Ulcerózna kolitída: Čomu sa treba vyhnúť, aby sa s ňou dalo žiť?

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Ulcerózna kolitída sa začína často nenápadne. Máte bolesti brucha, pravidelné hnačky, cítite nadmernú únavu, ale aj nechutenstvo, z ktorého nakoniec schudnete.

Ešte pred tráviacimi ťažkosťami sa niekedy objavia špecifické problémy – napríklad bolesti kĺbov, začervenanie a svrbenie očí, opuchy a iné poranenia kože.

Asi málokomu by napadlo, že tieto ťažkosti svedčia o začínajúcom sa zápalovom ochorení čriev. Ulcerózna kolitída je niečo, čo musíme brať vážne.

Čo je ulcerózna kolitída?

Ulcerózna kolitída patrí k nešpecifickým chronickým zápalovým ochoreniam. Táto diagnóza je označovaná aj anglickou skratkou IBD = inflammoatory bowel diseases. IBD je celoživotné ochorenie – podobne, ako napríklad cukrovka.

Pacienti striedavo zažívajú obdobia zhoršenia príznakov (tzv. recidívy/relapsy), a naopak „lepšie časy“, keď trávenie prebieha relatívne pokojne (tvz. remisie). Ako pri väčšine chronických ochorení, správnou liečbou môžeme udržať nepríjemný vývoj IBD pod kontrolou.

Ktoré orgány sú postihnuté?

Na rozdiel od iných zápalových ochorení tráviaceho traktu, ako napríklad Crohnová choroba, ulcerózna kolitída postihuje len vnútornú sliznicu hrubého čreva alebo konečníka. Ulcerózna kolitída sa prejavuje zápalom a drobnými vredovými léziami na slizniciach, čo často vedie ku krvácaniu v hrubom čreve  a konečníku.

K najzávažnejším komplikáciám patrí toxický megakolón, čo je rýchle rozšírenie hrubého čreva, keď hrozí až jeho ochrnutie, pretože črevo nedokáže vyprázdniť svoj obsah. V najhoršom prípade môže dôjsť až k prasknutiu čreva.

Ulcerózna kolitída – hlavné prejavy:

  • Kŕčovité bolesti brucha – u väčšina pacientov v ľavej dolnej časti brucha. Je to preto, že hrubé črevo zostupuje na ľavej strane brucha.
  • Časté až každodenné hnačky, resp. nutkanie na stolicu. Hnačka sa objavuje viackrát denne, dokonca aj v noci. Väčšinou je prítomná aj krv. Hnačka vzniká v dôsledku zápalu, čo znemožňuje vstrebávanie vody – preto je stolica riedka.
  • Zvýšená telesná teplota až horúčka –  typický prejav zápalového ochorenia.
  • Nechutenstvo a chudnutie – kvôli bolestiam a pravidelným hnačkám.
  • Chudokrvnosť (anémia) – kvôli častému krvácaniu v tráviacom trakte, čo sa môže prejaviť krvou v stolici.
  • Bolesti svalov a kĺbov, ktoré nemajú zjavnú príčinu – bolesť pretrváva kvôli zápalu, s ktorým imunitný systém bojuje.
  • Únava a sklon k depresii.

Deti s neliečenou ulceróznou kolitídou môžu mať poruchy rastu alebo vývoja.

Ulcerózna-kolitída-prejavy
Zdroj foto: AdobeStock.com

Koho postihuje ulcerózna kolitída?

Ulcerózna kolitída postihuje rovnako ženy aj mužov. Prvé ťažkosti sa objavujú zvyčajne medzi 15. – 30. rokom života, alebo potom medzi 50 – 60. rokom. Na Slovensku trpí ulceróznou kolitídou aktuálne 4 900 ľudí, pričom ročne pribudne asi 880 nových prípadov. V posledných rokoch sa zvýšil najmä počet pacientov pod 15 rokov.

Prečo vzniká ulcerózna kolitída?

Príčiny vzniku ochorenia nie sú doteraz jasné. Predpokladá sa, že ako u väčšiny chronických ochorení, aj tu zohráva úlohu genetika. Pokrvní príbuzní majú asi o 20 % vyššie riziko, že v priebehu života tiež ochorejú.

Toto číslo však treba vidieť skôr z tej lepšej stránky. Veď pri mnohých ochoreniach je riziko dedičnosti oveľa vyššie. Navyše, na vzniku IBD sa podieľajú aj ďalšie faktory, pričom väčšinu z nich vieme ovplyvniť.

Rizikové faktory IBD:

  • Poruchy imunity – v súčasnosti sa hovorí aj o nízkej hladine vitamínu D v krvi. Nechajte si skontrolovať hladinu „déčka“ u svojho praktického lekára.
  • Nadmerný a dlhotrvajúci psychický stres.
  • Opakované infekcie tráviaceho traktu.
  • Užívanie hormonálnej antikoncepcie alebo nesteroidných protizápalových liekov (ako napríklad ibalgin).
  • Fajčenie – podľa štúdií majú fajčiari výrazne vyššie riziko vzniku IBD.
  • Dojčenie, ktoré trvá kratšie ako 6 mesiacov – výskum ukázal, že krátkodobé dojčenie zvyšuje riziko IBD až 3-násobne.
  • Nedostatočná fyzická aktivita – najmä v detstve.

Podľa výskumu, ktorý uskutočnila bratislavská univerzitná nemocnica, mali fajčiari, ktorí boli v detstve fyzicky pasívni a zároveň krátko dojčení, výskyt IBD až 30-násobne zvýšený!

Zdroj foto: AdobeStock.com

Ako sa diagnostikuje ulcerózna kolitída?

Na prvýkrát správne diagnostikovať ulceróznu kolitídu? Toto nie je vôbec jednoduché – na začiatku ochorenia sa totiž objavujú predovšetkým nešpecifické príznaky.

Vyšetrenie sa obvykle začína odberom krvi, či pacient netrpí anémiou, čo by mohlo naznačovať krvácanie. Aj vysoký počet bielych krviniek môže byť sprievodným príznakom IBD.

Lekár okrem krvi vyšetruje aj stolicu. Zo stolice dokáže odhaliť pôvod zápalu, a teda aj to, či ide o bakteriálnu, vírusovú alebo parazitárnu infekciu.

Na to, aby sa presne určilo, kde presne v tráviacom trakte sa nachádza zápal, však treba vykonať aj ďalšie odborné vyšetrenia – hlavne kolonoskopiu, napríklad v gastroenterologickej ambulancii.

Kedy navštíviť lekára?

Tu je odpoveď jasná – ak máte niekoľko týždňov bolesti brucha, ktoré sú spojené s hnačkami, čo vás vyženú na WC niekoľkokrát za deň. Takisto vtedy, keď pociťujete každodennú únavu bez zjavnej príčiny. Ďalším dôvodom je zvýšená teplota (alebo horúčka), ak navyše v stolici spozorujete krv – buď čerstvú, alebo zaschnutú, ktorá má tmavúčiernu farbu.

4 typy ulceróznej kolitídy

Podľa toho, v ktorej časti hrubého čreva alebo konečníka sa nachádza zápal, rozdeľujeme ulceróznu kolitídu do 4 kategórií. Samotná liečba a užívanie liekov sa tiež odvíja od toho, akým typom IBD trpíte. Okrem toho, niektorí pacienti majú postihnutý „len“ konečník a dolnú časť hrubého čreva, iní zase celé hrubé črevo.

  1. Ulcerózna proktitída – ide o miernejšiu formu, týka sa iba konečníka.
  2. Proktosigmoiditída – postihuje konečník a dolnú časť hrubého čreva. Sprevádza ju krvavá hnačka, kŕče a časté nutkanie na stolicu. Bolesť sa objavuje hlavne v ľavej dolnej časti brucha.
  3. Ľavostranná kolitída – ide o súvislý zápal od konečníka až po ohyb hrubého čreva (v blízkosti sleziny). Sprevádza ju krvavá hnačka, časté nutkanie na stolicu a bolesť v ľavej dolnej časti brucha. Časté je nechutenstvo a závažný úbytok na hmotnosti.
  4. Pankolitída – postihuje celé hrubé črevo, vrátane konečníka. Sprevádza ju krvavá hnačka, kŕče, časté nutkanie na stolicu a bolesť v ľavej dolnej časti brucha. Časté je nechutenstvo a závažný úbytok na hmotnosti.
ulcerózna kolitída príčiny
Zdroj foto: AdobeStock.com

Liečba ulceróznej kolitídy

Nie je to tak dávno, čo si s ulceróznou kolitídou nevedeli lekári rady. Dnes už vieme, ako udržať IBD pod kontrolou, aj keď stále nemáme lieky, ktoré by chorobu nadobro vyliečili.

Cieľom súčasnej liečby je dosiahnutie dlhodobej remisie = neprítomnosti príznakov. Ide hlavne o tlmenie zápalu v črevách, zmierňovanie hnačiek, krvácaniabolestí brucha. Na liečbu sa najčastejšie používajú tieto lieky:

  • aminosalicyláty,
  • kortikosteroidy,
  • imunomodulátory,
  • antibiotiká.

Biologická liečba sa používa na stredne závažnú a závažnú formu IBD. Jej prednosťou sú minimálne vedľajšie účinky.

Chirurgické odstránenie poškodených častí čreva prichádza do úvahy až v prípade, že všetky ostatné liečebné postupy zlyhali. Štatisticky sa to udeje asi u 20 % všetkých pacientov.

Komplikácie závažnej alebo neliečenej ulceróznej kolitídy

  • Dehydratácia – môže vzniknúť v dôsledku pretrvávajúcej hnačky a krvácania z konečníka. Niekedy je nevyhnutná hospitalizácia, aby sme zastavili hnačku a doplnili stratené tekutiny a minerály.
  • Perforácia – trhlina v čreve, ktorá vznikne z dlhodobého zápalu. Ten oslabí stenu čreva natoľko, že sa pretrhne. Tento stav vyžaduje okamžitý zásah lekárov, pretože vyliatie obsahu čreva do brušnej dutiny ohrozuje život pacienta.
  • Toxický megakolón – ide o rýchle, enormné zväčšenie hrubého čreva. Keď črevo príliš narastie, ochrnie, a potom už nedokáže vyprázdniť svoj obsah. Môže dôjsť k jeho prasknutiu, čo vyžaduje okamžitý zásah lekárov.
  • Rakovina hrubého čreva a konečníka – hrozí pri častých zápaloch, najmä pri nedodržiavaní liečby. Preto sú potrebné pravidelné kolonoskopické kontroly.
ulcerózna kolitída probiotiká Vivomixx
Zdroj foto: AdobeStock.com

Špeciálna podpora liečby – probiotiká Vivomixx

Výskumy ukazujú, že nenahraditeľným pomocníkom pri IBD sú kvalitné probiotiká. Tie pomáhajú hlavne s hnačkami, bolesťami brucha a nafukovaním. Na Slovensku tieto parametre najlepšie spĺňa probiotikum Vivomixx.

Vivomixx zoženiete v dvoch formách – kapsule alebo vrecúška. Pri ulceróznej kolitíde sú vhodnejšie kapsule, pretože špeciálny obal zaručí, aby sa probiotiká dostali až do hrubého čreva – čiže tam, kde ich je najviac treba.

Ak vám Vivomixx zaberá, nerobte prestávky v jeho užívaní, ani ho nemeňte za iné probitiokum. Na trhu aj tak nenájdete kvalitnejšie probiotiká ako Vivomixx. Pokiaľ u vás Vivomixx nezabral, o presnejšom nastavení dávkovania sa poraďte s lekárom alebo nutričným terapeutom.

Stravovanie a výživa počas recidívy

Keď sa váš stav náhle zhorší, je nevyhnutné, aby ste zareagovali a upravili svoju výživu. Dbajte hlavne na dostatočný príjem tekutín – odporúčajú sa riedené čaje, minerálky a rehydratačné roztoky (zoženiete ich v lekárni).

Pri akútnom zápalu treba obmedziť najmä nerozpustnú vlákninu, ktorú nájdete v týchto potravinách:

  • Všetky druhy zeleninyovocia, ktoré obsahujú drobné jadierka či šupky – hrozienka, drobné bobuľové ovocie, uhorka a podobne. Ovocie a zeleninu konzumujte bez šupiek a jadierok.
  • Strukoviny – vhodnejšie je tofu, rastlinné strukovinové mlieko, či jogurt.
  • Orechysemienka – ak chcete konzumovať orechy, tak jedine bez šupky a pomleté na múku.
  • Celozrnné obilniny a výrobky z nich – používajte výrobky z bielej múky.

Čomu sa radšej celkom vyhnúť?

  • koreniny,
  • vyprážané jedlá,
  • ocot,
  • horčica,
  • paprika,
  • kapustová zelenina, fermentovaná zelenina,
  • alkohol, kofeín,
  • sýtené nápoje,
  • ovocné nápoje a džúsy,
  • príliš horúce a príliš studené nápoje a jedlá.
ulcerózna-kolitída-a-alkohol
Zdroj foto: AdobeStock.com

Výživa počas remisie – vhodné a bezpečné potraviny

Pacient, ktorého trápi ulcerózna kolitída, by si mal viesť výživový denník. Do denníka si okrem zjedených potravín a vypitých nápojov môže zapisovať výskyt ťažkostí. Týmto krokom veľmi pomôže lekárovi alebo výživovému poradcovi, aby zistili jeho toleranciu konkrétnych potravín. Dnes už existujú aj aplikácie na vytvorenie takéhoto zoznamu.

Každopádne platí, že v dobrom období treba urobiť všetko pre to, aby sa náš stav nezhoršil. Ako sa hovorí, netreba pokúšať čerta. Tu je zopár dobrých rád a odporúčaní.

  • Dbajte na dostatočný príjem vlákniny z rôznych zdrojov – celozrnné obilniny a výrobky z nich, strukoviny, zelenina, ovocie, orechy a semienka. Pri nedostatočnom príjme zo stravy, si vlákninu môžete dopĺňať vhodným doplnkom výživy.
  • Pacienti s IBD často trpia na rôzne potravinové intoleranciealergie. Najčastejšie je to intolerancia laktózy alebo alergia na mliečnu bielkovinu. Overte si, či nepatríte medzi nich, a ak áno, dôsledne vylúčte mlieko a mliečne výrobky.
  • Vylúčte príjem dráždivých zložiek, ako alkohol, kofeín a sýtené nápoje.
  • Obmedzte príjem nasýtených tukov – maslo, kokosový tuk, bravčová masť, tučné mäsové výrobky, tučné mliečne výrobky.
  • Dbajte o dostatočný príjem rastlinných tukov, ktoré sú aj zdrojom omega-3 mastných kyselín, ako napríklad olivový olej (do studenej kuchyne), repkový olej (na varenie a pečenie), orechy a semienka (hrsť denne), mastné druhy morských rýb (aspoň 2x týždenne) a pod.
  • Zvýšte príjem rastlinných bielkovín (na úkor živočíšnych) – dobrým zdrojom sú strukoviny a výrobky z nich, napr. strukovinové nátierky, rastlinné strukovinové mlieka či jogurty, taktiež tofu.
  • Ak vám strukoviny zhoršujú nafukovanie, vyskúšajte menej dráždivé druhy, ako je cícer, červená šošovica. Poraďte sa s nutričným terapeutom o tom, ktoré strukoviny a v akej forme sú pre vás vhodné.
chronický zápal čreva
Zdroj foto: AdobeStock.com

Čo môžete urobiť navyše?

  • Jedzte v pokoji, vyhraďte si na jedlo dostatok času.
  • Jedlo dôsledne požujte. Nezapíjajte ho príliš veľkým množstvom nápoja.
  • Nejedzte pri počítači, či v zhone (po ceste do práce). Je to častý dôvod, prečo sa vám zhoršia tráviace ťažkosti.
  • Jedzte pravidelne, primerané porcie, neprejedajte sa. Jedlo si rozdeliť na 3 až 4 hlavné jedlá.
  • Sýtené nápoje alebo smoothie nepite cez slamku – zhoršuje to nafukovanie, pretože obvykle prehltnete aj veľké množstvo vzduchu.
  • Ak vás trápi nadmerný stres, nájdite si spôsob, ako ho odbúrať. Pomôže vám skúsený psychoterapeut, relaxačné cvičenia, jóga, či pravidelné prechádzky.
  • Vyhýbajte sa dlhému sedeniu bez prestávky – robte si pravidelné prestávky, zacvičte si pár drepov, prejdite sa, ponaťahujte.

Autorka je nutricionistka

Jedna odpoveď na “Ulcerózna kolitída: Čomu sa treba vyhnúť, aby sa s ňou dalo žiť?

Pridaj komentár