanú výplatu…„

Peter si raz za čas urobí exkurziu v hypermarketoch, aby vedel, kam sa „posunul“ chemický priemysel. Testuje napríklad kurčatá. Zistil, že 95 % potravín, ktoré sa tam predávajú, nie sú potraviny, ale „otraviny“. To znamená, že nás oslabujú. Podľa neho vraj už nemáme na trhu neutrálnu potravinu, ktorá by neškodila.

„Keď budete niekedy pochybovať o jedle, otestujte si podľa zloženia na etikete vlastnú špajzu. Platí pritom – čoho je najviac, to je napísané na začiatku etikety, čoho najmenej, to je na konci. Pri nakupovaní čítajte, a vyberajte si,“ zdôraznil.

Za zdroj energie číslo jeden označuje dýchanie. Ak sa naučíme správne dýchať, a budeme to trénovať, potom dokážeme v jednom dychu prijať viac energie. Druhým zdrojom, odkiaľ môžeme čerpať energiu, je jedlo. Je však dôležité, aký typ potravy prijímame. Tretí zdroj predstavujú obličky.

Keď sa narodíme, základnú energiu zdedíme od rodičov. To je naša životná energia. Ak nefungujú prvé dva zdroje energie, začneme ju čerpať z obličiek. Človek potom veľmi rýchle starne, a oslabenie obličiek je najčastejšou príčinou chorôb.

Podľa čínskej medicíny, ak nám dobre nefunguje žalúdok a slezina, všetko ostatné sa v tele samo rozladí. Vtedy môžeme jesť aj kvalitné jedlo, no žalúdok ho dobre nestrávi.

Z konzultácií, ktoré Peter Planieta robí vyše desať rokov, vie, že každý človek je minimálne jednu až dve potraviny, ktoré mu škodia. Na svojich prednáškach prízvukuje, že telo nám bude komplikovať život, ak ho nebudeme počúvať. Keď už majú ľudia cukrovku alebo rakovinu, potom sú schopní urobiť čokoľvek. No múdri ľudia menia svoj život skôr, aby si ho v zdraví užívali.

Podľa taoistickej filozofie sa svet skladá z piatich elementov: dreva, ohňa, zeme, kovu a vody.

Piatim elementom, zastúpeným v piatich (párových) orgánoch, zodpovedá aj päť chutí:

kyslá: pečeň a žlčník,

horká: srdce a tenké črevo,

sladká: žalúdok a slezina,

štipľavá: pľúca a hrubé črevo,

slaná: obličky a močový mechúr.

.>> Čítajte u nás: Počúvate svoju pečeň?

 

Jednoduchý svalový test na meranie ľudskej energie

Zoberte do dlane niečo nezdravé, napríklad žuvačku bez cukru. Ak zovriete ruku v päsť, no prsty sa vám otvárajú, hoci držíte z celej sily, máte málo energie. Čokoľvek z potravín môžete takto otestovať.

 

Online dotazník zdravia, kontakt na konzultáciu k jedálničku a ďalšie informácie nájdete na stránke www.elementyzdravia.sk

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba