Salmonelóza – infekcia, ktorá vás prinúti zostať doma

Zdieľaj
1
salmonelóza z vajec

Salmonelóza je jedno z najznámejších ochorení tráviaceho ústrojenstva. Patrí medzi najčastejšie infekčné črevné nákazy.

Hlavným pôvodcom choroby je baktéria Salmonella enterica. Primárne osídľuje črevá zvierat, najmä hydiny, odkiaľ sa môže preniesť na človeka.

Človek sa môže nakaziť hlavne konzumáciou potravín, obsahujúcich salmonelu, ktoré neprešli dostatočným tepelným spracovaním alebo pasterizáciou.

Zdroje nákazy:

  • nedostatočne tepelne upravené mäso a výrobky z mäsa (sekaná, tlačenka),
  • kontaminované surové vajcia a jedlá z nich (majonéza, zmrzlina, vaječný krém),
  • morské plody – v prípade lovu z kontaminovanej vody,
  • nepasterizované mlieko,
  • neumyté ovocie a zelenina – polievané kontaminovanou vodou.

Nedodržiavanie správneho spracovania potravín v stravovacích zariadeniach, ako sú školské jedálne, domovy dôchodcov či reštaurácie, malo najmä v minulosti za následok výskyt epidémií. Klietkový chov (a nedostatok hygieny v chovných staniciach) takisto prispieval k častým nákazám salmonelou.

Vďaka zavedeniu prísnych hygienických opatrení Európskej únie pre stravovacie zariadenia a chov hydiny, však výskyt salmonelózy klesol.

salmonelóza korytnačka

Pozor aj na domáce korytnačky!

Okrem známych zdrojov nákazy salmonelou, bolo zistené, že ju obsahuje aj črevný trakt malých vodných korytnačiek, ktoré sa u nás stali obľúbeným domácim zvieratkom, hlavne u malých detí. Preto sa odporúča, dbať o zvýšenú hygienu – pri manipulácii s korytnačkami používajte rukavice, a pred jedlom si poriadne umyte ruky mydlomteplou vodou.

Prenos z človeka na človeka je pri dodržiavaní základných hygienických návykov nepravdepodobný.

Kto je náchylnejší, aby sa nakazil salmonelou?

Nakaziť sa môžu novorodenci, resp. dojčatá, ktoré sú citlivejšie aj na nižšie infekčné dávky. Rizikoví sú tiež starí ľudia, dlhodobo chorí, či ľudia trpiaci poruchami imunity.

Aj inak zdraví ľudia môžu byť (za určitých okolností) ohrození salmonelou. Stáva sa to:

  • v lete, najmä pri nesprávnom skladovaní uvarených potravín,
  • pri cestovaní do rozvojových krajín,
  • pri kontakte s domácimi miláčikmi – hlavne vtáky, plazy a obojživelníky,
  • pri nedávnom užívaní antibiotík (bez užívania probiotík) – pre oslabenú črevnú mikroflóru,
  • ak máte oslabenú imunitu po chorobe (napr. po nádche).

salmonelóza príznaky vyšetrenie

Príznaky salmonelózy

Prejavy salmonelózy sa podobajú na iné vírusové či bakteriálne črevné ochorenia. Medzi hlavné symptómy patria:

  • kŕčovité bolesti brucha,
  • nevoľnosť,
  • hnačka,
  • zvracanie,
  • horúčka,
  • triaška,
  • zelená stolica.

Čas od nakazenia po prvé prejavy môže trvať od 8 do 48 hodín (v závislosti od množstva salmonel). Príznaky trvajú 4 – 7 dní, a vo väčšine prípadov odoznejú aj bez liečby.

Salmonelu však budete vylučovať stolicou aj niekoľko týždňov po prekonaní choroby, preto je dôležité, aby vaše okolie dodržiavalo hygienu (nech sa nenakazia od vás).

Kedy mám vyhľadať lekára?

V porovnaní s inými vírusmi a baktériami, spôsobujúcimi hnačkové ochorenia, je práve salmonela zvyčajne „zodpovedná“ za komplikácie a pobyty v nemocnici. Týka sa to najmä malých detí, starých ľudí a ľudí s oslabenou imunitou.

Bezodkladne vyhľadajte lekársku alebo lekárnickú pomoc, ak sa vyskytne niektorý z príznakov:

  • krv alebo hnis v stolici,
  • hnačka častejšia než 9 – 10 krát denne,
  • neschopnosť prijímať tekutiny (kvôli častému zvracaniu),
  • teplota nad 38 °C,
  • dehydratácia – spoznáte ju ako znížené vylučovanie moču, pocit suchých úst,
  • ak sa príznaky nezlepšia do 5 dní (u detí do 2 dní), alebo ak sa zhoršia,
  • u dojčiat hneď, ako nastúpi hnačka alebo zvracanie.
salmonelóza pod mikroskopom

Salmonelóza

Zriedkavé, ale možné komplikácie – Reiterov syndróm

Oveľa zriedkavejšie, ale o to vážnejšie, sú niektoré mimočrevné komplikácie. Vznikajú tak, že baktérie preniknú cez stenu čriev do krvného obehu, a následne sa usadia v iných orgánoch.

Rozšírenie infekcie mimo tráviacej sústavy môže znamenať život ohrozujúci stav. Jedným z týchto ochorení je tzv. Reiterov syndróm. Ide o chronické ochorenie, prejavujúce sa trojicou príznakov:

  • artritída – zápal kĺbov: kĺb je horúci, začervenaný, opuchnutý, až bolestivý,
  • zápal močovej trubice,
  • zápal očných spojiviek – oči sú začervenané, slzia, svrbia, až z nich vyteká hnis.

Salmonelóza a tehotenstvo

Ak ste tehotná, mali by ste si pozornejšie vyberať potraviny keďže, salmonelóza môže spôsobiť vážne, život ohrozujúce komplikácie pre vás, aj pre vyvíjajúci sa plod. Salmonelóza môže prejsť z matky na dieťa, u ktorého sa po narodení prejaví hnačkouteplotou, či dokonca meningitídou (zápalom mozgových blán).

Vyšetrenie pri podozrení na salmonelózu – čo mám očakávať u lekára?

Infekcia sa zisťuje odberom stolice a následnou kultiváciou baktérie. Ak by mal lekár podozrenie na výskyt salmonely v krvnom obehu, môže navrhnúť aj odber krvi.

salmonelóza antibiotiká

Liečba salmonely

Pri ľahkých a stredne ťažkých bakteriálnych infekciách nie je vhodná liečba antibiotikami, pretože predlžujú dobu vylučovania salmonel z tela. Antibitotiká sa používajú len v závažných prípadoch, ktorých je menej ako 5 %.

Ak patríte k tomuto percentu, lekár vám pravdepodobne podá:

  • Amoxicilín – ak ste alergickí na penicilín, pozor, ide o penicilínové antibiotikum!
  • Trimetoprim so sulfametoxazolom – vtedy dostatočne pite! A ihneď hláste lekárovi alergické reakcie na koži, ako kožná vyrážka alebo pľuzgier!
  • Ciprofloxacín – je vhodný až od 17 rokov. Dve hodiny po ňom nesmiete užiť mliečne výrobky, minerály a minerálne vody s vápnikom, horčíkom alebo zinkom. Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu! Upovedomte lekára o tom, ak máte epilepsiu, srdcovocievne ochorenie, alebo ochorenie šliach, keďže vtedy je namieste opatrnosť. Ihneď hláste lekárovi alergické reakcie – kožná vyrážka, opuch, sťažené dýchanie, pokles krvného tlaku a búšenie srdca.

Liečbu antibiotikami doplňte o probiotiká (najmä pri hnačke), pričom dodržte aspoň dvojhodinový odstup medzi oboma liečivami. Ak máte hnačku, zabráňte dehydratácii (ideálna je voda, nesladený čaj).

Stratené minerály a soli môžete nahradiť rehydratačným roztokom, ktorý dostanete buď v lekárni, alebo si ho môžete pripraviť aj doma, ak v 1 litri vody rozpustíte (prevarením) 8 lyžičiek cukru, 1 lyžičku soli a pridáte šťavu z 2 pomarančov.

salmonelóza lieky

Voľnopredajné lieky na salmonelózu

Podľa potreby môžete užívať lieky na zníženie horúčky (paracetamol alebo ibuprofen) a lieky na uvoľnenie kŕčov. Ak u vás pretrváva hnačka, využite čierne uhlie, diosmektit (na naviazanie toxínov v čreve), alebo črevné dezinficienciá, ktoré „dezinfikujú“ črevo, teda sú schopné usmrtiť mikroorganizmy v ňom.

Tieto lieky sú voľnopredajné, preto si dajte pozor:

  • čierne uhlie a diosmektit – obe možnosti môžu znížiť vstrebávanie iných liekov: užite ich aspoň dve hodiny od ostatných liekov,
  • črevné dezinficienciá (nifuroxazid) – užite aspoň dve hodiny od probiotík, aby nezabili prospešnú probiotickú kultúru; nifuroxazid nesmiete užívať počas tehotenstva, ani podávať deťom do 6 rokov,
  • lieky na uvoľnenie kŕčov (drotaverín) – môžu zhoršiť nízky krvný tlak, alebo prejavy Parkinsonovej choroby; ak dojčíte, drotaverín by ste užívať nemali.

Pred užitím akéhokoľvek voľnopredajného lieku, si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu!

Stačí urobiť málo

Hoci salmonelóza (vo väčšine prípadov) nie je život ohrozujúci stav, dokáže ho veľmi znepríjemniť. Dodržiavaním hygienických podmienok pri manipulácii s jedlom môžete nákazu eliminovať. Veľký pozor si dávajte najmä v lete, keď je výskyt salmonelózy najčastejší, aby ste nemuseli vymeniť letnú dovolenku pri vode za nútený pobyt na lôžku.

salmonelóza v mäse

Ako predísť salmonelóze:

  • zvýšenou hygienou pri manipulácii s potravinami – umývajte si ruky, dosky na krájanie, kuchynské povrchy,
  • neskladujte spolu surové mäso a potraviny, ktoré budete jesť bez ďalšieho tepelného spracovania,
  • varte pri dostatočne vysokej teplote (nad 60 °C),
  • nenechajte jedlo dlho chladnúť (najmä v lete),
  • kupujte kvalitné potraviny,
  • buďte pozorní najmä pri voľbe potravín pre deti, tehotné a dojčiace ženy, ľudí s oslabenou imunitou, chronickými ochoreniami a staršie osoby.

Autorka študuje na Farmaceutickej fakulte UK v Bratislave

Zdroje:

https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/salmonellainfections.html

http://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/salmonellosis-topic-overview

http://www.niaid.nih.gov/topics/salmonellosis/Pages/Default.aspx

http://www.solen.cz/pdfs/int/2011/07/03.pdf

Redakčne upravené (jam)

Ilustračné fotografie

One Response to "Salmonelóza – infekcia, ktorá vás prinúti zostať doma"

Pridaj komentár

Registrácia
 
 

Vyberáme zo sekcií

Biologická liečba